Adventní stromy maličko jinak. V Provodově mají nový obecní sad

PROVODOV - Zrovna v čase, kdy se lidé ve velkém vrhají na adventní trhy a rozsvícené vánoční stromy do světa blikají, že čas nákupů i rozjímání je jako každoročně tady, dali se do jedné méně tradiční akce v Provodově. V hlavní roli určitě také stromy, třebaže tentokrát poněkud - a chvalně - jinak.

V Provodově se totiž místní dobrovolníci rozhodli, že si vysadí první stromy v novém obecním sadu starých odrůd.

„Zatím tu máme ze slovenské strany Bílých Karpat především staré odrůdy jabloní, ale také třešně,“ popisuje s rýčem v ruce místní ekolog Jan Talaš.

„Na nákup stromů jsme použili peníze ze vstupného z přednášky, na kterou jsem pozvala nedávno psychologa Petra Knotka známějšího mezi veřejností jako Pjer la Šéz,“ osvětluje důležitý krok při budování obecního sadu další dobrá duše pozitivního činění v obci Leona Kolaříková.

Místním přijel poradit odborník na zahrady a výsadbu Marek Soporský. Ten pak velel vlastnímu sázení stromů, které by mohly začít plodit podle představ místních třeba za pět let.

„To se uvidí, jisté ale je, že jde o ovocné stromy dlouhověké. A  tak nás při tomto prvním adventním kroku těší, že nás všechny přežijí. Ale život jsme jim dali my,“ smál se u šálku dobrého čaje a produktů z místní sušírny Jan Talaš s kamarády a kamarádkami, kteří ochotně přiložili ruku k dobrému dílu.

Zobrazit fotogalerii >>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x