Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Tři nejlepší hrané filmy o Africe

Tři nejlepší hrané filmy o Africe

01.12.2019

Afrika byla dlouho poměrně málo využívaným místem pro děj hraných filmů. Až v posledních přibližně 15 letech vzrostl zájem filmařů o témata spojená především s turbulentními politickými změnami a válečnými konflikty. Vliv na tento obrat měly především tři filmy, které dodnes patří mezi nejlepší hraná díla odehrávající se v Africe. Jedná se o Hotel Rwanda (2004), Poslední skotský král a Krvavý diamant (oboje 2006). Hotel Rwanda vyniká v sugestivním zachycení nechvalně proslulé genocidy roku 1994, i když k tomu nepotřebuje explicitní vyobrazení násilí. Prakticky po celý film divák nezůstává v klidu a obzvláště první polovina filmu jej donutí obdivovat pevné nervy skutečné postavy hlavního hrdiny Paula Rusesabaginy, který dokáže zachránit 1268 uprchlíků díky svým konexím hotelového manažera. Tomuto tématu se posléze věnovala i další díla, ale žádnému z nich se nedostalo tak kladné odezvy.

Pokud se divák zajímá o životy afrických diktátorů, pak je pro něj ideálním Poslední skotský král. Ačkoliv to možná podle názvu není hned patrné, film je věnován režimu ugandského diktátora Idiho Amina z pohledu částečně smyšlené postavy jeho lékaře. Diváka jistě zaujme, jak dokáže Forest Whitaker vykreslit Aminovo nevyzpytatelné a chvílemi až děsivé vystupování samozvaného vládce Ugandy v sedmdesátých letech.

Děj Krvavého diamantu odehrávajícího se v roce 1999 během občanské války v Sierra Leone představuje úplně odlišné, ale neméně kontroverzní téma zneužívání afrického nerostného bohatství lokálními ozbrojenými skupinami a západními firmami diamantového průmyslu. Druhou rovinu můžeme nalézt v příběhu uneseného syna, který je nucen stát se členem dětské milice.

Všechny tři filmy mají jedno společné. Velmi věrohodně zobrazují ozbrojené konflikty a politickou nestabilitu, s kterými se africké státy potýkají dodnes. Ukazují také negativní dopady na obyčejné lidi nucené prchat ze svých domovů a hladovět. Především těmto lidem se dlouhodobě snaží pomáhat CARE, jedna z nejvýznamnějších mezinárodních humanitárních organizací na světě. Ve 100 zemích světa zachraňuje životy miliónů lidí, podílí se na odstraňování chudoby a zasazuje se o genderovou rovnost.  Její česká pobočka CARE Česká republika například v Zambii pomáhá s obživou uprchlíků z Demokratické republiky Kongo. Do podpory jejích projektů nebo další aktivit CARE se můžete zapojit i Vy prostřednictvím finančního daru na www.balikypomoci.cz. Podívejte se také na televizní spot a nenechte děti usínat s hladem.

Reklama

Související novinky

Coppolova velkolepá novinka rozšiřuje obsazení

Coppolova velkolepá novinka rozšiřuje obsazení

01.09.2022

Třiaosmdesátiletý oscarový režisér Francis Ford Coppola (Kmotr, Apokalypsa) v posledních letech rozhodně nelení. S velkým tvůrčím elánem se snaží dostat na velké plátno svůj dlouho plánovaný vysněný… (více)

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

V Cannes byly uděleny Zlaté palmy

28.05.2022

75. ročník prestižního Mezinárodního filmového festivalu v Cannes se uchýlil ke svému konci a dnes večer proběhl zakončovací ceremoniál celé letošní filmové akce, kde byli mimo jiné oznámeni vítězové… (více)

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

Novinka režiséra Raidu nabírá obsazení

28.06.2021

Akční thriller Havoc režiséra Garetha Evanse (The Raid, Gangs of London) nabírá další herce. Fanoušci tvůrce, kteří snímek netrpělivě vyhlíží, už nějakou dobu ví, že si v něm hl. role zahrají Tom… (více)

Ragnar a největší bankovní loupež

Ragnar a největší bankovní loupež

05.09.2016

Travis Fimmel je známý hlavně jako Ragnar ze seriálových Vikingů a letošní Warcraft měl nakopnout jeho filmovou kariéru. Bohužel se to moc nepovedlo, protože film v Americe propadl, Fimmel to ale… (více)

Kdo natočí deváté Star Wars?

Kdo natočí deváté Star Wars?

16.08.2015

Sedmou epizodu Star Wars letos v prosinci servíruje J. J. Abrams (Star Trek). Osmou chystá na květen 2017 Rian Johnson (Looper). A teď konečně víme, že nám devátou v roce 2019 nadělí Colin Trevorrow … (více)

Charlize Theron versus Vikingové

Charlize Theron versus Vikingové

25.10.2012

Bohužel, prozatím jen jako producentka. Její společnost Denver & Delilah totiž pro stanici ABC natočí pilotní film nového historicko-dobrodružného seriálu The Clan. Ten se bude odehrávat v raném… (více)

Harrelson + McConaughey = nej seriál všech dob?

Harrelson + McConaughey = nej seriál všech dob?

12.04.2012

Tak tohle jsou bombastické plány. Woody Harrelson a Matthew McConaughey plánují natočit osmidílnou televizní minisérii True Detective, kterou bude celou (!!!) režírovat Cary Fukunaga (o kterém víme,… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Drsný svatý Rourke

Drsný svatý Rourke

05.01.2010

Jednou už si svatého zahrál, konkrétně Sv. Františka ve filmu z roku 1989. Role ve filmu St. Vincent bude „trochu“ jiná. Mickey Rourke si v kriminálním thrilleru zahraje nájemného vraha, který se v… (více)

Whitaker se promění ve 50 Centa

Whitaker se promění ve 50 Centa

18.05.2009

Není tomu ani týden, co jste v našich novinkách četli, že Keanu Reeves si pravděpodobně zahraje v nové verzi hororové klasiky Dr. Jekyll a pan Hyde. Teď se náhle vynořil konkurenční projekt, který… (více)

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

Zwick, bílá velryba a kanibalismus

04.03.2009

Edward Zwick je prostě smolař. Točí kvalitní filmy, které mají zároveň i značný divácký potenciál, ale přesto z různých důvodů (většinou mizerná propagace) nakonec propadnou. Krvavý diamant… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Exorcista, kam se podíváš

Exorcista, kam se podíváš

dnes

Běžný člověk by si skoro myslel, že hororové příběhy o vymítání ďábla jsou jedním z těch námětů, které stačí udělat pořádně jednou a dost (za všechny příklady Vymítač ďábla z roku 1973). Kolikrát… (více)

28 let poté nabírá obsazení

28 let poté nabírá obsazení

včera

Britský režisér Danny Boyle (Sunshine, Trainspotting) to s návratem ke svému dvaadvacet let starému hororovému survivalu 28 dní poté a jeho pokračování 28 týdnů poté opravdu myslí vážně. A co víc –… (více)

Reklama

Reklama