Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Bojíte se cukrovky? Tady je osm zásad rozumné prevence

Zdraví

  6:00
Cukrovka na nás může udeřit v jakémkoli věku. Stojí za to si shrnout podstatné zásady, jak jí předcházet, případně jak se dá aspoň omezovat její vliv na kvalitu našeho života.
Cukrovka (ilustrační foto).

Cukrovka (ilustrační foto). foto: Shutterstock

Zdravá výživa a životní styl. Předpokládá omezení živočišných tuků, zejména uzenin. Minimalizovat cukry – nejen sladkosti, ale i pečivo, knedlíky, brambory, rýži, těstoviny apod. Naopak je do jídelníčku vhodné zařadit co nejvíce zeleninových pokrmů.

Nekouření. Kouření totiž poškozuje krevní cévy v tkáních a orgánech, a totéž dělá cukrovka. Když se tedy obojí sejde, rizika způsobená cukrovkou se podstatně zvyšují.

Pesticidy zvyšují riziko cukrovky a obezity, varuje studie

Rozumné pití. Nejlepší je voda z kohoutku, ale je těžké se s tím smířit. Samozřejmostí je vyhýbat se slazeným nápojům, a pozor, velké množství cukru je v alkoholu.

Pohybová aktivita. Podporuje zdravou funkci metabolismu, při větším nasazení přináší i zlepšení naší celkové fyzické kondice.

Snížení případné nadváhy. K tomu přispějí i všechny předchozí body. Každé „kilo dolů“ výrazně sníží hladinu cukru v krvi.

Absolvování pravidelných lékařských kontrol. V jejich rámci lékaři nechávají zjistit míru cukru v krvi. Měří také tlak, který s diabetem velmi úzce souvisí – mnoho kardiovaskulárních chorob je důsledkem diabetu, totéž platí o střevních a trávicích problémech.

Návštěvy diabetologa. Pokud je již u vás diabetes diagnostikován, je nutné léčit se u diabetologa. Praktický lékař má omezenější možnosti v předepisování správných a efektivních léků.

Dodržování předepsané léčby. Současná medicína již umí ordinovat dietu podle přesné diagnózy typu cukrovky. Je záhodno ji respektovat. Ostatně je to dnes pohodlnější. Například se díky moderní medikaci nemusí pacient nutit k šesti jídlům denně, může žít přirozeněji.

Autor:
Témata: Seznamy, cukr