Horké nápoje pro mrazivé dny. Zahřejte se svařeným vínem, grogem nebo punčem nejen na vánočních trzích

Návodů jak si ho připravíte doma sami je na internetu více než dost.
Zdroj: Unsplash.com

Rozsvícený vánoční strom, vánoční trhy a spousta stánků navodí tu správnou předvánoční atmosféru. Na náměstích voní klobásky i perníčky, ale v tom mrazivém podvečeru na vánočních trzích zaručeně oceníte horký nápoj. Grog, svařené víno nebo vánoční punč spolehlivě zahřeje na těle i na duši.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 30. 11. 2019 12:00

Grog - klasický, ostravský a námořnický

Tento nápoj znali již v 17. století angličtí námořníci. Aby nebyli po vypití rumu rychle opilí, začal se rum ředit horkou vodou. Později se tento nápoj dochucoval limetkovou šťávou a cukrem. A jak si připravit tento nápoj?

Klasický grog: Sklenici naplňte horkou vodou do 2/3, přidejte 2 kostky cukru a přilijte 4 cl rumu. Do sklenice můžete přidat také kolečko citronu.

Existují i různé varianty grogu. Ostravský grog obsahuje kromě rumu, cukru a citronu také 1 dcl červeného vína. Ovšem víno nahrazuje vodu. Víno svařte s cukrem, přilijte rum, ještě krátce prohřejte a grog nalijte do sklenice.

Námořnický grog vám čichové buňky omámí hřebíčkem a skořicí. Zahřejte 1 dcl rumu se šťávou a kůrou z půlky citronu, kouskem celé skořice a dvěma hřebíčky. Pouze zahřejte, rum nesmí projít varem. Přelijte do sklenice, dolijte vařící vodou a oslaďte podle chuti cukrem.

Svařené víno

Vůně svařeného vína dokonale doplňuje období Vánoc. Dříve se při svařování vína přidávaly bylinky. Dnes se typicky tento nápoj připravuje svařením vína a koření. Do červeného vína přidejte 2 hřebíčky a kousek celé skořice. Zahřejte, dokud se nezačne tvořit na povrchu pěna. Přidejte 2 kostky cukru a 3 minuty prohřejte. Víno se nesmí vařit, pouze zahřívat.

Punč

Tento nápoj charakterizuje ovoce nebo ovocná šťáva. Má původ v Indii, kde hindský výraz pánč označuje číslo pět. Tedy pět ingrediencí, ze kterých se původně punč připravoval, a to z alkoholu, vody, čaje nebo koření, cukru a citronu. Dnes se můžete setkat s punčem, který obsahuje jak gin, tak víno či brandy nebo také rum.

Tradiční český punč: 250 ml vody, 250 ml červeného nebo bílého vína, 60 ml rumu, 70 g cukru, šťáva z poloviny pomeranče a poloviny citronu, 1 celá skořice, 1 badyán, 2 hřebíčky. Vymačkejte šťávu z citronu a pomeranče, přilijte vodu a přidejte cukr. Přiveďte k varu. Pak přilijte rum a víno, přidejte koření. Zahřívejte, ale jen k bodu varu.

Vánoční punč s čajem: Uvařte 250 ml silného černého čaje. Do kastrolku nalijte 250 ml červeného vína a 125 ml rumu, šťávu z jednoho pomeranče a jednoho citronu. Přidejte citronovou kůru z poloviny citronu, 1 lžíci cukru a polovinu sáčku vanilkového cukru, 2 hřebíčky a kousek celé skořice. Vše zahřejte a nechte jen krátce přejít varem. Přilijte horký čaj a podávejte.

A TADY ČTĚTE, JAK SE SLAVILY VÁNOCE ZA SOCIALISMU:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články