fbpx

Herečka Sophia Turnerová, kterou proslavila role Sansy Starkové, hrdinky seriálu HBO, se veřejně vyznala ze svých problémů. Svěřila se doktoru Philu McGrawovi v jeho podcastu Phil in the Blanks

Zveřejněno: 30. 11. 2019

Začalo to poměrně nevinně. Příjemné povídání dvou příjemných lidí. Situace se změnila ve chvíli, kdy se mladá celebrita Sophia Turnerová přiznala, že už nějakých pět či šest let trpí depresí a že v takových chvílích je pro ni největší výzvou vstát z postele, opustit dům a mít ráda sama sebe. Doktor Phil McGrawe se udiveně ujišťoval, kolik let že to Sophii vlastně je. Nemýlil se. Třiadvacet. Depresí tedy trpí od svých sedmnácti. Jako jednu z příčin uvedla sociální média.

V roli Sansy Starkové debutovala Turnerová v roce 2011. Tedy před osmi lety. Deprese se ohlásila, když byla na výsluní nějaké čtyři roky. Podle toho, co řekla doktoru Philovi, považuje za příčinu kombinaci dvou faktorů. Prvním byl vzestup sociálních médií, která tou dobou nabývala na popularitě – podobně jako ona sama. Sophia navíc na rozdíl od přátel nenavštěvovala univerzitu. Žila pořád v domě rodičů a často si připadala osamělá.

Znepokojení z jejího vzhledu ovlivnilo nejen způsob, jakým pracovala, ale také to, jak obecně komunikovala se světem.

Ačkoli netvrdí, že sociální média byla přímým důvodem deprese, doktoru Philovi řekla, že k jejímu rozvoji výrazně přispěla. „Řekla bych, že nebyla hlavním důvodem. Jednalo se asi o nějakou celkovou nerovnováhu. Myslím ale, že určitě byla jedním z katalyzátorů,“ vysvětlila v podcastu Phil in the Blanks.

Poznámky haterů a trollů

Tím, co mladé hvězdě ubíralo energii a chuť do života, byly především nemístné poznámky takzvaných haterů či trollů, kteří na sociálních sítích znevažovali její herecké výkony a nevybíravě komentovali její vzhled, pokožku, váhu a podobně. Turnerová si jako začínající herečka tato nenávistná slova brala k srdci víc, než je zdrávo, a jak to dopadlo, se svěřila právě doktoru Philovi.

sophia

Jak se dostat z deprese? Sophia našla někoho, kdo chce, aby si uvědomila své kladné stránky


Přestala si věřit a dneska je přesvědčená o tom, že ztráta sebedůvěry a sebevědomí vedly i ke zhoršení pracovních výkonů. Řekla doslova, že znepokojení z jejího vzhledu ovlivnilo nejen způsob, jakým pracovala, ale také to, jak obecně komunikovala se světem.

Šikana klávesnice

Dnes už je na tom díky terapii, medikaci a pozitivnímu potvrzení své existence ze strany snoubence Joe Jonase Turnerová dle vlastních slov o mnoho lépe. „Jsem teď s někým, kdo mě každý den nutí uvědomit si mé dobré vlastnosti,“ řekla doktoru Philovi o svém snoubenci. „Když vám každý den někdo opakuje, že vás miluje, nutí vás to přemýšlet nad tím, proč tomu tak je, a začít se taky milovat,“ dodala.

Na sociální média už Turnerová také nahlíží jinak. Nazývá je šikanou klávesnice. Doktoru Philovi v pořadu řekla, že lidé, kteří se nenávistně vyjadřují k její osobě, jsou vlastně zbabělci a pokrytci. „Neznají vás a neřekli by vám to do očí ve výtahu.“ Negativní energii sociálních sítí se snaží nasměrovat jinam a svou platformu dnes využívá k tomu, aby o svých problémech mluvila a ukázala těm, kteří trpí stejně, jako trpěla ona, že nejsou sami a že se z toho mohou dostat.

Související…

Příznaky abstinence? Když se na měsíc odpojíte od Facebooku
Kateřina Hájková

foto: Instagram a HBO, zdroj: Refinery29

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...