Ve školách mají nouzové tlačítko: Uchrání učitele před nakládačkou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Ve školách mají nouzové tlačítko: Uchrání učitele před nakládačkou!

Ředitel ZŠ Vojanova v Děčíně Karel Rajchl ukazuje SOS tlačítko v kanceláři svojí zástupkyně.
Ředitel ZŠ Vojanova v Děčíně Karel Rajchl ukazuje SOS tlačítko v kanceláři svojí zástupkyně. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Do boje proti agresivním rodičům vyrazily některé základní školy v Děčíně. Kantoři mají speciální tlačítka, kterými v případě nouze okamžitě přivolají na pomoc strážníky městské policie. Jak to funguje?

Novinku už mají například v ZŠ Boletice nebo v ulici Vojanova. Slovní útoky, ale i fyzická napadení se právě na těchto školách opakují stále častěji.

Rodič výtržník
Ve Vojanově ulici tu dokonce jeden z rodičů vyvrátil dveře. „Otec jednoho ze žáků přišel rozčilený kvůli ředitelské důtce, kterou jeho dítě dostalo. Neudržel své emoce na uzdě a poničil nám dveře do kanceláře i ředitelny,“ přiblížil zkušenosti s agresivními útoky ředitel Karel Rajchl. Své o tom ví také Petra Macháčková, tajemnice školy, která je při vstupu do školy doslova první »na ráně«. „Byla to tady prestižní škola, bohužel nám za poslední roky výrazně přibyli žáci z nepřizpůsobivých rodin a je to s nimi těžké,“ popsala Aha!.

Jsou v kancelářích
Tajemnice spolu se zástupkyní ředitele už dostaly do svých kanceláří nové SOS tlačítko. „Je vyklápěcí, aby ho někdo omylem nezmáčkl, a v případě nouze okamžitě zalarmuje strážníky,“ vysvětlil zástupce ředitele Městské policie v Děčíně Tomáš Pavlík.

Zatím ho nepoužili
Nouzový alarm mají ve škole teprve několik týdnů a zatím ho nemuseli použít. Ředitel školy navíc doufá, že k jeho stisknutí hned tak příležitost nebude. „Chtěli jsme ho hlavně z preventivních důvodů. Věřím, že to rodiče, ale i žáky od jakýchkoliv útoků odradí,“ svěřil se Rajchl. Město navíc plánuje tato tlačítka postupně rozšířit i na další školy ve městě.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.