Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Bernard slevil. Rozšíření plochy pivovaru v centru Humpolce bude menší

Pivo

  16:34
Produkcí piva nejrychleji rostoucí průmyslový pivovar v Česku narazil se žádostí o rozšíření své plochy pro výrobu. Místní se bojí nárůstu dopravy. Pivovar teď navrhne úspornější variantu - rozšíření plochy o pouhých 700 čtverečních metrů.

Stanislav Bernard je spoluvlastníkem i tváří humpoleckého pivovaru. foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Z ruiny na prestižní místo mezi TOP českými producenty piva. Rok od roku vyšší výstav, vyšší prodeje doma i v zahraničí. A k tomu medaile z nejrůznějších degustačních soutěží. Humpolecký Rodinný pivovar Bernard roste dlouhé roky dvojciferným tempem, to je víc než celý pivovarnický obor v Česku.

Kapacity pivovaru, stísněného pozemky v centru města, ale už nestačí a potřebuje rozšířit výrobu. Podobně jako je na tom český národní Budvar v Českých Budějovicích. 

Jenže zatímco jihočeši masivně rozšiřují kapacity a expandují do okolí, v Humpolci pivovar narazil. Jeho původní žádost o změnu územního plánu a rozšíření plochy o 1700 čtverečních metrů nenašla pochopení u části místních lidí ani zastupitelů.

Obavy z rozšíření výroby

„Obáváme se, že rozšíření výroby s sebou přinese poškození životního prostředí, zvýšenou prašnost, hlučnost. Zároveň to přispěje ke zhoršení již špatné dopravní situace,“ stojí v textu petice, kterou podepsalo přes 40 lidí.

Na pozdvižení při posledním jednání zastupitelstva, ať už vyvolané skutečnými obavami obyvatel nebo intrikami některých podnikatelů (i takové zvěsti se Humpolcem šíří), vedení pivovaru podrobněji reagovalo na následné veřejné debatě za účasti 170 lidí v místním divadle Za komínem.

Bernard: Prostředí ve městě nezhoršíme

Spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard ujišťoval a ujišťuje, že se jedná v centru města o poslední možné rozšíření výrobních prostor pivovaru, který potřebuje na svých pozemcích postavit další technologii ležáckých a kvasných tanků. A že obyvatele provoz dopravy nezatíží víc než dosud.

Z podnětu zastupitelů nyní pivovar zredukoval plochu vlastních pozemků, které potřebuje nad rámec současného územního plánu zastavět. A podá novou žádost na jeho změnu.

„Rozhodli jsme se původní záměr rozšíření pivovaru o 1700 čtverečních metrů zmenšit na 700 metrů. Vše je na našich pozemcích. Šíří se fámy a pomluvy, že chceme zvětšit plochu pivovaru do míst, kde jsme ale nikdy rozšíření neplánovali. Připadá mi to spíš jako nějaký politický boj nebo bouře ve sklenici vody,“ uvedl Bernard.

Ujišťuje, že uvažovaná bezhlučná a bezprašná technologie ležáckých a kvasných kapacit na navrhovaných pozemcích respektuje dopravní hledisko. 

Pivovar zatím odložil kvůli vysokým nákladům výstavbu a přesun celé výroby na pozemky za městem. A přestěhování jen části technologie by znamenalo výrazné zhoršení dopravní situace ve městě - vlivem znásobení počtu převozů uvařeného piva mezi varnou v centru a ležáckými a kvasnými kapacitami za městem a zpět do stáčíren v centru Humpolce.

Emoce stranou, vyzývá starosta

„Pivovar teď dodá novou žádost, upravenou o snížení plochy. A bude záležet na zastupitelích, zda nové žádosti vyhoví,“ popisuje další postup starosta Humpolce Karel Kratochvíl. „Posuzujme věc už věcně, racionálně a bez emocí,“ dodává starosta.

Humpoleckých pivovar koupili ve značně zdevastovaném stavu v roce 1991 v dražbě v rámci privatizace podnikatelé Stanislav Bernard, Josef Vávra a Rudolf Šmejkal. 

Z původního ročního výstavu, který pod státním vlastnictvím klesl až ke 26 tisícům hektolitrů, vzrostla produkce díky postupné modernizaci a rozšíření prodeje po celém Česku i do zahraničí na loňských 382 tisíc hektolitrů.

V současné době patří humpolecký pivovar třem vlastníkům – 50 procent drží belgický pivovar Duvel Moortgat a o druhou polovinu se dělí Stanislav Bernard s Josefem Vávrou.

Autor: