Premier League - preview 14. kola

30.11.2019, 09:06, aktualizováno 01.12.2019, 08:25
Previews
Leicester se veze na vítězné vlně, teď hraje doma s Evertonem a může si upevnit druhé místo. Arsenal je v krizi a s novým koučem se pokusí uspět v Norwichi, Manchester United je favoritem souboje s Aston Villou. V neděli budou měřit síly ještě Wolverhampton a Sheffield United...
Norwich City - Arsenal FC  (neděle 15:00)
Nová éra londýnského Arsenalu začíná v Norwichi, kde si po pátečním odvolání Unaie Emeryho odbude debut na trenérské lavici Kanonýrů dočasný kouč Freddie Ljungberg. Jen těžko lze odhadovat, nakolik toto rozhodnutí londýnského klubu bezprostředně ovlivní výkony hráčů na hřišti a jakou sestavu Ljungberg proti ligovému nováčkovi postaví, ovšem přinejmenším hosté nastoupí na Carrow Road s čistým štítem a obnovenými nadějemi svých příznivců.

Jak ovšem Norwich ukázal kupříkladu proti samotnému Manchesteru City, kdy šokujícím způsobem zvítězil 3:2, není radno jej podceňovat, přestože se nachází v tuhém boji o záchranu. V minulém kole se Canaries povedlo další překvapení v podobě dvoubrankové venkovní výhry nad Evertonem a raritnímu udržení čistého konta, k čemuž jistě přispěl návrat Christopha Zimmermanna do středu obrany.

Jedním z hlavních strůjců výhry na Goodison Parku byl také autor vítězného gólu Todd Cantwell, jenž kvůli zranění nohy několik dní vůbec netrénoval, ovšem kouč Daniel Farke prohlásil, že s ním přesto na zápasovou soupisku počítá. Zpátky do tréninkové zátěže se vrátil i Jamal Lewis, zatímco Grant Hanley a Alex Tettey zůstávají mimo hru.

Než Ljungberg před začátkem nové sezony povýšil na Emeryho asistenta u prvního týmu, věnoval se trénování klubové juniorky, s níž usiloval o aktivní pojetí hry plného napadání, postupné rozehrávky či nábězích záložníků do šestnáctky ve snaze podpořit ofenzivu. Je tak klidně možné, že se vůbec poprvé dostane ke slovu útočně laděná základní jedenáctka s čtveřicí Özil, Pépé, Aubameyang, Lacazette, kterou si Emery ve vší opatrnosti a snaze najít rovnováhu mezi útokem a děravou obranou netroufal postavit. Ljungbergovo preferované rozestavení bylo 4-2-3-1, a tak lze očekávat upuštění od stávající tříčlenné obrany.

Švédský kouč, jenž během hráčské kariéry v Arsenalu dlouhá léta působil, musí počítat s absencí Daniho Ceballose a stav dvou obránců Davida Luize a Héctora Bellerína je přinejmenším nejistý. Do hry se naopak vrací Sead Kolašinac, jenž by mohl na levém kraji obrany nahradit vytíženého Kierana Tierneyho.
Norwich City - pravděpodobná sestava:
Krul - Aarons, Zimmmermann, Godfrey, Byram - Amadou, Trybull - Cantwell, McLean, Hernández - Pukki
Arsenal FC - pravděpodobná sestava:
Leno - Chambers, Sokratis, Holding, Kolašinac - Torreira, Guendouzi - Pepe, Özil, Aubameyang - Lacazette
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 4.47 - 4.40 - 1.74
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Wolverhampton Wanderers - Sheffield United  (neděle 15:00)
Před vypuknutím sezóny asi málokdo čekal, že se Wolves ve vzájemném souboji utkají se Sheffieldem United o průběžný postup do Evropské ligy. U hostů by takové představy mohly být vnímány dokonce jako pošetilé a na domácí by si po špatném vstupu asi taky málokdo vsadil. Přesto se na Molineux Stadium opravdu odehraje bitva o páté místo.

Wolverhampton již loni ukázal, že nováček Premier League dokáže vykouzlit velké věci. Pravda, přes značnou finanční podporu by "Vlci" sedmé místo tak jednoduše neudělali, přesto lze před prací vedení klubu i manažera Nuna Espírita Santa smeknout. Zkraje právě probíhajícího ročníku se však zdálo, že Wolves dochází šťáva. Opak byl však pravdou. Ve skutečnosti si smečka s West Midlands pouze dělala hlad, aby se pak mohla do svých protivníku zase pořádně zakousnout.

V lize si na Wolverhampton naposledy přišla Chelsea, od té doby však již uplynulo hodně vody. Mezitím Wolves nabrali skvělou formu, během které v Premier League vystoupali ze sestupových vod až do horní poloviny a před začátkem čtrnáctého kola drželi skvělou pátou příčku. "Vlci" navíc příkladně reprezentují anglickou kopanou v Evropské lize, kde si již před závěrečnými kláními zajistili postup do jarních vyřazovacích bojů.

Jediným škraloupem je tak vypadnutí z Ligového pohárů, což je však vzhledem k nabitému programu, o kterém se Nuno rozhovořil po čtvrtečním utkání v Evropské lize, pochopitelné. "Byl to náš 26. zápas v sezóně. Začali jsme hrát brzo, ale je tam dobrá vyváženost. Snažíme se nadále rozvíjet a zlepšovat. Pořád jedeme dál," řekl portugalský stratég.

Sheffield United nemá až tak rozsáhlé možnosti jako Wolves, přesto ve své první účasti mezi anglickou elitou po dlouhých třinácti letech nepřestává udivovat. Blades se prezentují sympatickým fotbalem, za který zaslouženě sklízejí ovoce. Podobně jako Wolverhampton poznaly přemožitele naposledy v září, od té doby stihly obrat o body i taková mužstva jako Arsenal, Tottenham či Manchester United, s nímž naposledy v divokém zápase remizovaly 3:3.

Díky pravidelnému přídělu bodů se Sheffield nadále drží v horní polovině tabulky jen o bod za nedělním sokem, ke kterému manažer Blades Chris Wilder vhlíží. "Nuno odvádí u Wolves fantastickou práci. Jsem jeho velkým obdivovatelem," nechal se slyšet lodivod Sheffieldu United.

Domácí se budou muset obejít bez Romaina Saïsse, jenž v minulém kole viděl pátou žlutou kartu v sezóně, tudíž si musí odpykat disciplinární trest. Saïsse by v obraně mohl nahradit navrátilec po zranění Ryan Bennett. Hostům zase pomůžou zadák John Egan, jenž se zotavil po poranění hlavy, a brankář Dean Henderson, který zápas proti Manchesteru musel kvůli dohodě o hostování vynechat. Po drobných problémech je fit také útočník Lys Mousset.
Wolverhampton - pravděpodobná sestava:
Patrício - Dendoncker, Coady, Bennett - Doherty, Neves, Moutinho, Jonny Castro - Traoré, Jiménez, Jota
Sheffield United - pravděpodobná sestava:
Henderson - Basham, Egan, O'Connell - Baldock, Lundstram, Norwood, Fleck, Stevens - McGoldrick, Mousset
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.25 - 3.20 - 3.73
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Leicester City - Everton FC  (neděle 17:30)
Nanejvýš zajímavé střetnutí nabízí v neděli King Power Stadium, kde se domácí Leicester utká s Evertonem. Oba týmy před sezonou plánovaly ambiciózní útok na pohárové umístění, ovšem dosavadní průběh sezony je od sebe odděluje jako den a noc. Zatímco Foxes se těší excelentní formě a po sérii pěti výher za sebou dokonce poslední týdny drží druhé místo v tabulce, Everton se veskrze trápí a jen s odřenýma ušima zůstává nad sestupovými příčkami.

Statistické analýzy přitom mezi oběma celky žádný velký rozdíl nenacházejí, neboť v čím dál užívanější bilanci očekávaných gólů alias expected goals je Everton z celé Premier League dokonce pátý, a to před Leicesterem. Mizerná koncovka v kombinaci s chabou formou brankáře Jordana Pickforda však mají za následek více inkasovaných branek, než dosavadní šance soupeřů napovídaly, a stejně tak trápení v útoku, kde Gylfi Sigurdsson či dvojice ex-hráčů Arsenalu Walcott-Iwobi nepřispívá v zakončení góly, přestože k tomu mají šancí dostatek.

To v Leicesteru od nástupu Brendana Rodgerse na jaře minulé sezony klape všechno jako hodinky a nic na tom nezměnil ani letní odchod Harryho Maguira za rekordní sumu do Manchesteru United. Anglického stopera totiž zvládl zdárně zastoupit Caglar Soyuncu, který s Jonnym Evansem vytvořil skvěle sehranou stoperskou dvojici, podporovanou všudypřítomným magnetem na osobní souboje Wilfriedem Ndidim. O góly se pak v táboru Foxes nestará nikdo jiný než Jamie Vardy, který je s dvanácti góly aktuálně nejlepším střelcem celé ligy.

Zatímco domácí mohou počítat s účastí Evanse, jenž v minulém kole proti Brightonu střídal kvůli potížím s křečemi, Marco Silva v dost možná klíčovém zápase v souvislosti s jeho setrváním na evertonské lavici má marodku o poznání početnější. Mimo hru zůstává Seamus Coleman, dlouhodobě zranění André Gomes, Jean-Philippe Gbamin a vážné obavy panují i ohledně stavu kvartetu Bernard-Walcott-Delph-Schneiderlin. Jako citelná ztráta se rovněž jeví letní odchod Idrissy Gueyeho do Paris Saint-Germain, neboť loni solidní defenziva Toffees letos v odehraných třinácti kolech udržela pouhopouhé jedno čisté konto.
Leicester City - pravděpodobná sestava:
Schmeichel - Pereira, Evans, Soyuncu, Chilwell - Ndidi - Pérez, Tielemans, Maddison, Barnes - Vardy
Everton FC - pravděpodobná sestava:
Pickford - Keane, Mina, Holgate - Sidibe, Sigurdsson, Davies, Digne - Iwobi, Calvert-Lewin, Richarlison
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.59 - 4.18 - 6.23
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Manchester United - Aston Villa  (neděle 17:30)
Hrozivý výsledek si ve čtvrtek odvezl domů Manchester United z Astany v rámci Evropské ligy. A protože v Premier League má co dohánět, neboť se nachází jen ve středu průběžného pořadí, rozhodně vzhlíží ke třem bodům proti Aston Ville. Ta balancuje na hranici sestupového pásma, od kterého by se chtěla co nejrychleji vzdálit na vyšší rozdíl.

Ne že by pro The Red Devils znamenal neúspěch z kazašské půdy potíže pro plnění ambicí na evropské scéně, jelikož i tak mají účast v jarním play-off zajištěnou, konečná porážka byla ovšem více než překvapující. Přitom už krátce po reprezentační přestávce nedokázali uzmout tři body, v lize totiž remizovali na hřišti nepříjemného Sheffieldu United.

I proto by si opravdu velmi rádi napravili svou reputaci s birminghamským celkem. "Už máme k dispozici některé hráče, kteří se nám vracejí zpět," uvedl manažer domácího klubu Ole Gunnar Solskjaer. "Dostáváme se do kupy po několika zraněních špatně, teď jsme na tom ovšem lépe a lépe. A věřím tomu, že některé návraty nám hodně pomůžou," dodal.

Tentokráte by měl Solskjaer nasadit bezpochyby silnější složení než na půdě Astany. V jeho sestavě by se mohl objevit Scott McTominay, jenž už údajně zažehnal své problémy s kotníkem, postupně se uzdravuje taktéž Paul Pogba, který už přiletěl do Anglie po léčbě svého zranění z Miami a mohl by se už ve středu představit proti Tottenhamu.

Hosté jakožto navrátivší se nováček nedokážou vykazovat konstantní výkonnost. Ačkoli od konce září do půlky října třeba drželi sérii tří zápasů bez porážky, následně třikrát za sebou nebodovali. Naposledy se jim podařilo skolit před vlastními fanoušky Newcastle. V utkáních proti anglickým velkoklubům jinak zatím ani jednou nenašli cestu za úspěchem.

Nestačili už na Tottenham, Arsenal, Manchester City nebo Liverpool. A právě na Old Trafford by rádi svou negativní bilanci změnili k lepšímu. "Povětšinou jsme se proti velkým týmům ujali vedení a od té chvíle směřujeme za vítězstvím. Když už jsme ovšem v tom, musíme mít všichni víru, že dotáhneme zápas do konce," říkal kouč Dean Smith.

Villans by již měl být k dispozici Björn Engels, který doléčil svou poraněnou kyčel, pořád ovšem hostující lodivod bude postrádat Jotu, jenž se stále dává zdravotně do pořádku po operaci kýly. I nadále jinak chybějí Keinan Davis i Jed Steer. "Když hrajete proti top talentům světa, pokud se přestanete jakkoli soustředit, obdržíte branky," zakončoval Smith.
Manchester United - pravděpodobná sestava:
David de Gea - Wan-Bissaka, Lindelöf, Maguire, Williams - McTominay, Fred - James, Mata, Rashford - Martial
Aston Villa - pravděpodobná sestava:
Heaton - Guilbert, Konsa, Mings, Targett - McGinn, Douglas Luiz, Hourihane - El Ghazi, Wesley, Grealish
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.48 - 4.73 - 7.04
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Newcastle United - Manchester City  (sobota 13:30)
V sobotu po obědě začne již čtrnácté kolo anglické Premier League. Aktérem tohoto duelu bude i obhájce titulu Manchester City, který zavítá na půdu celku bojujícího o pozice ve středu tabulky - tím je Newcastle.

Magpies měli podařené období mezi reprezentačními pauzami. Ze čtyř duelů vytěžili hned sedm bodů a trochu se vzdálili od sestupových pozic. Jenže minulý týden v duelu s tabulkovým konkurentem Aston Villou prohráli 2:0 a jejich třízápasová série bez porážky skončila.

Doma se jim však daří. Prohráli tam jen v úvodním kole proti Arsenalu, od té doby dvakrát zvítězili a třikrát remizovali, přičemž ani jednou nedostali více než jednu branku. Pevnou defenzivu, do níž se vrací i Schär a Lejeune, budou potřebovat i nyní, jelikož na útočné polovině se jim příliš nedaří. Nejlepšími střelci jsou se dvěma gól Clark a Shelvey.

To Citizens mají hned sedm střelců úspěšnějších, než kterýkoliv ze soupeřů. Jenže i přes skvělý útok jsou titulu momentálně velmi vzdáleni, a sice kvůli častým nevynuceným ztrátám. Když už měli v předminulém kole možnost přiblížit se Liverpoolu, odjeli z Anfieldu s prázdnou. A ani vítězství v dalším kole proti Chelsea nesnížilo jejich devítibodovou ztrátu.

V úterý bleděmodří sehráli duel Ligy mistrů proti Šachťaru, po němž mají i přes remízu jistý postup. Potíží pro duel proti Strakám může být čerstvá absence, kterou je zraněný nejlepší kanonýr Sergio Agüero. Na druhou stranu se po trestu může do sestavy vrátit Bernardo Silva.
Newcastle United - pravděpodobná sestava:
Dúbravka - Yedlin, Schär, Fernández, Clark, Willems - Almirón, Shelvey, Hayden, Saint-Maximin - Joelinton
Manchester City - pravděpodobná sestava:
Ederson - Cancelo, Stones, Fernandinho, Mendy - De Bruyne, Rodri, Gündogan - Mahrez, Jesus, Sterling
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 14.00 - 7.51 - 1.21
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Burnley FC - Crystal Palace  (sobota 16:00)
Přestože má již anglická Premier League třetinu odehraných zápasů sezony za sebou, situace ve středu pole zůstává nadále extrémně vyrovnaná. Mezi pátým a sedmnáctým místem, tedy pohárovými příčkami a samou hranicí sestupu, je pouhá šestibodová mezera, v níž se nacházejí i Burnley s Crystal Palace, jež čtrnácté kolo svedlo dohromady.

Domácí se po sérii porážek v posledních týdnech vzepjali k výtečným výkonům, neboť poslední dvě střetnutí proti West Hamu a Watfordu vyhráli shodně 3:0. Na sobotní zápas však bude muset Sean Dyche chtě nechtě sáhnout do úspěšné sestavy, neboť stálice Ashley Westwood si odpykává jednozápasový trest za pět obdržených žlutých karet. Manažer Burnley na předzápasové tiskové konferenci připustil, že debutu by se mohl dočkat Danny Drinkwater, jenž u Clarets hostuje z Chelsea, ovšem vinou potíží s kotníkem ani jednou za uplynulé tři měsíce v novém dresu nenastoupil. Mimo hru zůstává i Johann Berg Gudmundsson, zato šanci nakouknout na hřiště má uzdravivší Matěj Vydra, jenž se zbavil vlastních zdravotních potíží.

Crystal Palace zaznamenalo excelentní vstup do nové sezony, ovšem extrémně náročný los v posledních kolech (Manchester City, Leicester, Arsenal, Chelsea a Liverpool) měl za následek sérii čtyř porážek s jedinou remízou, kvůli čemuž se tým Roye Hodgsona postupně propadl tabulkou až na třinácté místo s tříbodovým odstupem za Burnley. Nyní naopak Eagles mají před sebou dlouhou sérii papírově přijatelnějších soupeřů, a pokud navážou na solidní výkon z posledního kola proti Liverpoolu, jemuž podlehli až po velkém boji 1:2, mohou snadno vyskočit opět do horní poloviny tabulky.

Hosté se ovšem na Turf Moor budou muset vypořádat s omezenými možnostmi v defenzivě, neboť Joel Ward si proti Liverpoolu přivodil vážné zranění kolene a Gary Cahill rovněž s bolavým kolenem absolvoval pouze individuální trénink, takže jeho sobotní start je přinejmenším nejistý. Dobrou zprávou je alespoň lepšící se stav Mamadoua Sakha, jenž v týdnu absolvoval zápas klubové juniorky a jeho návrat do prvního týmu je na spadnutí.
Burnley FC - pravděpodobná sestava:
Pope - Bardsley, Tarkowski, Mee, Taylor - McNeil, Cork, Hendrick, Brady - Wood, Barnes
Crystal Palace - pravděpodobná sestava:
Guaita - Kelly, Tomkins, Cahill, Van Aanholt - Kouyaté, Milivojević, McArthur - Townsend, Ayew, Zaha
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.08 - 3.47 - 3.90
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Chelsea FC - West Ham United  (sobota 16:00)
Chelsea sice poslední dvě utkání nevyhrála, proti West Hamu však má velkou šanci si spravit chuť. Blues půjdou do zápasu v roli jasného favorita, hosté se totiž trápí a marně hledají cestu ven.

V prvním utkání po reprezentační pauze čekal na Chelsea opravdu těžký oříšek. Blues zajížděli na půdu obhájce vítězství Premier League Manchesteru City, a i když předvedli srdnatý výkon, nakonec se z výhry radovali domácí Citizens. Pro hosty tak skončila šestizápasová šňůra ligových vítězství, nemusí však příliš smutnit. Stále se totiž drží a místech zaručujících postup do Premier League, konkrétně na čtvrté příčce, a to ještě s pohodlným náskokem před nejbližšími pronásledovateli.

Dobře rozjetou mají svěřenci manažera Franka Lamparda také Ligu mistrů. Ve středu sice Chelsea odmítla zajištění postupu do jarního play off, i tak má ale po remíze ve Valencii situaci ve svých rukou. Blues stačí, když v posledním kole potvrdí roli favorita a porazí francouzské Lille. V takovém případě by se Londýňané vrátili do osmifinále Champions League po roční odmlce.

Také West Ham zahájil sezónu Premier League nadějně, po prvotních úspěších ale přišel pád, který se doposud nezastavil. Po vítězství nad Manchesterem United 22. září byla nálada v kabině Hammers skvělá, od té doby však klesla snad až na bod mrazu, neboť v dalších utkáních neokusili kladiváři ani jednou radost ze zisku tří bodů. Místo boje o pohárovou Evropu je tak pro klub z východního Londýna realitou spíše veškerá snaha o záchranu, neboť před duelem s Chelsea sídlí až na 17. místě.

