Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Byl to podraz, říká Abraham. Nabídky závodit má, ale vzal by jen tu, co se nedá odmítnout

I týden poté, co dostal Karel Abraham výpověď od svého týmu v MotoGP, s nímž měl podepsanou smlouvu i na příští sezonu, je z jeho hlasu jasně cítit, že se s tím ještě úplně nesrovnal. Připouští, že v nejvyšších patrech motorsportu si už zvykl na mnohé, ale... "Je tam spousta věcí, které už se berou jako normální, ale tohle určitě jako podraz beru. Bylo to sprosté," vysvětluje z Los Angeles, kam odletěl za kamarády vyčistit si hlavu na dlouho předem plánovanou cestu.

Uznává, že v týmu nemuseli být spokojeni s jeho výsledky, jenže. "To, že mi vypovědí smlouvu, to se může stát, nemusejí být se mnou spokojení, ale měli to říct aspoň ke konci sezony a nějakým slušným způsobem," popisuje, co mu nejvíc na tom prapodivném konci zvedlo žluč.

Ještě pár dnů před tím, než obdržel vypovězení smlouvy, byl na testech nové motorky a tam mu v týmu potvrdili, že je všechno v pohodě, že s nikým jiným nejednají a všechno běží podle podepsané smlouvy.

"A pak mi přišel e-mail ani ne od nich, ale od právníka a ještě k tomu ve španělštině. Tak jsem jim volal, abych se zeptal, co to je, ale nikdo mi nezvedl telefon. Pak jsem dostal zprávu: Nejezdi do Jerezu na další testy a nebudu se s tebou bavit – nebo něco v tom smyslu," vysvětluje, jak se to všechno seběhlo.

Je nám líto, video expirovalo.
Abraham má řadu nabídek, ale žádnou smlouvu zatím nepodepsal

Sám před sezonou čekal víc. Chtěl pravidelně končit v bodované patnáctce a občas se podívat i mezi nejlepších deset, jenže všechno bylo jinak a zopakoval si svoji bodově nejhorší sezonu s pouhými devíti body.

"Naše očekávání jsem ani zdaleka nenaplnil, ale na druhou stranu jsme nedostali takový materiál, jaký jsme potřebovali. A třeba nejdůležitější člověk, který nastavuje motory a nepracuje pro tým, ale pro firmu, která dodává ty věci, tak na některých závodech vůbec nebyl, což považuji za dost zásadní problém," naznačuje, co mělo také podíl na zpackané sezoně.

Je nám líto, video expirovalo.
Abraham: Na 99 procent končím

Vzhledem k tomu, že má s týmem stále platnou smlouvu, bude mít vše ještě dohru. Abraham ale věří, že se řešení najde, aniž bude nutné nechat rozhodnout soud. "Máme svoje výhrady k tomu, co a jak udělali. Určitě se proti tomu nějakým způsobem ohradíme a navrhneme jim nějaké mimosoudní řešení, protože soud je přece jen už moc na krev a na sílu," dodává.

A co se událo za ten týden, od doby, kdy oznámil konec v MotoGP a nejspíš i celé kariéry? "Dostal jsem pár nabídek do různých šampionátů, superbiků, amerických superbiků. Ale řekl jsem všem, ať se nezlobí, že se na to podívám, až se za pár dnů zase vrátím domů," vysvětloval devětadvacetiletý nejspíš už bývalý závodník.

"Ale nejpravděpodobnější je, že je to opravdu konec kariéry. Protože abych do toho šel, tak by to musela být opravdu super nabídka, taková, která se neodmítá jak z finanční, tak i ze sportovní stránky," vysvětluje přesvědčeně.

Velká změna. A co dál?

Připouští, že konec závodění by pro něho znamenal velkou změnu životního stylu. "Jsem zvyklý být pořád na cestách, a když se stáhnu ze závodů, tak to skončí. Ale přesto jsem ještě nepřemýšlel, co dál, a žádnou práci jsem si ani dopředu nepřipravoval," tvrdí Abraham.

Také hned dodává, že jestli to tak opravdu dopadne, a zatím se zdá, že ano, tak nejspíš opustí sportovní oblast definitivně. "Ale nerad bych předbíhal. Naštěstí mám výhodu, že nepotřebuji tu práci zítra, takže si můžu dát oraz a zapřemýšlet o tom, co by mě opravdu bavilo," říká a odmítá, že by měl za ty roky v MotoGP vyděláno na zbytek života. "To možná Rossi, Márquez a Lorenzo," dodává s úsměvem.

Na rozdíl od jiných závodníků, kteří mimo okruh na motorku nesednou, on často vyráží na výpravy do světa, ale třeba alternativa Rallye Dakar ho ani teď neláká. "Jel bych se tam podívat, ale jet to na motorce, to mi přijde hodně nebezpečný, a jiné zázemí, třeba jet autem, nemáme," uzavírá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články