Lisabonská smlouva platí už 10 let. Zásadně změnila EU, Klaus dělal obstrukce

Lisabonská smlouva o reformě Evropské unie, která vstoupila v platnost před deseti lety, 1. prosince 2009, je vlastně jednou z revizí takzvané maastrichtské smlouvy, platné od listopadu 1993, která mimo jiné zavedla termín Evropská unie. Až lisabonská smlouva ovšem dala EU právní subjektivitu.

Na základě této smlouvy získala EU svého prvního prezidenta (Herman Van Rompuy) a prvního ministra zahraničí (Catherine Ashtonová).

Před lisabonskou smlouvou bylo unijní právo vlastně legislativou Evropského společenství (ES; do roku 1993 EHS), Evropského společenství pro atomovou energii (EURATOM) a Evropského sdružení uhlí a oceli (ESUO; do července 2002, kdy ESUO zaniklo).

Celebrating 10 years of the #LisbonTreaty! ?Find out how the treaty has shaped the ?? as we know it today in our interactive story!

— EU Council (@EUCouncil) November 27, 2019

Schvalování lisabonské smlouvy, podepsané v prosinci 2007 v portugalské metropoli, trvalo téměř dva roky, jako poslední ji 3. listopadu 2009 ratifikovala ČR. V ten den nejprve Ústavní soud rozhodl, že smlouva je v souladu s českou ústavou a poté dokument podepsal prezident Václav Klaus. Ten předtím smlouvu odmítal v obavě z prolomení Benešových dekretů, od unijního summitu ale získal příslib české výjimky z listiny základní práv.

Nová smlouva byla ale potřebná i kvůli chystanému rozšiřování a lepšímu fungování unie. Přijímání dokumentu ovšem provázely komplikace. V červnu 2008 smlouvu například odmítli v referendu Irové, kteří ji schválili až napodruhé v říjnu 2009 poté, co jim Evropská unie přiznala další záruky, mimo jiné komisaře pro každou zemi EU. Průtahy přinesl i český postoj.

Související

Více souvisejících

EU (Evropská unie) Václav Klaus lisabonská smlouva

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy