Retro recenze: Black Mass: Špinavá hra aneb Život skutečného gangstera v podání Johnnyho Deppa

Retro recenze: Black Mass: Špinavá hra aneb Život skutečného gangstera v podání Johnnyho Deppa
Black Mass: Špinavá hra (2015) | Freeman Ent.
Black Mass: Špinavá hra
Hlavní důvod existence tohoto filmu je ten, že můžeme vidět Johnnyho Deppa s pokrouceným obličejem, strašlivou polopleší (nebo jak se to jmenuje) a strašidelnými brýlemi, takže z jeho psychopata v lepších okamžicích filmu skutečně jde hrůza. (Za zmínku stojí, že skutečný Bulger měl na hlavě cosi podobného, ale jinak nebyl Deppovi vůbec podobný.)
Film Black Mass (2015) má jistou zápletku, spočívající především v tom, že se Bulger na dlouhá léta stal informátorem FBI, jejíž agent (Joel Edgerton) ho kryl i když dělal velmi ošklivé věci - aby jim pomohl dostat se k ještě ošklivějším činům konkurenčních gangsterů.
Smutnou skutečností ale je, že nejlépe fungují scény, ve kterých prostě sledujeme, jak je Depp magor a někomu vyhrožuje nebo rovnou prostřeluje hlavu brokovnicí. Je veliká škoda, že se tyto scény (odehrávající se v průběhu asi 15 let) nepodařilo lépe zasadit do nějakého celistvějšího filmového tvaru.

Trailer:

Johnny Depp
Scény, ze kterých se film pozůstává, jsou často bolestně izolované. Jako třeba epizodka o tom, jak Depp a spol. někam odvezou nepohodlnou svědkyni a zabijí ji. Svědkyně nevystupuje v žádné předchozí scéně a je jen velmi mlhavě načrtnuto, kdo je a co udělala. Už vůbec netušíme, proč by nás měla zajímat. Totéž platí pro Bulgerovu manželku (Dakota Johnsonová) nebo pro slizkého šéfa vyšetřovatelů (Kevin Bacon). Vůbec k ničemu nakonec není využita ani postava Bulgerova bratra (Benedict Cumberbatch), který se od počátku snaží tvářit jako jeden z hlavních hrdinů.
Vlastně, s výjimkou Deppa a Edgertona není v celém filmu žádná další postava, která by měla nějakou hloubku a zaujala nás něčím jiným, než tím, jak úchylně se chová.
Joel Edgerton, Johnny Depp
Black Mass: Špinavá hra
Film Black Mass je něco velice podobného jako nedávné Legendy zločinu (2015). Profesionálně natočený a slušně výpravný retrofilm o životě skutečného gangstera. Ale bohužel film, kterému se moc nedaří sdělit divákovi, proč by ho ten příběh měl nějak extra zajímat.
Hlavní rozdíl tkví v tom, že Depp podává o něco zajímavější a intenzivnější herecký výkon, než Tom Hardy. Takže plus 10 procent...
Hodnocení: 70%
Průměr hodnocení ze všech recenzí najdete ZDE