V neděli 1. prosince si opět připomínáme Světový den boje proti AIDS. Které celebrity z řad zpěváků, herců a sportovců se nakazily virem HIV a nebo dokonce na AIDS zemřeli? 

-reklama-


Charlie Sheen (53 let)

FOTO: Angela George, licencovaný dle CC 3.0, commons.wikimedia.org

Zveřejnění o nakažení tohoto slavného amerického herce proběhlo před čtyřmi lety, takže tuto kauzu můžeme mít stále v paměti. Sheen totiž o svém onemocnění věděl již čtyři roky před veřejným přiznáním. Pobouřilo to (a není ani divu) hlavně jeho partnerky, které v době HIV pozitivity měl. Jeho nezřízený život se v médiích propírá již dlouho, herec totiž opravdu velmi miluje alkohol a ženy, stejně jako postava Charlieho Harpera, kterého si zahrál v seriálu Dva a půl chlapa. Sheen měl údajně více než pět tisíc sexuálních partnerek.

Michael Jeter (†50 let)

FOTO: Profimedia, Hollywood Archive

Známý nám bude hlavně díky své roli ve filmu Zelená míle (1999). Naposledy byl před kamerou ve westernu Kevina Costnera Krajina střelců (2003) a svůj hlas propůjčil jedné z hlavních postav animovaného filmu Polární expres (2004) – tento film je i věnován jeho památce. Nikdy neskrýval svoji homosexualitu. V roce 1995 veřejně oznámil svůj vztah se Seanem Bluem. Jeho přítel jej našel mrtvého v jeho sídle v Los Angeles 30. března 2003, jako příčina úmrtí je uveden epileptický záchvat.

Freddie Mercury (†45 let)

FOTO: weheartit.com/entry/58777168 , licencovaný dle CC 3.0, commons.wikimedia.org

Rodák ze Zanzibaru Freddie Mercury je vlastním jménem Farrokh Bulsara. Frontman a zpěvák legendární kapely Queen je považován za jednoho z nejznámějších a nejvýznamnějších zpěváků všech dob, proslul i díky své extravagantnosti. Jeho první vztahy byly s ženami, posledním osudovým partnerem byl však muž – Jim Hutton. Jeho zhoršující se zdravotní stav, a to po psychické i fyzické stránce, začala veřejnost propírat kolem roku 1989. Dále se však věnoval tomu co tolik miloval – zpíval a nahrál ještě s kapelou nové album Innuendo (1991). 23. listopadu 1991 veřejně oznámil, že trpí AIDS a následující den večer zemřel na zápal plic ve svém sídle v Kensingtonu. Byl zpopelněn a údajně rozptýlen ve Švýcarsku na břehu Ženevského jezera.

Magic Johnson (59 let)

FOTO: Neon Tommy, licencovaný dle CC 2.0, commons.wikimedia.org

Earvin Johnson je bývalý americký profesionální basketbalista. Je dokonce považován za jednoho z nejlepších basketbalistů v historii a je členem prestižní americké basketbalové Síně slávy. V roce 1992 získal se svým basketbalovým týmem na olympijských hrách v Barceloně zlatou medaili. Stal se prvním světově známým sportovcem, který veřejně přiznal svoji HIV pozitivitu. To bylo v roce 1991. Poté se zúčastnil několika kampaní proti šíření nemoci AIDS. Napsal knihu o bezpečném sexu. S nemocí žije již 28 let.

Chuck Panozzo (71 let)

FOTO: Profimedia, TEMP Shutterstock Editorial

Americký hudebník je známý hlavně jako baskytarista skupiny Styx. V roce 2001 oznámil veřejnosti nejen že je homosexuál, ale také že je HIV pozitivní. Po svém přiznání se zúčastnil kampaně za osvětu onemocnění AIDS a také za práva homosexuálů. Panozzo byl zařazen na seznam TOP 10 gay hudebníků, stejně jako Freddie Mercury nebo Elton John.

Timothy Patrick Murphy (†29 let)

FOTO: Reprofoto youtube

Nadějný herec s hezkou tváří, který nestihl prorazit. Vidět jsme jej mohli v seriálu Dallas, kde ztvárnil Mickeye Trottera. Díky této roli se stal slavným. Osudným se mu stalo setkání s jeho hereckým kolegou Bradem Davisem (†1991). Ten jej pravděpodobně nakazil právě virem HIV a sám po několika letech od smrti Murphyho spáchal asistovanou sebevraždu. Timothy Patrick Murphy podlehl AIDS koncem roku 1988. V té době se o nemoci ještě příliš nevědělo a tak bohužel patří mezi první americké celebrity, které předčasně zemřeli právě díky AIDS.

Kevin Peter Hall (†36 let)

Kevin Peter Hall (uprostřed) na snímku s Dean-Paul Martinem, Markem Thomas Millerem a Courteney Cox. FOTO: Profimedia, Everett RC/TV/Movies

Tento 220 cm vysoký herec je známý hlavně díky své roli po boku Arnolda Schwarzeneggera, kdy ztvárnil mimozemšťana ve filmech Predátor (1987) a Predátor 2 (1990). Svoji nákazu oznámil v roce 1991, ale tvrdil, že se nakazil krevní transfúzí, která byla HIV virem kontaminovaná.

Arthur Ashe (†49 let)

FOTO: Rob Bogaerts / Anefo, licencovaný dle CC 1.0, commons.wikimedia.org

Ashe se stal prvním tenistou tmavé pleti, který vyhrál Grand Slam (vyhrál celkově 3x). Zemřel 6. února 1993 na komplikace spojené s AIDS. Bylo to třináct let poté co byl také údajně nakažen HIV při krevní transfúzi.

Amanda Blake (†60 let)

FOTO: commons.wikimedia.org

Tuto americkou herečku proslavila její role majitelky salonu ve westernovém seriálu Gunsmoke (1955). Byla těžkou kuřačkou a v roce 1977 prodělala operaci kvůli rakovině dutiny ústní. Blake zemřela 16. srpna 1989 v nemocnici v Kalifornii. Média později prohlásila, že její lékař uvedl jako příčinu úmrtí AIDS. To její blízcí a rodina odmítají, protože neholdovala drogám a ani nebyla promiskuitní. A že pokud toto onemocnění měla, tak jedině že by se nakazila od bývalého manžela. Její úmrtí list tak oficiálně uvádí příčinu smrti jako zástavu srdce způsobenou selháním jater. 

-reklama-

Majka Kučerová
Marie Kučerová, DiS. Nejdříve jsem pro TVGURU.cz tvořila obsah na sociálních sítích. Jako redaktor působím již více než šest let a publikovala jsem přes tři tisíce článků. Nejraději se zaměřuji na tuzemské snímky a herce. Ráda zhlédnu nejednu reality show, na kterou poté sepíšu recenzi. Patřím mezi milovníky knih a také Harryho Pottera.