Zloději vykradli berlínské muzeum Stasi. Odnesli Řád Karla Marxe, Leninův řád, ale i šperky a hodinky

Několik řádů udělovaných v bývalé Německé demokratické republice (NDR) a v někdejším Sovětském svazu ukradli neznámí pachatelé v noci na neděli z berlínského muzea tajné policie Stasi. Lupiči rozbili a vykradli tři vitríny, informoval list Der Tagesspiegel. Přesná výše škody zatím není jasná. Některé z řádů se ale v minulosti v dražbách prodaly za několik tisíc eur.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Leninova plaketa ze sbírek muzea Stasi

Leninova plaketa ze sbírek muzea Stasi | Zdroj: Profimedia

Zloději se do muzea, které sídlí v budově bývalého východoněmeckého ministerstva státní bezpečnosti v berlínské čtvrti Lichtenberg, vloupali v noci na neděli. Do budovy se podle policie dostali přes střechu a poté oknem v prvním patře.

Krádež za miliardu eur. Zloději odnesli šperky a drahé kameny z drážďanské klenotnice Grünes Gewölbe

Číst článek

Ze tří vitrín zmizely například zlatý Vlastenecký řád za zásluhy a Řád Karla Marxe, které se udělovaly v bývalé NDR, a sovětský Leninův řád a řád Hrdina Sovětského svazu. Podle ředitele muzea Jörga Drieselmanna zmizely z vitrín také šperky – prsteny, náramek a hodinky, které východoněmecké tajná policie Stasi zřejmě kdysi zabavila emigrantům.

Všechny předměty měly „vysokou muzeální hodnotu“, uvedl Drieselmann. „Jsme historické muzeum a nepočítáme s tím, že by se k nám někdo vloupal. Nejsme žádná Zelená klenba,“ dodal Drieselmann s odkazem na drážďanskou klenotnici Grünes Gewölbe, ze které si minulý týden zloději odnesli cenné šperky v hodnotě milionů eur. Za tip vedoucí k dopadení pachatelů drážďanské loupeže policie vypsala odměnu ve výši půl milionu eur (téměř 13 milionů korun).

Podle serveru Der Tagesspiegel nejsou řády NDR a SSSR vůbec bezcenné. Například v roce 2017 se Řád Karla Marxe z majetku bývalého funkcionáře NDR Alexandera Schlacka-Golodkowského prodal v dražbě za 8000 eur (204 000 Kč).

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme