Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

KOMENTÁŘ: Z nového Eura si udělala UEFA vlastní show, na potřeby hráčů a fanoušků nemyslí

Los základních skupin Euro 2020. foto: Reuters

Praha - Nový formát Eura vyvolává spoustu pochybností. Závěrečný turnaj se odehraje poprvé ve 12 zemích na počest 60. výročí evropských šampionátů, každou skupinu budou navíc hostit dvě města. Nejvíce potrestaným týmem je Švýcarsko, reprezentaci helvétského kříže čeká v základních skupinách v prvním a třetím zápase cesta do dalekého ázerbájdžánské Baku, aby na druhý zápas cestoval zpátky do Říma.
  7:14

Los základních skupin byl velmi netradiční, protože ho UEFA uzpůsobila domácím mužstvům, celky byly dopředu rozmístěny do měst tak, aby mohly hrát na domácí půdě-13 z 24 míst tak už bylo vyřešeno před losem.

„Novému formátu opravdu nerozumím. Přijde mi to jako umělý turnaj, z fotbalu se stále více stává byznys,“ ohradil se například hvězdný záložník Belgičanů Kevin De Bruyne.

Český výběr měl při losu štěstí, lepé dopadly pouze pořadatelské země, které odehrají všechny tři zápasy základních skupin doma. „Je dobře, že se bude hrát dvakrát v Glasgow a poslední zápas ve Wembley, takže ubude cestování mezi zápasy,“ oddechl si brankář Tomáš Vaclík. 

Nejhorší variantou totiž byla účast ve skupině A. Černého Petra si nakonec vylosovalo Švýcarsko, to totiž odehraje první a třetí zápas v dalekém ázerbájdžánské Baku, aby mezitím cestovalo do Říma. S problémem dalekých cest navíc přibudou výběru Vladimira Petkoviče i trable v podobě časového posunu.

Myslí UEFA skutečně na zúčastněné země a fanoušky, nebo si začíná vykopávat pomyslný hrob?

Autor: