Týden s hudbou

Je tu opět pravidelný kulturní přehled a s ním i novinky o koncertech a představeních, které připravuje Janáčkova filharmonie Ostrava, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Musica Florea, PKF – Prague Philharmonia, Collegium 1704, Česká filharmonie, Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK, Harmonia Praga, Pražský filharmonický sbor, Severočeská filharmonie Teplice, Filharmonie Brno, Filharmonie Hradec Králové nebo BACH for ALL. V neposlední řadě vám opět představíme novinky z rádia Classic Praha.

Zahraničí
Janáčkova filharmonie Ostrava zavítá v tomto týdnu do zahraničí, konkrétně do rakouské Wiener Musikverein. Koncert se uskuteční v neděli 8. prosince 2019 (od 19:30 hodin). Za dirigentský pult se postaví Gabriel Bebeşelea a jako sólistka se představí sopranista Kateřina Kněžíková. Program koncertu nabídne Mozarta, Čajkovského a Mahlera.

Simon Krečič (zdroj FB)

Praha
V pondělí 2. prosince 2019 (od 19:30 hodin) se uskuteční ve Dvořákově síni Rudolfina koncert Filharmonického komorního orchestru. Ten na doprovodí klarinetistu Jana Macha. Na programu je Stamicova Sinfonia G dur „Mannheimská“ a Koncert B dur pro klarinet a smyčce, Martinů Partita (Suita č. 1) pro smyčcový orchestr H 212 a Serenáda č. 2 pro housle a violy H 216 a Janáčkova Suita pro smyčcový orchestr.

Vítězům rozhlasové soutěže Concertino Praga 2018 bude patřit první koncert nové komorní řady v prostorách Anežského kláštera na Starém Městě v Praze v pondělí 2. prosince 2019 (od 19:30 hodin). Mladé Duo Bubreg z maďarsko-rakouské rodiny silně zapůsobilo na porotu soutěže i diváky, za své vynikající výkony získalo 1. cenu v kategorii Duo a současně se stalo absolutním vítězem soutěže. Spolu s rozhlasovými symfoniky nejprve vystoupí starší Bence (*2001) a zahraje jazzem inspirovaný Koncert pro klarinet a orchestr amerického skladatele Aarona Coplanda. Jeho mladší bratr Márton (*2004) následně přednese Saxofonový koncert ruského klasika Alexandra Glazunova. Program pod taktovkou renomovaného dirigenta Leoše Svárovského otevře kratičké Pastorále česko-amerického skladatele Karla Husy a zakončí ho populární Serenáda pro smyčce Petra Iljiče Čajkovského.

Český spolek pro komorní hudbu naplánoval na úterý 3. prosince 2019 (od 17:30 hodin) v Sukově síni Rudolfina koncert klavíristy Borise Krajného a Heroldova kvarteta. Program obsahuje Haydnův Smyčcový kvartet D dur op. 20 č. 4 Hob III:34, Martinů Klavírní kvintet č. 2 H 298 a Beethovenův Smyčcový kvartet F dur „Razumovský“ op. 59 č. 1.

Koncert pod názvem Bach pro čtyři ruce je připraven na úterý 3. prosince 2019 (od 19:30 hodin) v kostele sv. Šimona a Judy. Zatímco klavírní tón vzniká úderem kladívka do struny, cembalo je povahy něžné. Úder jako takový vůbec nezná a své struny rozeznívá jemným trsnutím – třeba havraního brku – o strunu. Výsledný zvuk je zvonivý. Je jemný. Poetický. Stejně jako dvě elegantní dámy Monika Knoblochová a Edita Keglerová, které usednou za manuály dvou překrásných nástrojů. Samozřejmě na kompletní provedení Bachových koncertů pro dvě cembala nemohou být samy. Spřízněnou duši naleznou v Marku Štrynclovi a jeho ansámblu Musica Florea. Všichni budou bojovat za advent klidnější.

Ve stejný den, tedy v úterý 3. prosince 2019 (od 19:30 hodin) se ve Dvořákově síni Rudolfina uskuteční koncert PKF – Prague Philharmonia pod vedením Simona Krečiče. Jako sólisté se představí Baiba Skride (housle), Harriet Krijgh (violoncello) a Lauma Skride (klavír). Na programu je Prokofjevova Symfonie č. 1 D dur op. 25 „Klasická“; Haydnova Symfonie č. 104 D dur Hob.I:104 „Londýnská“ a Beethovenův Trojkoncert pro housle, violoncello a klavír C dur op. 56. Patronem koncertu je klarinetista Jan Brabec.

Collegium Vocale 1704 (foto Petra Hajská)

Úterý 3. prosince 2019 (od 19:30 hodin) bude patřit koncertu Collegia 1704 a Collegia Vocale 1704 pod vedením Václava Lukse. Uskuteční se v barokní kapli Italského kulturního institutu. Na programu jsou sólová moteta, ansámbly i rozsáhlejší sborové kompozice z rozsáhlé Monteverdiho sbírky rozmanitých duchovních skladeb s názvem Les zbožnosti a duchovnosti.

Sukův komorní orchestr připravil svůj koncert na úterý 3. prosince 2019 (od 20:00 hodin). Ten se uskuteční na Hudební fakultě AMU v Lichtenštejnském paláci. Program je prozatím v jednání.

Teprve dvaačtyřicetiletý hlavní hostující dirigent madridského Teatro Real Pablo Heras-Casado, který má na svém kontě víc než tisíc koncertů a úctyhodné množství nahrávek i ocenění, bude Českou filharmonii poprvé řídit 4. až 6. prosince 2019 (od 19:30 hodin) ve Dvořákově síni Rudolfina. Na koncertech pod jeho taktovkou zazní Čtvrtá symfonie „Romantická“ Antona Brucknera a Druhý klavírní koncert Johannese Brahmse s pianistou Francescem Piemontesim.

Sedmý koncert cyklu Stylové večery na Novoměstské radnici se uskuteční ve čtvrtek 5. prosince 2019 (od 19:30 hodin). Účinkují Harmonia Praga, houslista Miroslav Vilímec (umělecký vedoucí) a za dirigentským pultem se představí Štefan Britvík. Název koncertu zní Mikulášská s barokem – Concerto grosso Georga Friedricha Händela a mnoho dalšího na prahu adventu.

Ve středu 4. a ve čtvrtek 5. prosince 2019 (od 19:30 hodin) zazní ve Smetanově síni Obecního domu Filmové melodie pro UNICEF. Jejich provedení se ujme Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK pod vedením Petera Vrábela, Kühnův smíšený sbor se sbormistrem Jaroslavem Brychem a jako sólisté se představí sopranistka Patricia Janečková a mezzosopranistka Taťána Roskovcová. Objeví se zde melodie z filmů Anděl Páně, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech, Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Vesničko má středisková, Slavnosti sněženek a další.

Koncert k 85. výročí založení Pražského filharmonického sboru se uskuteční v sobotu 7. prosince 2019 (od 19:30 hodin) ve Dvořákově síni Rudolfina. Na programu je Honeggerův Král David. Pražský filharmonický sbor pod vedením Lukáše Vasilka doprovodí Flanders Symphony Orchestra a jako sólisté se představí Kateřina Kněžíková (soprán), Markéta Cukrová (alt) a Ondřej Koplík (tenor).

Neděle 8. prosince 2019 bude v Sukově síni patřit třetímu a čtvrtému Adventnímu koncertu. Třetí je naplánován na 11:00 hodin a vystoupí na něm Komorní soubor Variace Praha. Program bude obsahovat výběr z děl Mozarta, Bacha, Haydna, Respighiho, Dvořáka, Illeho a Smetany. Čtvrtý Adventní koncert se uskuteční v 15:00 hodin a představí se na něm soubor In modo camerale. Na programu jsou Peuerlovy Tři taneční věty, Haydnovo Trio G dur Hob. V:G1, Mozartovo Divertimento B dur K 252, Beethovenovo Trio B dur op. 11 a Tři věty o příběhu vánočním Jitky Koželuhové.

Koncert pro Výbor dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové je připraven do kostela sv. Šimona a Judy na neděli 8. prosince 2019 (od 19:00 hodin). Vystoupí na něm tenorista Petr Nekoranec a houslista Jan Fišer. Program bude obsahovat výběr z děl Rossiniho, Mozarta, Bacha, Schuberta, Haydna a Grubera.

Severočeská filharmonie Teplice má na neděli 8. prosince 2019 (od 19:00 hodin) naplánován koncert v Sále Pražské konzervatoře. Za dirigentský pult se postaví Jiří Petrdlík a jako sólisté se představí Josef Bánovec (recitace), Adéla Gajdošová, Matyáš Greif, Vendelín Urban (studenti Pražské konzervatoře) v režii Věry Šustíkové a Barbora de Nunes-Cambraia (mezzosoprán). Na programu zazní Foersterovy 4 koncertní melodramy a Mahlerovo Adagietto z 5. symfonie a Kindertotenlieder. Koncert pořádá Společnost Z. Fibicha.

V neděli 8. prosince (19:30 hodin) se v kostele sv. Vavřince v Hellichově ulici můžeme v rámci cyklu Café crème setkat s consortem viol da gamba. Tato rozmanitá hudba je v Čechách hrána velmi poskrovnu. Na programu zazní skladatelé jako O. Gibbons, W. Byrd, T. Tomkins či T. Morley, ale také díla skladatelů pozdější generace, jako M. Locke. Vystoupí Jakub Michl, Mélusine de Pas a Hana Fleková na violy da gamba, na klávesové nástroje doprovodí Monika Knoblochová. Program doplní četba úryvků z deníku Samuela Pepyse, úředníka a nadšeného milovníka hudby, žijícího v polovině 17. století v Londýně.

Konzervatoř Jana Deyla pořádá v neděli 8. prosince 2019 (od 19:00 hodin) koncert z cyklu Koncerty pedagogů, a to v kostele sv. Ludmily v Praze. Na programu zazní dvě Regerova největší varhanní díla: op. 73 a 127. Jejich provedení se ujme varhaník Martin Moudrý.

BACH for ALL
V úterý 3. prosince 2019 (od 19:30 hodin) se v Tereziánském sálu Benediktinského arciopatství sv. Vojtěcha a sv. Markéty uskuteční koncert pod názvem Inspirování Bachem /Bach, Šostakovič, Franck/. Karel Košárek provede delikátní program, kdy spojí Bachova „didaktická“ díla z Výmaru s fugami Dmitrije Šostakoviče. Návaznost a jisté výjimečné, leč odůvodněné vybočení z čistě bachovského tématu, lze spatřovat právě především v didaktickém rozměru Bachových a Šostakovičových klávesových fug.

Elisabeth Leonskaja a Dennis Russell Davies 2019 (foto Vojtěch Kába)

Brno
Beethovenovy Klavírní koncerty č. 1, č. 2 a č. 3 jsou připraveny na středu 4., čtvrtek 5. a pátek 6. prosince 2019 (od 19:30 hodin) do brněnského Besedního domu. Jejich provedení se ujme Filharmonie Brno pod vedením Dennise Russella Daviese a za klavírem usedne Elisabeth Leonskaja.

Hradec Králové
Na křídlech svobody, to je název koncertu Filharmonie Hradec Králové. Ten je připraven na čtvrtek 5. prosince 2019 (od 19:30 hodin) do Sálu Filharmonie Hradec Králové. Spolu s filharmoniky vystoupí cembalistka Barbara Maria Willi, dirigování a flétnových partů se ujme Kaspar Zehnder. Na programu je Haydnova Symfonie č. 93 D dur Hob.I:93; Vivaldiho Flétnový koncert D dur op. 10 č. 3 RV 428 M 456 – „Il gardellino“ (Stehlík) a Stravinského Pták Ohnivák, pohádkový balet ve dvou obrazech.

Tradiční koncert cimbálové muziky v předvánočním čase je naplánován na sobotu 7. prosince 2019 (od 19:30 hodin) opět do Sálu Filharmonie Hradec Králové. Vystoupí na něm Hradišťan a Jiří Pavlica.

Teplice
Ve středu 4. prosince 2019 (od 19:00 hodin) se v Zahradním domě v Teplicích uskuteční koncert uskupení Five Brass a sopranistky Edity Adlerové. Na programu je Johann Sebastian Bach, Georg Friedrich Händel, Giovanni Gabrieli a další.

Pardubice
Úspěšná spolupráce Tomáše Kluse, Cílové skupiny a Janáčkovy filharmonie Ostrava, která začala v únoru minulého roku koncertem v Dolní oblasti Vítkovice, pokračuje. Turné Klusymfonie pokračuje koncerty v Pardubicích (3. prosince 2019) a ukončené bude v Praze (4. prosince 2019). Netradiční aranžmá včetně dosud nenahraných úprav novinek z aktuálního alba SPOLU, připravil člen Cílové skupiny, skladatel a baskytarista Jan Lstibůrek. Ten se postaral i o aranžmá prvního společného koncertu s Janáčkovou filharmonií Ostrava.

Alexandre Desplat (zdroj Wikipedia Commons)

Rádio Classic Praha
Pravidelná Novinka týdne na Classic Praha je tentokrát filmová. Zazní hudba z filmu Malé ženy, který bude mít premiéru v lednu 2020 a hudbu k němu napsal francouzský skladatel a dirigent Alexandre Desplat. Autorka a režisérka Greta Gerwig vytvořila film Malé ženy na základě klasického románu Louisy May Alcott. V podání Gerwig se oblíbený příběh sester Marchových – čtyř mladých žen, z nichž každá je odhodlaná prožít život podle svého – stává nadčasovým a velice aktuálním. Ve filmu hrají například Ema Watson nebo Meryl Streep. Soundtrack k filmu vychází u společnosti Sony Pictures. Ukázka z tohoto CD zazní na Classic Praha v pondělí 2. prosince 2019 v 10:00 hodin.

Šarlatové písmeno. Tak se jmenuje známý, i do češtiny přeložený román, který byl před časem zfilmován. Vypráví příběh vesnické ženy, která nejenže porodila své vysněné – doslova vymodlené – dítě za svobodna, ale odmítla sdělit, kdo je otcem. Musela proto na oděvu nosit šarlatové písmeno A. jako znamení hanby. Taková byla puritánská Amerika 17. století. A přestože autor knihy, Nathaniel Hawthorne, své dílo napsal a vydal až roku 1850, i tehdy vyvolalo v určitých kruzích pohoršení. Roztrpčený spisovatel se proto uchýlil na čas do ústraní. Vybral si místo ve státě Massachusetts, kde půvabná, mírně zvlněná krajina neodbytně připomíná přírodu v Čechách či na Moravě. Najal si zde chatu, zavřel se před světem a roku 1953 dokončil půvabnou knížku pro děti. Přepsal v ní do srozumitelného jazyka řecké báje a pověsti. A nazval ji Tanglewoood Tales (Příběhy z Tanglewoodu). Nemohl tušit, jak výrazně se tento místní název později zapíše do hudebních dějin Ameriky a festivalové mapy světa. Více než půldruhého století poté je totiž nyní Tanglewood místem, které léto, co léto navštěvuje až 350.000 hudbymilovných návštěvníků. Festival je cílem rodinných výletů, místem prolínání různých hudebních žánrů. Do Tanglewoodu se nutně nejezdí ve smokingu a v róbách, i když na některé z večerních koncertů se mohou hodit. Obecně tam lidé poslouchají muziku v tričku a v džínách, vsedě na trávě. Uprostřed luk a lesů, kde se báječně zapomíná na život ve stínu mrakodrapů. Právě sem nás zavede Jiří Vejvoda v dalším dílu pořadu Slavná auditoria. Premiéra pořadu je připravena na pondělí 2. prosince 2019 v 19:00 hodin.

Hostem Marka Šulce v pořadu Hudba v miléniu bude ve 49. týdnu sbormistr a dirigent Lukáš Vasilek. Lukáš Vasilek vystudoval dirigování a hudební vědu. První zkušenosti se sborovým zpěvem získal jako člen chlapeckého sboru Boni pueri v Hradci Králové. Na tuto praxi později navázal v Praze, nejprve v roli sbormistra Foerstrova komorního pěveckého sdružení, poté jako druhý sbormistr Sboru Národního divadla.

Od roku 2007 je Lukáš Vasilek hlavním sbormistrem Pražského filharmonického sboru. Těžiště jeho umělecké práce s tímto tělesem spočívá v nastudování a provádění repertoáru „a cappella“, stejně jako v přípravě sboru k účinkování ve velkých kantátových, oratorních a operních projektech realizovaných ve spolupráci s významnými orchestry a dirigenty. Lukáš Vasilek je jako dirigent nebo sbormistr podepsán pod celou řadou nahrávek Pražského filharmonického sboru pořízených pro prestižní světová vydavatelství, například Decca a Supraphon.

Lukáš Vasilek vede Pražský filharmonický sbor při většině jeho domácích i zahraničních aktivit. Spolupracuje při tom se světově uznávanými dirigenty a orchestry. Od roku 2010 plní sbor pod jeho vedením roli rezidenčního tělesa Bregenzského festivalu. Vedle Pražského filharmonického sboru se Lukáš Vasilek věnuje i jiným uměleckým aktivitám. Kromě občasných návratů k původnímu oboru, tedy orchestrálnímu dirigování, je to především spolupráce s vokálním ansámblem Martinů Voices, který založil v roce 2010. S tímto souborem se zabývá převážně komorní sborovou tvorbou 19. až 21. století, nevyhýbá se ale ani starší hudbě.

Ansámbl pod jeho vedením koncertuje nejčastěji samostatně, ovšem některé projekty realizuje také ve spolupráci s jinými tělesy, například se souborem The Tallis Scholars (2016) nebo s kapelou Bang on a Can All-Stars (2017). Důležitou součástí činnosti Martinů Voices je nahrávání. V rámci těchto aktivit vznikly mimo jiné unikátní kompaktní disky z komorních sborových skladeb Bohuslava Martinů a Jana Nováka (Supraphon).

V posledních letech se Lukáš Vasilek soustavně věnoval nahrávání sborové tvorby Bohuslava Martinů. Jeho nahrávky skladatelových kantát (Pražský filharmonický sbor) a madrigalů (Martinů Voices), které v letech 2016 a 2018 vydala společnost Supraphon, vzbudily mimořádný ohlas v zahraničí a získaly mimo jiné ocenění prestižních časopisů Gramophone (Editor’s Choice pro obě desky), BBC Music Magazine (Choral & Song Choice pro kantáty) a Diapason (Diapason d’Or pro madrigaly). Nahrávka komorních kantát byla navíc nominována na BBC Music Magazine Awards 2018. Pořad má premiéru v úterý 3. prosince 2019 v 19:00 hodin.

Dalším hostem Ivana Dlaska v pořadu Z archivu osobností je klavírista a improvizátor Jiří Pazour. Jiří Pazour absolvoval v roce 1991 konzervatoř v Praze, obory hra na klavír (profesor Vladimír Topinka) a skladba (profesor Vadim Petrov). Poté pokračoval ve studiu skladby na Akademii múzických umění u profesora Václava Riedlbaucha. Činnost Jiřího Pazoura je možno shrnout do tří oblastí – koncertní, kompoziční a pedagogické. Jako skladatel se věnuje tvorbě orchestrálních, komorních i sólových skladeb. Jeho kompozice jsou pravidelně vysílány Českým rozhlasem, vydávány na zvukových nosičích a jsou na pravidelném repertoáru špičkových českých i zahraničních sólistů a souborů. Vznikla řada komorních skladeb na objednávku sólistů například Petra Bernáška, Jany Bouškové, Jaroslava Svěceného, Ladislava Horáka, souborů In modo camerale, Ensemble Martinů, Brahms Trio Prague a dalších. V roce 2011 získal 1. cenu ve skladatelské soutěži Tribuna komorní písně Plzeň 2011 za písňový cyklus pro soprán a klavír na texty lidové poezie Zatmělo se mně slunečko.

Sólová koncertní činnost Jiřího Pazoura je zaměřena převážně na klasický klavírní repertoár, a na klavírní improvizace na hudební motivy skladeb v oblasti vážné hudby, jazzu i pop music. Řadu let Jiří Pazour vystupuje společně s operetně-muzikálovými pěvci Pavlou Břínkovou a Janem Ježkem. Od roku 1995 působí pedagogicky na Pražské konzervatoři. Na této škole v současnosti vyučuje předmět Klavírní hra z listu a klavírní improvizace na klavírním oddělení. Více o sobě a své oblíbené hudbě prozradí v pořadu, který má premiéru ve čtvrtek 5. prosince 2019 v 19:00 hodin.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat