Hlavní obsah

Okamžité platby nabízí sedm bank, na další si klienti musí ještě počkat

Právo, Novinky, Barbora Buřínská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okamžité platby, kdy klienti mohou peníze odesílat a přijímat z jiných bank během několika vteřin, se v Česku pomalu rozjíždějí. Jako první je již v únoru letošního roku spustily Air Bank a Česká spořitelna. V současné době tuto službu poskytuje sedm bank. Ostatní ji plánují zprovoznit většinou během příštího roku.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační obrázek

Článek

Časy, kdy lidé na převedené peníze čekali i několik dnů, se stávají minulostí. Díky technologickému pokroku na straně bank i České národní banky (zúčtovací centrum ČNB v loňském roce zpracovalo denně v průměru 2,69 milionu položek) už peníze dostanete na svůj účet nejpozději do druhého pracovního dne, ale často i tentýž den.

Řada bankovních institucí navíc dobrovolně přichází se službou tzv. okamžitých plateb, které umožní převod peněz z účtu na účet během několika vteřin. Průzkum České bankovní asociace (ČBA) ukázal, že tato služba je v Česku poměrně známá, o její existenci vědí dvě třetiny lidí a pro drtivou většinu z nich je služba přínosná, i když průzkum ukázal, že zdaleka ne všichni znají všechna pozitiva, která okamžité platby přináší.

Peníze během pár sekund: První banky spustily okamžité platby

Finance

„Někteří lidé třeba neví o tom, že služba funguje neomezeně, tedy v režimu 24/7, nebo že převod trvá skutečně jen pár vteřin. Třetina lidí si také myslí, že lze okamžitě převádět i cizí měny v rámci EU – to však neplatí, protože pro převody cizích měn jsou využívány jiné systémy. Okamžitý převod funguje na tuzemských účtech jen v českých korunách,“ doplnila Jana Hamanová z agentury SC, která výzkum realizovala.

Průkopníky Air Bank a ČS

„Aby okamžitá platba mohla proběhnout, musí ji umět odeslat nejen banka odesílatele peněz, ale musí ji umět přijmout i banka příjemce platby,” doplnila pro Právo Jana Karasová z Air Bank.

Od února 2019 si tak mezi sebou mohli v řádu jednotek vteřin posílat peníze klienti Air Bank a České spořitelny (ČS), a to 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Během roku se tak přidávaly i další banky, v dubnu Creditas, v září Komerční banka (KB), v říjnu pak PPF Banka a Raiffeisenbank. Nově okamžité platby nabízí už i Moneta Money Bank.

IB, mobil i bankomat

Okamžitou platbu můžete pochopitelně zadat přes internetové bankovnictví (IB), přes mobilní pak například u Air Bank, ČS či Raiffeisenbank. Creditas službu umožňuje i v aplikaci Richee, v mobilním bankovnictví zatím ne. V KB mohou v mobilní aplikaci okamžité platby využívat jen klienti ze zařízení podporujících operační systém Android. „Zadávání okamžitých plateb na zařízeních se systémem iOS (iPhone, iPad od Apple) spustíme do konce roku," doplnil Michal Teubner z KB.

Aby okamžitá platba mohla proběhnout, musí ji umět odeslat nejen banka odesílatele peněz, ale musí ji umět přijmout i banka příjemce platby
Jana Karasová, Air Bank

Klienti ČS mohou od října okamžité platby zadávat i z její bankomatové sítě. „V průběhu léta jsme otestovali možnost okamžitých plateb na vybraných bankomatech a postupně jsme tuto možnost zavedli v režimu 24/7 do téměř celé naší bankomatové sítě, která aktuálně čítá více než 1800 strojů," uvedla Silvia Mazánová z ČS.

Maximálně lze poslat 400 tisíc korun

Maximální možná částka, kterou lze jednorázově přes okamžité platby poslat, je u všech bank, kromě ČS, 400 tisíc korun.

„S ohledem na bezpečnost v tuto chvíli omezujeme výši okamžitých plateb na 100 tisíc korun. Jakmile bude dostatečný počet našich klientů pro potvrzování plateb používat naši novou mobilní aplikaci George klíč, tento limit zvýšíme,” doplnil pro Právo Filip Hrubý z ČS.

Klienti ČS a Raiffeisenbank nemusí při zadávání platby volit, zda chtějí platbu poslat jako okamžitou, či ve standardním režimu. „Klient zadá platbu standardním způsobem ve svém mobilním či internetovém bankovnictví. O tom, zda platba odejde jako okamžitá, rozhodne na základě uvedených údajů banka,” doplnila Petra Kopecká z Raiffeisenbank.

V ostatních bankách si musí klient sám způsob platby zvolit. „Klient má v internetovém bankovnictví u platby zaškrtávací políčko 'okamžitá platba'. Může si tedy sám zvolit, zda platbu pošle jako standardní nebo jako okamžitou. V mobilní aplikaci Richee se platba provede automaticky jako okamžitá (pokud to banka příjemce umožňuje),” uvedla pro Právo Lucie Brunclíková z Creditas.

Klienti za okamžité platby uhradí poplatek, případně je mají zdarma v závislosti na typu účtu, který v konkrétní bance využívají, stejně jako u standardních plateb.

Příští rok nejspíš i další banky

Redakce oslovila i další tuzemské banky s dotazem, kdy službu nabídnou svým klientům. Ještě letos by se měli dočkat klienti ČSOB, jak Právu sdělil mluvčí banky Patrik Mádle: „V první fázi jsme spustili příchozí okamžité platby a pilotní provoz odchozích okamžitých plateb. Následně do konce roku plánujeme plošné spuštění odchozích okamžitých plateb."

Během prvního čtvrtletí příštího roku se na okamžité platby mohou těšit klienti Equa bank, stejně tak i klienti mBank. Ostatní banky se k alespoň přibližnému termínu zavedení služby nevyjádřily.

Reklama

Související témata:

Související články

Banky zjednodušují platby přes internet

Placení na internetu je pro ty, kteří preferují převod z účtu, v současné době zase o něco jednodušší. Pro takový způsob úhrady na e-shopech, který užívá až...

Výběr článků

Načítám