Na Mladé písni v Jihlavě bojovaly dnešní hvězdy za socialismus zpěvem

  9:24
Jihlava bývala za socialismu spojována s celostátní pěveckou soutěží Mladá píseň. V ní začínala hudební kariéra Mariky Gombitové, Pavola Habery i mezinárodně uznávané operní pěvkyně Evy Urbanové. Po dvaceti letech však byla soutěž přesunuta do Zlína. Její pozdější nástupce se v Jihlavě neujal.

Petr Kotvald (druhý zleva) a Petr Sepéši (uprostřed) byli po Mladé písni populární. Sepéši ale brzy tragicky zemřel. | foto: Archiv MAFRA

V roce 1977 přijela do Jihlavy mladá dívka jménem Věra Šolínová. Odvezla si druhé místo a jako cenu stříbrný řetěz. Tehdejší Věra Šolínová si později zajistila oblibu u posluchačů pod jménem Věra Martinová.

Po úspěchu v Jihlavě prozradila ve festivalovém zpravodaji, proč se na Mladou píseň přihlásila. „Rozhodovala jsem se dlouho, ale nakonec jsem málem zaspala termín přihlášek do soutěže. Kamarádi mě vyprovokovali. Přála jsem si aspoň nebýt mezi posledními,“ řekla před 42 lety.

Mladá píseň se před rokem 1989 nesla v socialistickém duchu, který působí z dnešního pohledu až bizarně. Třeba právě v roce 1977 dostala čestné uznání píseň Havana věnovaná kubánskému festivalu.

V roce 1983 přinesl festivalový zpravodaj protiamerický úvodník nazvaný Písní lze potěšit i bojovat. Festival měl tehdy to nejvyšší krytí. Pořadatelem byl ústřední výbor Socialistického svazu mládeže a ministerstvo kultury. Vše vysílal rozhlas i televize.

Hlavní soutěži v Jihlavě předcházela okresní a krajská výběrová kola. Finalisté měli během měsíčního soustředění zajištěnou veškerou možnou průpravu.

Původní název až příliš zaváněl socialismem

Pak ale přišel jubilejní 20. ročník v roce 1987. „Poté se festival přestěhoval do Zlína. Snažili jsme se tomu zabránit, ale nepovedlo se,“ řekl bývalý ředitel domu kultury Radek Blecha.

A byl u toho, když se Mladá píseň v Jihlavě znovu objevila v roce 1998. „Tenkrát tady byl hlad po takové celostátní soutěži,“ doplnil Blecha. Název Mladá píseň už ale tehdy části pořadatelů příliš zaváněl socialismem, a proto zvolili nové pojmenování - Bohemiatalent. Této soutěže se zúčastnil třeba Petr Bende, neměla ale dlouhého trvání.

Na Mladou píseň umělci rádi vzpomínají. Třeba i operní diva Eva Urbanová. „Mým velkým vzorem byla Helena Vondráčková. Na své první pěvecké soutěži, Mladé písni v Jihlavě, jsem dokonce zpívala její nádhernou píseň Lásko má, já stůňu. Ta skladba se mi líbí dodnes,“ řekla Eva Urbanová.

V jihlavském kulturním domě tehdy vystupovali naprosto neznámí nováčci, které dnes zná celé Česko i Slovensko. Třeba v říjnu roku 1983 přijel do Jihlavy nenápadný mladík s knírkem. Jednadvacetiletého studenta ze Slovenska nikdo ve městě neznal. Jmenoval se Pavol Habera.

Připravil si dvě vlastní skladby nazvané Děti a Únava. Nakonec skončil třetí.

Než vyhrál, zkoušel to Petr Kotvald v Jihlavě třikrát

Toho roku v Jihlavě vyhrála Ingrid Kalmanová a druhý byl Petr Sepéši.

Kdo také začínal v Jihlavě

  • Pavol Habera
  • Marika Gombitová
  • Iveta Bartošová
  • Jitka Zelenková
  • Petra Janů
  • Eva Urbanová
  • Věra Martinová
  • Petr Kotvald
  • Irena Budweiserová
  • Zora Jandová
  • Marcela Březinová
  • Vratislav Kříž

Cenu si ve stejném ročníku odnesla také Iveta Bartošová. Jí a Sepéšiho si v Jihlavě všiml skladatel Pavel Vaculík. Krátce po Mladé písni natočili úspěšnou desku Knoflíky lásky.

Na prvním ročníku Mladé písně uspěla v roce 1967 Jitka Zelenková. Napoprvé v Jihlavě naopak neuspěla Petra Janů. Soutěže se zúčastnila v roce 1971 a vypadla už v předkole. Nevzdala se a v následujícím roce obsadila 2. místo.

Někteří zpěváci přijeli soutěžit do Jihlavy i vícekrát. Třeba Petr Kotvald v letech 1977 až 1979. V roce 1978 získal uznání za osobitou interpretaci, o rok později Mladou píseň vyhrál.

V roce 1980 si vyzpívala druhé místo Marcela Březinová. V tom ročníku dostala čestné uznání dnešní muzikálová zpěvačka Hana Křížková.

Autor: