Vánoce 2019 na televizních obrazovkách

Autor

Zítra je první adventní neděle. Možná i Vás v čase rozjímání provoněným vanilkou, hřebíčkem a badyánem bude zajímat, co si pro Vás nachystaly televizní stanice na vánoční svátky. Vybírat je opravdu z čeho a kromě klasických pohádek a filmů na Vás čeká také spousta premiér. Mějte krásný advent.

Česká televizeNovaPrima

Česká televize připravila pro letošní Vánoce čtyři nové pohádky. Prvního ledna odvysílá premiéru Marie Terezie a po Novém roce odstartuje nový formát, ve kterém se představí dvanáct amatérských pekařů a cukrářů Peče celá země.

„Česká televize připravila pro letošní Vánoce čtyři premiéry českých pohádek. Režie té štědrovečerní se ujal zkušený Karel Janák, který do hlavních rolí obsadil Evu Josefíkovou, Matouše Rumla a Marka Ebena. Ten se k naší radosti do televize vrací v nemoderátorské roli po více než dvaceti letech. Diváci uvidí v premiéře také rodinnou pohádku Čertí brko, pohádku, kterou jsme natočili spolu se slovenskou televizí, Čarovný kamínek a také pohádku Kde bydlí strašidla. Ta je natočena ve znakovém jazyce, užít si ji tak budou moci i děti se sluchovým hendikepem, ale nejen ty,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a pokračuje: „Během svátků pak Česká televize odvysílá i další oblíbené pohádky, včetně Tří oříšků pro Popelku nebo obou dílů Anděla Páně. Od Nového roku ale bude patřit hlavní vysílací čas filmovým premiérám. Zejména dvěma novým dílům Marie Terezie. Hned v lednu také začneme vysílat úplně nový formát, pořad Peče celá země.“

Pohádkové Vánoce

Bylo nebylo… Když Honza zabije draka, získá princeznu za ženu, půl království k tomu, a společně žijí šťastně až do smrti. Jenže tím příběh letošní štědrovečerní pohádky, které se ujal zkušený režisér pohádek Karel Janák, teprve začíná. Princezně se totiž obyčejný Honza nelíbí. „Chová se tak, jak by si člověk představil, že se chová kluk od koní. Neumí si ani poradit s početnou soupravou příborů při slavnostní večeři,“ říká představitelka princezny Eva Josefiková a sám představitel Honzy Matouš Ruml dodává: „Marek Eben jako rytíř Valerián a můj učitel etikety má se mnou hodně práce, protože to není jednoduchý úkol. A ještě na to má velmi málo času.“ Pro Marka Ebena je pohádka Princezna a půl království návratem na televizní obrazovku v jiné než moderátorské roli po více jak dvaceti letech. „Líbilo se mi, že je to taková klasická pohádka. Je to hezky napsané. Vyhovuje mi, že to není moc akční figura, protože v mém věku je na akční postavy pozdě,“ říká Marek Eben.

Další premiérová pohádka Čarovný kamínek vznikla v dlouhodobě fungující spolupráci se slovenskou veřejnoprávní televizí. Zavede diváky do hlubokých lesů, kde žijí prazvláštní a pozoruhodné lesní bytosti. V příběhu s čarovným kamínkem, který dokáže spravedlivě splnit všechna přání, se diváci mohou těšit například na Zuzanu Bydžovskou nebo Pavla Kříže.

Televizní premiéru bude mít také filmová rodinná výpravná pohádka Čertí brko o spravedlivém peklu, krásné hospodské, lenochovi, úplatných radních a mladém čertovi, který všechny nakonec zachrání a zaslouží si lásku své vyvolené. „Čertí brko je klíčová kouzelná proprieta našeho příběhu. Je to nástroj, který zapisuje hříchy lidí, eviduje je a v okamžiku, kdy přesáhnou určitou hranici, tak dá povel k odnesení hříšníka do pekla,“ prozrazuje režisér Marek Najbrt, který do hlavních rolí obsadil Judit Bárdos, Jana Cinu a Ondřeje Vetchého. I pro něj je tato pohádka velkým návratem. Naposledy se totiž v roli čerta, kterého představuje i v Čertím brku, objevil před pětatřiceti lety v kultovní pohádce S čerty nejsou žerty.

Již po páté Česká televize o svátcích nabídne pohádku pro sluchově hendikepované. I v příběhu Kde bydlí strašidla se rolí ujali výhradně neslyšící herci a celý příběh je ve znakovém jazyce.

Filmová výročí a vánoční hudba

O Vánocích se ve vysílání České televize objeví Snowboarďáci, film, který měl premiéru před patnácti lety. A také Hřebejkovy Pelíšky, od jejichž prvního televizního uvedení letos uplyne dvacet let.

O svátcích se diváci mohou těšit na Vánoční galakoncert Lucie Bílé. Vánoční repertoár nechá naplno zazářit široký hlasový rejstřík a nezaměnitelný projev Lucie Bílé. Jako host vystoupí Jan Toužimský a slavnostním slovem koncert uvede římskokatolický kněz Zbigniew Czendlik. „Miluji vůni Vánoc, jejich laskavost a něhu, kterou vzbuzuje v lidech a jejich kouzlo. Kdybych mohla, zpívám vánoční repertoár po celý rok,“ říká dvacetinásobná česká slavice Lucie Bílá.

A plný hudby bude i 29. ročník adventních koncertů České televize. V bohatém programu vystoupí například Hana Zagorová, Pavel Šporcl, Lenka Filipová, Čechomor nebo Adam Plachetka. Od svého vzniku sbírka pomohla už 116 neziskovým organizacím a rozdělila přes 207 milionů korun. I letos jimi provede osvědčená moderátorská dvojice Ester Janečková s Janem Potměšilem.

Po Marii Terezii Peče celá země

Nový rok začne pokračováním úspěšné koprodukční minisérie Marie Terezie, jejíž nové části se na ČT1 objeví 1. a 5. ledna. V druhé řadě panovnice zakusí nejen sílu nově nabyté moci, ale hlavně její bolestivé dopady na svůj osobní život a vztah s Františkem Štěpánem. „Tentokrát je příběh hlavně o osamělé ženě, která se snaží dělat politiku mezi samými muži. V tom vidím modernost tohoto příběhu,“ popisuje historickou postavu její nová představitelka Stefanie Reinsperger. Její herecký manžel Vojtěch Kotek ji doplňuje: „Naplno se projeví Františkův talent pro podnikání, podílí se významným způsobem na financování probíhající války. No a samozřejmě že některé věci, které pro to dělá, úplně nesedí konzervativní povaze Marie Terezie, což otevírá možnosti konfliktu a nové zápletky.“

Novinkou, kterou začne Česká televize vysílat od ledna, bude pořad Peče celá země, který představí dvanáct amatérských kuchařů, pekařů a cukrářů ze všech koutů České republiky. Jejich rodinné recepty bude průběžně hodnotit dvojice porotců, Josef Maršálek a Mirka van Gils Slavíková. U pečení jim bude asistovat moderátorská dvojice Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Zdroj: tiskové oddělení České televize

Skupina Nova nabídne divákům během vánočních svátků již tradičně oblíbené filmové a animované pohádky, ale i české a zahraniční filmy. Štědrý den bude v hlavním vysílacím čase patřit české pohádce Tři bratři v režii Jana Svěráka. V hlavních rolích se představí Tomáš Klus, Vojta Dyk a Zdeněk Piškula. Během svátečního dne se diváci mohou těšit na klasické české pohádky Princezna se zlatou hvězdou, Honza málem králem, nebo animované příběhy Ledové království: Vánoce s Olafem a Hledá se Dory.

„Vánoční programové schéma jsme sestavili tak, abychom potěšili diváky všech věkových kategorií. Kanály skupiny Nova odvysílají klasické české pohádky, ale i současné animované snímky a osvědčené komedie. Kouzelný sváteční čas bude u nás patřit jako vždy celé rodině,“ říká Alex Ruzek ředitelka sekce programu skupiny TV Nova.

Diváci se mohou těšit na nestárnoucí české pohádky Dařbuján a Pandrhola, O statečném kováři, O princezně Jasněnce a létajícím ševci, z novějších snímků na Nejkrásnější hádanku nebo Řachandu. Z animovaných příběhů jsou to například premiérové tituly Já, padouch, Já padouch 2, Zootropolis: Město zvířat nebo Hledá se Dory. Chybět nebude ani divácky oblíbená sága Harry Potter, první díl s názvem Harry Potter a Kámen Mudrců uvidí diváci TV Nova již 13. prosince ve 20:20.

V Silvestrovský večer, 31. prosince, TV Nova odvysílá Silvestrovské Televizní noviny s humornými situacemi z domova i ze světa a speciální díl úspěšné show Tvoje tvář má známý hlas, připomínající to nejlepší ze všech řad.

Vánoční program čeká také diváky tematických stanic skupiny Nova. Milovníky komedií potěší nabídka Nova Cinema, už 23. prosince uvede kultovní komedii s Chevy Chasem Vánoční prázdniny. Štědrý večer bude patřit premiéře rodinné duchařiny s Patrickem Stewartem a Neve Campbell – Strašidlo cantervillské. První svátek vánoční odvysílá Čtvery Vánoce (v hlavních rolích Vince Vaughn, Reese Witherspoon). Druhý svátek je na programu komedie s Michaelem J. Foxem – Doktor Hollywood. Silvestrovský večer diváci Nova Cinema prožijí s výtečnou herečkou Whoopi Goldberg a Spiklenci, komedií o nadvládě mužů na Wall Street.

Na své si přijdou i sportovní fanoušci. Nova Sport bude na Vánoce rozdávat svým divákům dárky nejenom v podobě atraktivních přenosů, ale i cen ze soutěží Nova Sport. Konec kalendářního roku bude na stanicích Nova Sport tradičně patřit nejprestižnějšímu šipkovému turnaji světa – Mistrovství světa v Londýně. Turnaj startuje 13. prosince 2019 a finálový zápas je na programu jako obvykle první den nového kalendářního roku. Celý turnaj mohou šipkoví fanoušci sledovat na stanici Nova Sport 2 a Voyo. V tomto období nebudou chybět ani přenosy z NHL a NBA. Ve středu 25. prosince 2019 čeká fanoušky basketbalu výjimečná nadílka v podobě třech zápasů NBA na stanici Nova Sport 1 a Voyo.

Nova Gold odvysílá poslední den v roce archivní velkolepé silvestrovské show. Diváci se mohou těšit na vtipné historky, nejlepší anekdoty a spoustu hitů v podání oblíbených českých interpretů. Neuvěřitelný gejzír humoru a zábavy pod taktovkou režisérů Michaela Čecha a Jiřího Adamce mohou diváci sledovat po celý den od 11:30 až do brzkých ranních hodin Nového roku. Ve vysílání nebude chybět ani Božský Silvestr s Karlem Gottem.

Na stanici Nova 2 vánoční svátky zpestří tradiční sitcomy a komediální seriály Přátelé, Dva a půl chlapa nebo Znovu 20. Nova Action pokračuje s krimi seriály Námořní vyšetřovací služba, Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti nebo pořady Válka skladů a Mistři zastavárny.

Vedle programu televizních stanic nabídne skupina Nova vánoční program také on-line. Fanoušci NovaPlus.cz se mohou těšit na vybrané pohádky, či bonusová videa, ve kterých představí divákům, jak tráví Vánoce hvězdy našich seriálů.

Zdroj: Martin Šnýdr, PR a Brand Manager

FTV Prima i letos připravila na dny volna a na Sylvestra vánoční televizní program nadupaný klasickými pohádkami, filmy, ale i tematickými dokumenty. Chybět nebude ani nálož premiérových titulů. Užijte si Prima Vánoce 2019 a celý poslední měsíc v roce!

Televize Prima letos vánoční atmosféru vykouzlí hned první adventní neděli 1. prosince! Na programu je televizní premiéra nové české pohádky Když draka bolí hlava v hlavních rolích s Karlem Gottem, Mirkem Šimůnkem a Kateřinou Brožovou.

Televizní program FTV Prima na Vánoce 2019: české i světové filmové hity, pohádky a komedie

O Vánocích 2019 a následujících svátečních dnech samozřejmě nebudou v televizním programu chybět klasické české pohádky a komedie. Televize Prima jich přichystala celou řadu.

23. prosince vás například do země fantazie vtáhne okřídlený Falco v legendárním Nekonečném příběhu nebo pobaví vtipný i poučný Kozí příběh. Těšit se můžete také na nestárnoucí komedie Svatby pana Voka nebo Pan Vok odchází či francouzského Hibernata. A nebude chybět i úplná klasika jako je Dobrý voják Švejk (30.12 ve 20.15 na Primě).

Televizní program na Štědrý den 2019

Přímo na Štědrý den začínáme ráno na Primě animákem Trollové, následovat budou Rolničky, kam se podíváš, Lízin let do nebe a premiéra francouzského filmu Vánoce a spol. Pak přijede Princ Bajaja a odpoledne od 17.55 završí film podle klasické pohádky Boženy Němcové Sedmero krkavců. 

Večer dorazí legendární Kevin ve filmu Sám Doma, který se o den později ve druhém dílu ztratí v New Yorku a objeví se i 27. prosince ráno v dílu třetím.

Na první svátek vánoční přijde na návštěvu Pyšná princezna, den poté česká pohádková klasika Hrátky s čertem nebo S čerty nejsou žerty. V následujících třech dnech čekají diváky ještě pohádkové stálice jako jsou Šíleně smutná princezna, Jak se budí princezny, Princ a Večernice a Panna a netvor.

Přehrajte si pohádky i filmy online. Ještě více obsahu pro děti najdete kdykoliv online na iPrima.cz.

Silvestrovská párty s Partičkou

Sváteční program je připraven i na silvestrovský večer. Odstartuje jej silvestrovské vydání Prima Partičky, na které naváže Český mejdan s Impulsem. Uveden bude i speciální sestřih toho nejlepšího z letošního ročníku Česko Slovensko má talent. Do Nového roku vstoupí diváci Primy filmem Pařba všech pařeb: Poslední kocovina. Na novoroční den je pak připraven rodinný program s filmy Spongebob ve filmu: Houba na suchu, Bláznivá školka či Dunston: Sám v hotelu. Večer završí premiérová komedie Manžel na zkoušku.

Pestrý vánoční program je připraven i na příbuzných kanálech

Prima COOL nabídne akční prosinec s filmy Zachraňte vojína Ryana, Amazing Spider-Man 2, Policajt z Beverly Hills, Růžový panter I a II či premiéru snímků Solomon Kane a Kon-Tiki.

Filmový kanál Prima MAX naservíruje oblíbené české filmy jako Rozpuštěný a vypuštěný nebo Zítra vstanu a opařím se čajem spolu s premiérami světových hitů Přes noc třicítkou, Matky na tahu o Vánocích a Cesta za králem trollů.

Kanál Prima ZOOM nabídne pokračování tematického dokumentu Kapří monstra II. Prima KRIMI nenechá zločince na pokoji ani o Vánocích a pustí na ně Drsného šerifa ve stejnojmenném premiérovém seriálu.

Sváteční atmosféru konce roku si můžete zpestřit i sledováním oblíbených pořadů z našeho archivu na iPrima.cz

Zdroj: FTV Prima

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *