InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Kroužkování ptáků s přednáškou

    pátek 19.4 9:00 - Sýpka u rybníka Topič

  • Multinstrumentální koncert kapely Jablkoň

    pátek 19.4 19:30 - Hospoda U Datla, Blatná

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Lomnici rozsvítili vánoční strom a otevřeli výstavu umělců malujících ústy a nohama

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

LOMNICE NAD LUŽNICÍ – První adventní neděli 1. prosince pořádali v Lomnici setkání u stromečku. Program začínal odpoledne na náměstí 5. května a v podvečer se lidé přesunuli do kostela sv. Václava. Tam je čekala vernisáž výstavy s názvem Ne ruka, to duše maluje. Vystavuje tu devět umělců, kteří malují ústy a jeden, který maloval nohama. Z osmi současných tvůrců se mohli dostavit čtyři. Dalším v tom zabránila buď nemoc, pobyt v lázních, případně příliš velká vzdálenost bydliště. Jsou sdruženi v české pobočce světové organizace umělců malujících ústy a nohama (UMÚN).

 

Kostel sv. Václava slouží jako výstavní a koncertní síň. Starosta Lomnice nad Lužnicí Petr Baštýř zapálil v krásných prostorách první svíčku na adventním věnci. Jana Fialová z Nakladatelství UMÚN představila vystavující umělce, zvláště ty přítomné na vernisáži. Přijeli Pavel Hejhal z Milevska a Zdeňka Ježková z Tábora, Šárka Dvorská a Tomáš Janoušek z Prahy. Na stěnách galerie lze spatřit obdivuhodné obrazy a kresby. Poblíž adventního věnce vystavují celý velký betlém, který Pavel Hejhal vykreslil s pájkou na dřevo. Zdeňka Ježková namalovala třeba Ohlašování Vánoc. Medailonky jednotlivých umělců je možné si přečíst na velkém výstavním panelu.

Vernisáž se prolínala s koncertem, kdy folklorní soubory Javor a Javoráček předvedly návštěvníkům své umění. Jednotlivá čísla odměňovali posluchači zaslouženým potleskem. Zpěv střídal tanec, scénky a říkadla, vše s hudebním doprovodem. Krásné kroje ozvláštnily celý prostor. Své vystoupení měli pěkně secvičené nejen dospělí z Javoru, ale také děti z Javoráčku. Srdce návštěvníků zcela jistě krojovaní účinkující potěšili.

Na lomnickém náměstí 5. května u rozsvíceného vánočního stromu stojí vyřezávaný betlém. Opodál je umístěná ledová plocha, kterou s chutí vyzkoušeli malí bruslaři.

Výstava v kostele sv. Václava určitě stojí za zhlédnutí. Přístupná bude v galerii do 12. ledna příštího roku. Otevírací doba je od pondělí do pátku od devíti do 16 hodin s polední pauzou od 12 do 13 hodin. V neděli je výstava otevřená od 16 do 19 hodin.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace