Rittich s Frolíkem budou mít v Calgary nového trenéra. Peters kvůli obvinění z rasismu rezignoval

Bill Peters, kterého bývalý svěřenec obvinil z rasistických urážek, odstoupil z funkce trenéra hokejistů Calgary v NHL. Čtyřiapadesátiletý kanadský kouč v pátek zaslal rezignaci generálnímu manažerovi Flames Bradu Trelivingovi a ten ji přijal. Kanadský tým, v němž hrají i český brankář David Rittich a útočník Michael Frolík, povede jako dočasný kouč asistent Geoff Ward.

Tento článek je více než rok starý.

Calgary Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trenér Bill Peters

Trenér Bill Peters | Zdroj: Reuters

Peterse obvinil začátkem týdne z rasismu hokejista nigerijského původu Akim Aliu, jenž pod ním hrál v sezoně 2009/10 v Rockford IceHogs, farmářském týmu Chicaga Blackhawks. Nyní třicetiletý hráč uvedl, že Peters v jeho přítomnosti několikrát použil slovo „negr“, protože se mu nelíbila hudba, kterou pouštěl v kabině.

Trenér hokejistů Calgary v problémech. Bývalý svěřenec ho obvinil z rasismu, NHL to prověřuje

Číst článek

Calgary po vzneseném obvinění Peterse okamžitě oddělilo od týmu, který převzal Ward, a začalo případ prošetřovat. Kauzou se začala zabývat i NHL. Peters se ve středu za incident, který označil za ojedinělý, omluvil v tiskovém prohlášení.

Na Petersovo chování si krátce po Aliuovi stěžoval také český obránce Michal Jordán. Současný hráč Chabarovsku na twitteru a poté pro zámořská média uvedl, že ho kouč během společného působení v Carolině napadl. Při zápasu ho kopnul do zad, jiného hráče zase uhodil do hlavy.

Peters trénoval Carolinu v letech 2014-2018. V Calgary působil od loňska a Flames v minulé sezoně dovedl k prvnímu vítězství v divizi po 13 letech. Podílel se také na triumfech Kanady na mistrovství světa v letech 2015 a 2016 i vítězství na Světovém poháru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme