Pečlivě vybrat dětem kroužky, aby se nenudily, měly nějakou činnost, která by je bavila, ve které by se zdokonalovaly a ke všemu ještě rozvíjely své sociální vazby, to není jednoduché. Samozřejmě se ptáte na názor dětí, ovšem ty jsou snadno ovlivnitelné, takže když vidí to krásné z každého kroužku nebo kurzu, brzy se nadchnou. A vás tak bude čekat větší finanční částka, kterou zaplatíte, pořídíte výbavu a dítě vám během měsíce oznámí, že ho to nebaví. Je-li rodinný rozpočet už tak napjatý, musíte také ke kroužkům přistupovat zodpovědně. Jak ušetřit a dětem kroužky dopřát?

Zaměřte se na děti

Samozřejmě je prioritou je poslouchat, co chtějí, ale zamyslete se také, zda je k tomu dítě stvořeno a má ty správné předpoklady. Může chtít chodit do zpěvu, na balet nebo krasobruslení, ale když nebude dobře zpívat, nebude mít v sobě pohybové nadání nebo se sotva udrží na bruslích, to v jeho prospěch zrovna nehovoří. Jak tedy vybírat?

Nepřepínat!

Někteří ambiciózní rodiče na děti nakladou spoustu kroužků, které děti nebaví. Odborníci se shodují, že na prvním stupni jsou maximum tři kroužky či volnočasové aktivity. Dopřejte dětem nějaké to volné odpoledne, kdy mohou běhat venku s kamarády, číst si doma, jen tak se povalovat, odpočívat a podobně.

Zkušební lekce

Mnoho volnočasových aktivit přichází s první ukázkovou hodinou. Zde se nejen seznámíte s lektory, nahlédnete trochu pod pokličku, ale také dítě může zjistit, jak to bude probíhat. Někdy vám první hodina nic moc neřekne, někdy to dítko přestane hned bavit.

Platba po měsíci

Některé kroužky dávají možnost platit je jednou měsíčně. Během měsíce by dítě už mělo odpovědět na to, zda se mu v kroužku líbí, baví ho a chce se mu věnovat i nadále. Díky tomu nebudete muset platit celý půlrok a zbytečně.