Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Džihádistu pomohl zastavit vrah postižené dívky (†21). „Není to hrdina,” zuří její blízcí

Aktualizováno -
30. listopadu 2019
15:40
Autor: kso - 
30. listopadu 2019
12:42

Proti džihádistovi, který v pátek v centru Londýna zabil dva lidi, zasahovali i bývalí vězni. S odkazem na svědky události na London Bridge o tom informují britská média. Jedním z nich byl James Ford, který strávil ve vězení 15 let za vraždu postižené dívky. Na svobodu se dostal jen pár hodin před teroristickým útokem. I když Britové skupinu lidí, která pomohla džihádistu Usmana Khana (†28) zpacifikovat, nazývají hrdiny, rodina zavražděné dívky s tím nesouhlasí.

Pachatel se před útokem podle britského deníku The Guardian účastnil konference odehrávající se nedaleko, jakožto člen nápravného programu pro vězně „Learning Together”. Odsouzen byl spolu s dalšími radikály v roce 2012 za plánování teroristických útoků například na londýnskou burzu. Na seznamu cílů byl údajně také Boris Johnson, který tehdy zastával pozici londýnského starosty. Z vězení byl propuštěn loni.

Útočníka zadrželi kolemjdoucí. Na muže se vrhli a prali se s ním o nůž. Poté, co se jim ho podařilo dostat na zem, zasáhli do situace policisté. Útočníkovi nařizovali, ať se nehýbe, tvrdil jeden svědek. Když je neuposlechl, zastřelili ho.

„Někteří utíkali, jiní se snažili s mužem bojovat. Viděl jsem pána s holí a ještě někoho s hasicím přístrojem, jak se snaží útočníka dohnat. To se jim nakonec podařilo – muže popadli a poté přidrželi na zemi. Schytal ránu holí a ten druhý se jej snažil udeřit tím hasičákem. Potom se objevili další tři nebo čtyři lidi a všichni toho útočníka drželi na zemi. Jeden z nich mu vytrhl nůž z ruky,” popsal Daily Mailu dramatickou scénu jeden ze svědků.

Jedním z „hrdinů”, kteří včera na London Bridge zasáhli proti ozbrojenému útočníkovi, je usvědčený vrah, kterému byla povolena vycházka. 42letý James Ford byl jedním z těch, který se snažil zachránit ženu před útokem teroristy. V roce 2004 byl odsouzen na doživotí za vraždu mentálně postižené dívky. 

Amandu Championovou (†21) nalezli uškrcenou a s podříznutým hrdlem na skládce poblíž jejího bydliště v Kentu. Policie neměla žádnou stopu, dokud se Ford sám nepřiznal v telefonátu na linku bezpečí „Samaritans”. V měsíci, kdy Amandu zavraždil, volal na tuto linku pětačtyřicetkrát a mluvil o svých sebevražedných myšlenkách. Poté, co se přiznal, operátor ho udal na policii, čímž porušil zásady linky a přišel o svou práci.

Rodina Amandy se snažila zabránit Fordovu propuštění na podmínku. To, že byl propuštěn, se dozvěděla až  z telefonátu od policie. Fordovu přítomnost na London Bridge potvrdil Whitehall. Ford měl být brzy z vězení propuštěn.

„Není to hrdina. Je to vrah na vycházce,” řekla Amandina teta Angela (65) po onom telefonátu a dodala: „Zavraždil postiženou dívku. Není hrdina, rozhodně ne.”

„Jsem tak naštvaná. Pustili ho, aniž by nám cokoliv řekli. Někdo z nás mohl být v Londýně a narazit na něj. Byl to hrozný šok, je to strašné,” řekla žena serveru Daily Mail.

Úřednice jí následně vysvětlila, že Ford nebyl útočníkem, ale je naopak vnímán jako hrdina. „Nezajímá mě, co dneska dokázal, je to vrah,” pokračovala Angela. „Amanda byla má neteř a byla zranitelná a on jí vzal život. Věděl, co dělá. Lidi se nemění.”

24letý Jamie Bakhit byl také svědkem činu kolemjdoucích a údajně s jedním z hrdinů mluvil. „Ten člověk, co ho dostal na zem, řekl, že (útočník) byl prý ve vězení za terorismus. Pár z těch, co ho „dostali”, byli bývalí vězni. Tvrdil mi, že byl ve vězení s tím útočníkem,” řekl. Podle jeho slov šel zrovna pracovat na London Bridge jako údržbář, když viděl, jak čtyři muži pachatele zpacifikovali.

„Když jsem přišel na most, zastavili mě policisté. Čtyři lidé již útočníka drželi na zemi. Jeden z nich křičel: ‘Střelte ho do hlavy!’” vyprávěl Bakhit. „To jsem byl ještě v dodávce, snažil jsem se ji otočit. Potom mi policisté řekli, ať dodávku opustím, tak jsem ji tam musel nechat. Pak jsem viděl, jak po něm třikrát nebo čtyřikrát vystřelili. Byl jsem v šoku. Chtěl jsem utéct. Všichni křičeli, protože viděli, že měl cosi jako vestu na hrudi.”

Hrdinům děkuje i královna

Hrdinství těch, kteří proti teroristovi zasáhli, ocenila britská královna Alžběta II., premiér Boris Johnson či londýnský starosta Sadiq Khan. Královna Alžběta II. v prohlášení vyzdvihla „statečné jedince, kteří riskovali své životy, aby nezištně pomohli“ ostatním. Také starosta Londýna Khan ocenil kromě práce policie veřejnost a na sociální síti sdílel video, na němž se lidé vrhli na útočníka.

dama_s_kosou ( 1. prosince 2019 12:35 )

Pocevajte Kefalin a co vy si predstavujete pod takym pojmom slniecko?

dobryclovek ( 1. prosince 2019 09:23 )

dnešní tisk!!!! děti i ženy džihádistu v táboře v rozhovoru anglického novináře odpověd parchantu zmasakrujeme vás!! blesk nedovolí se k tomu vyjádřit jako politický dobytek EUMer­kelo­vá,Mac­kron. Šrojdrová Kalou­sku,Pe­karo­vá,Far­ský,Ri­chtro­vá pirátka,50 senátoru netáhel,dementu šlapky prahy dobře si to přečtěte co vám děti vrahu,teroristu ty vaši sirotci vskazují!! vás by měli začít trestat jako zrádce pakáž!! lidé nedopustte to co se děje v EU že politici nechávají vraždit své občany zvířaty muslimu!!

dama_s_kosou ( 1. prosince 2019 08:34 )

Jednou na nej plivou jako na vraha a vzapeti je hrdina.
Jak bylo ve Vikingach kdy vestec rikal Rollovi, cloveku ktery v podstate nic neznamenal a zil porad ve stinu slavneho bratra: "Kdybys vedel, co ti osud chysta, tancil bys nahy na plazi."
Na tom je videt, ze nikdy nikdo nevi co ho muze kdy potkat...

ivuska1 ( 30. listopadu 2019 21:44 )

Blesk cenzuruje prispevky u Pavla Novotneho

murQ ( 30. listopadu 2019 20:22 )

Protože mimo banány se převlíkáš, tady jseš hned 3x.

Zobrazit celou diskusi