Johnson ocenil odvahu lidí, kteří se postavili útočníkovi

Britský premiér Boris Johnson ocenil statečnost kolemjdoucích, kteří se dnes odpoledne v Londýně na mostě London Bridge rozhodli zastavit útočícího teroristu. Johnson oznámil, že na dnešní večer pozastavil kampaň před parlamentními volbami, a slíbil dopadnout každého, kdo se na přípravě útoku podílel.

"Chci vzdát hold výjimečné statečnosti těch příslušníků veřejnosti, kteří fyzicky zasáhli, aby chránili životy druhých. Pro mě jsou ukázkou toho nejlepšího z naší země a já jim jménem celé naší země děkuji," řekl premiér v prohlášení.

Terorista na mostě zaútočil nožem, takřka okamžitě se mu ale postavili kolemjdoucí, ke kterým se následně přidali přivolaní policisté. Ti nakonec na útočníka zastřelili.

Johnson a před ním také londýnský starosta Sadiq Khan upozornili, že civilisté se rozhodli muže zastavit nehledě na to, že měl na těle vestu s výbušninami. Policie později uvedla, že to byla atrapa. Khan čin veřejnosti označil za úžasné hrdinství.

Johnson uvedl, že podle informací policie nebezpečí už nehrozí, a dodal, že věří, že se lidé budou nyní moci vrátit zpět ke každodennímu životu. Řekl také, že mu dnešní incident připomněl teroristický útok z roku 2017, kdy teroristé zaútočili na stejném mostě. Tehdy na London Bridge a v okolí přišlo o život 11 lidí včetně tří teroristů a na pět desítek osob utrpělo zranění.

Související

Londýnský starosta Sadiq Khan

V Londýně uctili památku obětí teroru. Politici dostali rázný vzkaz

Tři dny po teroristickém útoku dnes v Londýně uctili památku dvou jeho obětí. Pietní akce v centru města se zúčastnili mimo jiné premiér Boris Johnson, opoziční lídr Jeremy Corbyn i starosta britské metropole Sadiq Khan, informovala agentura Reuters. Otec jedné z obětí politiky při té příležitosti vyzval, aby smrt jeho syna nezneužívali k šíření nenávisti.
Jeremy Corbyn

Británie se pře. Budou teroristé zůstávat za mřížemi doživotně?

Vůdce britské labouristické opozice Jeremy Corbyn si nemyslí, že odsouzenci za terorismus by si měli vždy odpykat plný trest, jak požaduje konzervativní premiér Boris Johnson. V rozhovoru s televizí Sky News Corbyn v reakci na páteční teroristický útok v Londýně prohlásil, že je třeba brát v potaz veškeré okolnosti. Johnson naopak v BBC slíbil, že pokud vyhraje volby, prosadí tvrdší tresty pro teroristy a pachatele násilných činů, včetně těch sexuálních.

Více souvisejících

útok muže s nožem v Londýně (29. 11. 2019) Velká Británie Boris Johnson

Aktuálně se děje

před 18 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

Víkendové počasí: Konec zimy a návrat jara. Meteorologové slibují příjemné teploty

Česko má před sebou ještě jednu mrazivou noc, již v pátek ale teploty překročí 10 stupňů. Oteplení pak bude pokračovat i o nadcházejícím víkendu a během příštího týdne. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) avizuje, že bude až 25 °C. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy