Město Rokytnice v Orlických horách koupilo lokomotivu z 50. let minulého století. Proč?

30. listopad 2019 09:51

Rokytnice v Orlických horách zakoupila do místního železničářského muzea parní lokomotivu. Má s ní velké plány, podle nezávislého starosty Petra Hudouska by neměla sloužit jen jako exponát. O podrobnosti se zajímala reportérka Jana Házová, která se k několikatunovému kolosu vypravila.

Stojíme ve staré železničářské budově.
„Jsme v bývalé výtopně parních lokomotiv na trati Doudleby nad Orlicí- Vamberk - Rokytnice v Orlických horách. Tomuto prostoru se říká remíza lokomotiv a protože jde o výtopnu, tak jejím účelem bylo, aby v době, kdy parní lokomotiva odpočívala v depu, tak aby tady mohlo být zatopeno a připravit mašinu k jízdě," vysvětluje Petr Hudousek.

Čtěte také

A jdeme se podívat na obrovskou "parní krásku".
„Je to lokomotiva řady 328.011. Teoreticky je pojízdná, ale samozřejmě v tuto chvíli je bez technické prohlídky. Protože jsou na ní některé závady, které plně neumožňují trakční provoz. Takže je na ní poměrně dost práce, musí se celá zrenovovat, aby vůbec mohla na trať vyjet."

Lokomotiva je tedy zatím v expozici, ale v plánu je dát ji do naprostého pořádku.
„Zakoupili jsme ji od Českých drah a v plánu je, pokud se podaří v nějaké relativně krátké době lokomotivu obnovit, tak bude moci vyjet na trať a prakticky bude možné nabízet oběma krajům, tedy Královéhradeckému a Pardubickému, možnost parní trakce při nějakých nostalgických jízdách."

Co všechno teď tato parní mašina potřebuje?

„Zjednodušeně se dá říct, že se skládá z podvozku a parního kotle. Obě tyto hlavní součásti lokomotivy potřebují obnovu. Ať je to výměna ložisek, výměna některých částí podvozku a co se týká kotle, tak tam je velké množství metráků mědi a měděných trubek, které také potřebují projít rekonstrukcí a obnovou. Vše se musí zrevidovat, co je poškozeno, tak se bude muset vyměnit," dodává Petr Hudousek.

Rokytnice v Orlických horách zakoupila do místního železničářského muzea parní lokomotivu

Pokud půjde vše podle plánů, tak by se mohla parní lokomotiva v Rokytnici v Orlických horách začít opravovat už v příštím roce.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související