Na Blízkém východě se obrací karta? Z Británie zní slova o "ráně z milosti"

NÁZOR - Rezignace iráckého premiéra Ábdila Abdula-Mahdího, kterou následně potvrdil parlament v Bagdádu, je nutný a vítaný krok k ukončení násilných protestů, které zmítají Irákem, konstatuje editorial serveru The Observer. Prestižní týdeník dodává, že Mahdího odchod ovšem nesignalizuje konec krize, protože její kořeny jsou mnohem hlubší, než aby odrážely selhání jednoho politika.

Cílená zpráva Teheránu

Od počátku nepokojů, které odstartovaly v říjnu, zabily bezpečnostní složky v Iráku přes 400 především mladých, neozbrojených a z velké části ši'ítských muslimů, upozorňuje britský týdeník. Dodává, že jen v posledních dnech zahynuly a byly zraněny desítky lidí, když se hněv vůči zkorumpovanosti a nekompetentnosti převážně ši'ítské vlády smísil s vražednou brutalitou, která jej měla zdržet.

Abdul-Mahdí příznačně nerezignoval na požadavek ulice, ale v důsledku televizního kázání nadžafského ajatolláha Alí as-Sístaního, zřejmě nejvlivnějšího klerika v ši'ítském světě, upozorňuje editorial. Dodává, že předchozí varování byla premiérem ignorována, a tak mu Sístaní minulý týden uštědřil "ránu z milosti", když prohlásil, že nastal čas, aby vláda "přehodnotila své volby".

"Sístaní představuje jedno z mála center moci v Iráku, které nejsou přímo či nepřímo ovládány Íránem, a to ovlivní, co bude dál," pokračuje prestižní server. Připomíná, že iráčtí demonstranti si stěžují na to, jak úspěšně Teherán - především po odchodu Američanů - získává rozhodující vliv na prakticky každý aspekt vládní, vojenské, náboženské, ekonomické a zahraniční politiky země.

Není náhodné, že ve středu byl vypálen íránský konzulát v Nadžafu a napadeny byly také další objekty Íránem zaštítěných ši'ítských milicí v Basře a jiných iráckých městech, podotýká The Observer. Připomíná, že Abdul-Mahdí vděčil za svůj úřad právě Teheránu, který jej dosadil v rámci kompromisu po loňských volbách.

Když se pod premiérem minulý měsíc začala kývat židle, zachránil ho generál Kásim Sulejmaní, velitel elitních jednotek Quds spadajících pod íránské Revoluční gardy, nastiňuje renomovaný týdeník. Konstatuje, že porážkou Sulejmaního, nejschopnějšího íránského řešitele problémů, a přidáním se k protestujícím vyslal klerik Sístaní cílenou zprávu nejvyššímu íránskému vůdci ajatolláhovi Alí Chámenímu, že Iráčané, nikoliv on, budou řešit své záležitosti, ať náboženské či světské.

Volání z regionu sílí         

"Od chvíle, kdy ajatolláh Rúholláh Chomejní nastolil íránskou revoluční teokracii, si přední íránští klerici nárokovali 'absolutní vedení' všech 200 milionů ši'ítů ve světě," píše The Observer. Doplňuje, že Sístaní tuto doktrínu dlouhodobě zpochybňuje a závažným způsobem ji podrývá.  

Na pozadí krizového vývoje v Iráku posledních dnů by jedna z nejznámějších osob v zemi, ši'ítský klerik Muktada Sadr, mohla Sístanímu poskytnout klíčovou politickou podporu, naznačuje britský týdeník. Připomíná, že Sadrova armáda se proslavila násilným odporem vůči americké okupační správě, ale od té doby se Sadr změnil v nacionalistického populistu, který odmítá jakýkoliv zahraniční vliv, ať už jde o Íránce, Američany či sunnitské džihádisty z Islámského státu.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Sadrova strana zvítězila v loňských volbách a tvoří nejsilnější parlamentní frakci, upozorňuje prestižní server. Poukazuje, že Sadr opakovaně vyzýval vládu k rezignaci a vypsání nových voleb, což z něj činí potenciálně klíčového kandidáta, až se bude hledat náhrada za Abdula Mahdího a jeho zdiskreditované ministry.

Sadrův nástup by mohl omezit íránské slovo v irácké politice, ale hlavní prioritou pro nové vedení země musí být zastavení násilí a zahájení otevřeného dialogu s mladšími generacemi, které naprosto odmítají nadále tolerovat starou zdiskreditovanou politiku, systémové nespravedlnosti a všudypřítomnou korupci, deklaruje The Observer. Dodává, že pokud má být tento klíčový proces úspěšný, je třeba zásadně přistřihnout íránské plachty, jak si žádá irácká veřejnost.

"K nesporné nespokojenosti Teheránu jde o volání, které se nyní ozývá z celého regionu, především z Libanonu, kde další premiér závislý na podpoře íránských ši'ítských spojenců z Hizballáhu, nedávno ustoupil požadavkům na reformu," konstatuje editorial. Připomíná, že Írán sužovaný silnými americkými ekonomickými sankcemi není sám imunní vůči domácím nepokojům, které se projevily v posledních týdnech, a tak se po letech posilování Íránu v regionu zřejmě obrací karta.        

Související

Bombardér B-1B Lancer

USA letecky zaútočily v Sýrii a Iráku

V pátek večer Spojené státy zahájily letecké útoky v Iráku a Sýrii. Cílem těchto úderů jsou íránské revoluční gardy a milice podporované Teheránem. Tyto akce jsou odpovědí na nedělní útok na americkou vojenskou základnu v Jordánsku, který si vyžádal lidské životy.

Více souvisejících

Irák Írán Ádil Abdal Mahdí Muktada Sadr

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 1 hodinou

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

WHO je znepokojena šířením ptačí chřipky. Případy nákazy se potvrdily i u lidí

Světová zdravotnická organizace (WHO) je znepokojena šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Podtyp H5N1 vedl v posledních čtyřech letech k úmrtí desítek milionů kusů drůbeže, přičemž nakaženo bylo i volně žijící ptactvo a suchozemští či mořští savci. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy