Hlavní obsah

Japonský premiér je imbecil a trpaslík, tvrdí Severní Korea

– Pchjongjang/Soul

Severní Korea v sobotu naznačila, že by mohla znovu vypálit balistickou střelu přes Japonsko. Vyplývá to z prohlášení nejmenovaného vysokého činitele ministerstva zahraničí KLDR pro státní tiskovou agenturu KCNA. Tento zdroj také označil japonského premiéra Šinzóa Abeho za „dokonalého imbecila a politického trpaslíka”, informoval list The Japan Times.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Japonský premiér Šinzó Abe

Článek

KLDR ve čtvrtek provedla test raketometu velké ráže. Japonsko nejprve uvedlo, že se jednalo o balistickou střelu, a že tak Severní Korea znovu porušila rezoluce OSN, napsala agentura Kjódó.

„Abe je jediný idiot na světě a nejhloupější člověk, kterého kdy historie poznala, protože nedokáže rozlišit mezi střelou a raketometem,” uvedl severokorejský činitel. „Abe možná před nosem v nepříliš vzdálené budoucnosti uvidí, co je pravá balistická střela," dodal severokorejský činitel.

Severní Korea vypálila další dvě rakety

Svět

Severní Korea vypálila dvě balistické střely přes Japonsko v roce 2017. Obě země neudržují vzájemné diplomatické vztahy. Abe počátkem letošního roku naznačil, že by se chtěl bez předběžných podmínek setkat se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Pchjongjang však nijak nereagoval.

Střely z raketometu byly vypáleny ve čtvrtek kolem 16:59 místního času (08:59 SEČ) z provincie Hamgjong namdo, která leží na východě KLDR. Obě dosáhly výšky zhruba 97 kilometrů a doletěly do vzdálenosti asi 380 kilometrů. Vyslány byly v rozmezí půl minuty.

Třináctý test od května

Od letošního května to byl již třináctý test různých typů střel. Některé z těchto pokusů zřejmě zahrnovaly i balistické střely. Začátkem října Severokorejci oznámili, že úspěšně vyzkoušeli novou raketu odpalovanou z ponorky.

Japonský premiér si kritikou raket zabouchl dveře do Pchjongjangu. Podle KLDR je idiot

Svět

Minulý měsíc Pchjongjang pohrozil, že by mohl obnovit i testy jaderných zbraní a balistických střel dlouhého doletu, které pozastavil v loňském roce.

Foto: KCNA, ČTK/AP

Severokorejský předseda Kim Čong-un na pondělní návštěvě u dělostřelců

Rozhovory Spojených států a KLDR o odstranění jaderných zbraní z Korejského poloostrova stagnují od únorové schůzky šéfa Bílého domu Donalda Trumpa a Kim Čong-una ve vietnamské metropoli.

Hanojský summit skončil předčasně a bez dohody kvůli odlišným názorům Pchjongjangu a Washingtonu na odzbrojovací proces. Kim dal USA lhůtu do konce roku, aby změnily postoj k jednáním, jinak podle něj Severní Korea bude nucena hledat „jinou cestu”.

Reklama

Související články

KLDR pohrozila obnovením jaderných testů

Ministerstvo zahraničí Severní Koreje ve čtvrtek pohrozilo, že obnoví testy jaderných zbraní a balistických raket dlouhého doletu, které země pozastavila...

KLDR vypálila dvě rakety

Severní Korea vypálila ve čtvrtek dvě rakety směrem do Východního moře, uvedl podle agentury Jonhap jihokorejský spojený štáb náčelníků (JCS). Typ vypálených...

Výběr článků

Načítám