Hlavní obsah

Turbomošt a zimní bar. Vánoce v Brně se protáhnou až do pátého ledna

Brněnské Vánoce zabírají čtyři náměstí ve městě.Video: Markéta Kunclová, Jan Kozel , Seznam Zprávy

 

Reklama

Návštěvníci brněnských vánočních trhů letos zajdou na svařák i po Novém roce. Novinkou je zimní bar nebo kino. Turbomošt, vyhlídkové kolo i bruslení pod Joštem zůstává.

Článek

Lokální, tradiční, klidné, tak popisují vánoční trhy v Brně lidé z celého světa. Na ty loňské dorazilo přes milion návštěvníků. V pátek se před zraky více než deseti tisíc lidí rozsvítily vánoční stromy na náměstí Svobody a Zelném trhu.

Brněnské Vánoce lákají Brity, Američany i Korejce. Podle šéfky Turistického informačního centra Jany Janulíkové ale místní trhy nejsou turistickým produktem jako v jiných městech. „Panuje tady klidná atmosféra. Nabízíme moravské speciality, národní pokrmy a místní nápoje,“ upozornila.

Jedenáctým rokem si tak lidé vychutnají třeba tradiční turbomošt z jablkovice, jablečného moštu a směsi koření.

Překvapením pro pamětníky loňských trhů bude degustační zóna a nový zimní bar na náměstí Svobody. „Využili jsme smrkové dřevo a motiv vánoční hvězdy,“ okomentoval stavby jeden z architektů Martin Blažek.

Dominikánské náměstí zaujme milovníky dobrého jídla a také děti. V zimním kině tam promítají české pohádky a k vidění je i druhý největší betlém na světě od řezbáře Jiřího Halouzky. „Při práci ho lidé uvidí den před Štědrým dnem na brněnské radnici,“ upozornila Janulíková.

Za tradicí v podobě slámy, perníčků a dřevěných dekorací míří návštěvníci na Zelný trh. Až šedesát procent stánků je tu řemeslných. U pódia je umístěný velký adventní kalendář dárků a přání. „Předáme je různým neziskovým organizacím,“ uvedla mluvčí Brna-střed Kateřina Dobešová.

Moravskému náměstí opět vévodí vyhlídkové kolo, které je na místě už od října. Cena za jízdu zůstala stejná jako loni. Děti do šesti let jezdí zdarma, dospělí za jízdu zaplatí sto korun. Nadšenci do zimních sportů si za totožnou částku zabruslí u sochy Jošta na koni.

Zájem stánkařů o místa na brněnských trzích je enormní. „Pokaždé poptávka převyšuje nabídku, museli jsme limit počtu stánků omezit,“ sdělila Janulíková. Pokud stánkař splní všechna kritéria, vyhrává ten, kdo nabídne vyšší cenu. Vyvolávací cena za stánek s občerstvením je přitom až 250 tisíc korun, řemeslníci zaplatí okolo 80 tisíc. Podle informací Seznamu se ceny za nejlukrativnější místa šplhají ke tři čtvrtě milionu korun.

Systém vratných hrnků a kelímků v Brně funguje už pátý rok. Ještě loni se obaly čistily až v Táboře. Letos se o jejich mytí stará brněnská firma. Ta připravila i dva nové vzory. Kelímky s loňskými motivy tak už lidé stánkařům nevrátí.

Stejně jako loni si i letos ale mohou pořídit autorské hrnky. Tentokrát od abstraktního výtvarníka Pavla Hayeka, který navázal na předešlou kolekci od umělce Tima. Hayekovy hrnky zdobí textury s motivy puntíků ve třech barevných provedeních.

Loňský zájem návštěvníků donutil organizátory prodloužit dobu trvání letošních trhů do pátého ledna. „Chceme turisty rozptýlit do většího časového úseku,“ odůvodnila Janulíková.

Vyhověli i četným žádostem ze strany návštěvníků. „Lidé si posteskli, že po opadnutí vánočního shonu chybí na náměstích stánky s občerstvením,“ vysvětlila brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). A dodala, že se uvidí, zda se změna osvědčí.

Reklama

Související témata:

Doporučované