Není proto divu, že anglická média přišla se spekulacemi o odvlání manažera Hammers Manuela Pellegriniho. Ten se však dle vlastních slov podobnými myšlenkami nezabývá. "Musíme se soustředit na každý zápas. Je to stejné, jako když vyhráváte, takže se musíme snažit porazit Chelsea. Vždycky myslím na přítomnost, ne na budoucnost," uvedl zkušený lodivod z Chile.

Kladivářům se nedaří i proto, že postrádají zraněnou gólmanskou jedničku Lukasze Fabiańskiho, a jeho náhradník mezi třemi tyčemi Roberto jistotou také zrovna neoplývá. V sobotu si tak svůj debut v Premier League může odbýt gólman se zkušenostmi s nižších soutěží David Martin. Jinak budou West Hamu chybět zranění záložníci Jack Wilshere s Manuelem Lanzinim, a také zadák Issa Diop, jenž si odpyká trest za žluté karty.

Na straně domácích je nejistý start útočníka Tammyho Abrahama, jenž ve středu ve Valencii musel předčasně střídat. Po zranění se do hry pomalu vrací stoper Antonio Rüdiger, středopolař Ross Barkley a útočný talent Callum Hudson-Odoi.
Chelsea FC - pravděpodobná sestava:
Kepa - Azpilicueta, Zouma, Tomori, Emerson - Kanté, Jorginho, Kovačić - Pedro, Batshuayi, Pulisic
West Ham United - pravděpodobná sestava:
Martin - Fredericks, Balbuena, Ogbonna, Cresswell - Rice - Jarmolenko, Noble, Snodgrass, Anderson - Haller
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.31 - 5.93 - 10.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Liverpool FC - Brighton & Hove Albion  (sobota 16:00)
Současný Liverpool je dost možná vůbec nejsilnějším mužstvem na evropském kontinentu. Proto by bylo velkou ostudou, kdyby se Reds nepovadlo v Lize mistrů do osmifinále. Stát se to však klidně může. Svěřenci německého manažera Jürgena Kloppa totiž naposledy pouze remizovali s italskou Neapolí a v posledním kole se ještě musí mít na pozoru. V něm Liverpool zajíždí do Salcburku, kde nesmí prohrát vyšším než jednobrankovým rozdílem.

Do té doby však Reds odehrají tři zápasy v Premier League, kde se jim nebývale daří. Za dosavadních třináct kol si na Kloppovu družinu nikdo nepřišel, pouze odvěký rival Manchester United dokázal rozjetou mašinu ze západního pobřeží Anglie přibrzdit a obrat o dva body. Jinak si ale Liverpool počíná naprosto suverénně. Se ziskem 37 bodů vévodí tabulce nejvyšší anglické soutěže s impozantním osmibodovým náskokem na druhý Leicester.

Přesto se i Klopp musí vyrovnávat s některými těmi trablemi. Jednou takovou je absence záložníka Fabinha, jenž si kvůli zranění kotníku z duelu proti Neapoli nezahraje do konce kalendářního roku. "Je to velmi špatná zpráva. Nemám k tomu moc co říct. Nevím, jak dlouho bude chybět, ale zdá se, že se nezapojí do vánočního programu. Byl to můj největší problém po zápase, máme za něj náhradní řešení. Dokážeme hrát i bez něj. Nejsme jediní, kdo má zraněné. Musíme se s tím vypořádat, což také uděláme," řekl Klopp.

Brighton si až tak dobře jako Liverpool nevede, přesto to není ani žádná hrůza. Seagulls jsou jedním z řady týmů, které kotví v nesmírně nahuštěném středu tabulky. Racci se už podívali i výše, nicméně v posledních dvou ligových utkáních ztratili všechny body, a tak spadli na současné dvanácté místo. Přesto je vedení klubu je očividně spokojeno se službami manažera Grahama Pottera, jenž nově prodloužil smlouvu s Brightonem do roku 2025.

Do sestavy Seagulls se mohou vrátit útočník Aaron Connolly a stoper Lewis Dunk, naopak otazník visí nad startem záložníka Sollyho Marche. Podobně jako u Marche řeší Liverpool situaci s Nabym Keitou.
Liverpool FC - pravděpodobná sestava:
Alisson - Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Robertson - Wijnaldum, Henderson, Milner - Salah, Firmino, Mané
Brighton - pravděpodobná sestava:
Ryan - Montoya, Webster, Dunk, Burn - Groß, Mooy, Pröpper, Stephens, Trossard - Maupay
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.21 - 7.46 - 14.40
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Tottenham Hotspur - AFC Bournemouth  (sobota 16:00)
Zatímco rivalové z Arsenalu se teprve vypořádávají s čerstvým odvoláním Unaie Emeryho, Tottenham má již trenérské překlenovací období zdárně za sebou a jeho nového kouče Josého Mourinha čeká domácí ligový debut proti Bournemouthu. Éra portugalského kouče na lavičce Spurs se zatím odvíjí na výbornou, neboť oba předešlé zápasy skončily shodně tottenhamským triumfem, byť ani v jednom případě se to neobešlo bez vysokého počtu obdržených branek.

Domácí se budou muset obejít bez Bena Daviese, neboť defenzivní univerzál si z minulého kola s West Hamem odnesl vážné poranění kotníkových vazů a dost možná se dokonce nevyhne operaci a dlouhé rehabilitaci. Na levém kraji obrany by jej mohl nahradit buďto Danny Rose, anebo Jan Vertonghen, který Mourinhovi lépe zapadá do taktického pojetí čtyřčlenné obrany, která se při útočení promění v tříčlennou a pravý bek Serge Aurier zaujímá takřka roli ofenzivního křídla.

Mourinho na předzápasové tiskové konferenci prohlásil, že letní posily Ndombélé, Lo Celso a Ryan Sessegnon potřebují ještě čas na aklimatizaci v novém působišti, a tak lze spíše očekávat jejich nasazení z lavičky náhradníků. Mimo hru zůstávají Erik Lamela a Hugo Lloris.

To hosté se musí vypořádat s ještě větší marodkou, resp. karetními hříšníky. Absence čítá jak útok (Joshua King, David Brooks), tak defenziva (Simon Francis, Philip Billing) a jedinou dobrou zprávou je pro manažera Eddieho Howea lepšící se stav Ryana Frasera s Dominicem Solankem, kteří se stihli otřepat z drobných zdravotních potíží a jsou na zápasové soupisce. Anglický manažer Bournemouthu se spíše než s dotazy na sobotního soupeře musel vypořádat s tématem vlastní budoucnosti v souvislosti s údajným zájmem West Hamu a Evertonu o jeho služby. Howe se podle očekávání vyjádřil jednoznačně pro setrvání ve svém stávajícím klubu, ovšem ani to mediální spekulace o jeho možné změně působiště příliš neutlumí.

Bournemouth platí pro Tottenham za oblíbeného soupeře, a to obzvláště na domácí půdě, neboť ve vzájemných zápasech vzešli jako vítězové ve všech čtyřech posledních případech s drtivým skóre 13:0. Po divoké výhře 3:2 nad West Hamem má nyní Mourinho možnost dosáhnout na druhé ligové vítězství po sobě, což se jeho předchůdci Mauriciu Pochettinovi v letošní sezoně nepovedlo ani jednou.
Tottenham Hotspur - pravděpodobná sestava:
Gazzaniga - Aurier, Sánchez, Alderweireld, Vertonghen - Dier, Winks - Moura, Alli, Son - Kane
AFC Bournemouth - pravděpodobná sestava:
Ramsdale - A. Smith, S. Cook, Aké, Rico - Wilson, Gosling, Lerma, Fraser - L. Cook - Wilson
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.61 - 10.10
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Southampton FC - Watford FC  (sobota 18:30)
Southampton s Watfordem letos prožívají opravdu hodně krušné chvíle. A díky svým výkonům si vysloužily pouze umístění na posledních dvou příčkách tabulky. Aby mohly vstupovat do klíčového období kolem Vánoc aspoň v nějaké lepší pozici, potřebovaly by oba kluby jakoukoli vzpruhu. A tu jim může nabídnout bezpochyby tento vzájemný duel.

Jako jediné dva celky mají na svém kontě získaných bodů po třinácti odehraných kolech pouze jednociferné číslo. Southampton má vůbec nejhorší obranu celé Premier League, Watford naopak nejmizernější útok. Ačkoli jejich situace pochopitelně není bezvýchodná, je minimálně alarmující. Oba týmy mají opravdu hodně, hodně co zlepšovat.

Hlavně The Saints čeká zásadní éra. Po Watfordu se následně střetnou s Norwichem City, pak zavítají do Newcastlu, narazí na West Ham a Aston Villu. Všichni jmenovaní se nacházejí v dolní polovině tabulky v blízkosti sestupového pásma. "Myslím si, že každá fáze sezóny je důležitá. Ale tahle je teď ještě důležitější," přiznával manažer Ralph Hasenhüttl.

Jeho tým v uplynulých osmi kolech zvládl pouze dvě remízy s Wolverhamptonem a Arsenalem, v ostatních případech padl. Na výhru čeká od půlky září. "Ve všech nadcházejících zápasech v podstatě půjde o šest bodů. Výhry i porážky budou mít masivní dopad. Vstoupili jsme do sezóny těžce, máme však spoustu víry v to, co děláme," ujišťoval domácí stratég.

Alespoň Southampton netrápí nějaká rozsáhlá marodka. Chybět by mu měl pouze Sofiane Boufal, který si přivodil nešťastné zranění prstu na ruce ve své vlastní kuchyni, asi nebude k dispozici Stuart Armstrong, otazník visí nad startem Jannika Vestergaarda, jehož trápí nemoc. "Máme spoustu energie získat body co nejrychleji," zakončil Hasenhüttl.

Watford až do listopadu otálel se svým prvním vítězstvím v novém ročníku, na svůj tříbodový rezultát ze hřiště Norwiche ovšem nenavázal a před týdnem padl jednoznačně s Burnley. "Situace v týmu je taková, že se toto utkání stává klíčovější něž kdy jindy," uvedl manažer Quique Sánchez Flores. "Každý víkend je hodně trenérů pod tlakem. To je běžné."

Právě o jeho budoucnosti v klubu se v posledních dnech hodně mluvilo. A možná že pro něj bude základem jeho případného setrvání právě aktuální duel. "Myslím si, že děláme velkou chybu, když pořád hovoříme o mé pozici. Měli bychom se bavit o spokojenosti fanoušků, o klubu, o kádru. Přijímám každopádně zodpovědnost," ujišťoval španělský lodivod.

Na rozdíl od svého soupeře se musejí hosté stále vypořádávat s nějakými absencemi. Čerstvě se mimo hru dostal Craig Dawson, možná že zdravý by mohl být Roberto Pereyra, ovšem nad jeho startem visí otazník. Pořád ovšem nemůžou hrát Christian Kabasele, Daryl Janmaat, Sebastian Prödl, Tom Cleverley, Danny Welbeck ani Daniel Bachmann.
Southampton FC - pravděpodobná sestava:
McCarthy - Cédric Soares, Bednarek, Stephens, Bertrand - Djenepo, Ward-Prowse, Höjbjerg, Redmond - Ings, Obafemi
Watford FC - pravděpodobná sestava:
Foster - Kiko Femenía, Mariappa, Cathcart, Holebas - Doucouré, Capoue, Hughes - Sarr, Deeney, Deulofeu
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.12 - 3.57 - 3.66
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Liverpool FC13121030:1137
2.Leicester City1392231:829
3.Manchester City1391337:1428
4.Chelsea FC1382328:1926
5.Wolverhampton Wanderers1347218:1619
6.Sheffield United1346316:1218
7.Burnley FC1353520:1818
8.Arsenal FC1346318:1918
9.Manchester United1345419:1517
10.Tottenham Hotspur1345421:1917
11.AFC Bournemouth1344516:1716
12.Brighton & Hove Albion1343615:1915
13.Crystal Palace1343611:1815
14.Newcastle United1343611:2015
15.Aston Villa1342719:2014
16.Everton FC1342713:2014
17.West Ham United1334616:2313
18.Norwich City1331913:2810
19.Southampton FC1323813:319
20.Watford FC131578:268

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (823)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele