Česko podle Diag Human prohrálo další soud o 14,5 miliardy. Po Lucembursku v Belgii

Napsal/a Robert Břešťan 2. prosince 2019
FacebookTwitterPocketE-mail

Odvolací soud Belgického království letos 12. listopadu pravomocně uznal rozhodčí nález, podle nějž má Česká republika zaplatit firmě Čechošvýcara Josefa Štávy odškodnění za překažený obchod s krevní plazmou. Částka, kterou i s úroky Diag Human požaduje, nyní dosahuje 14,5 miliardy korun.

O výsledku soudu informoval dnes společnost Diag Human ve své tiskové zprávě. Podle ní je to „po výroku lucemburské justice už druhý konečný rozsudek v rámci Evropské unie“.

Nároky na český rozpočet

„Česká vláda rozhodnutí tají před veřejností i před Poslaneckou sněmovnou. Uznaný dluh by měl být ze zákona jako výdajová položka součástí návrhu státního rozpočtu,“ řekl na dotaz HlídacíPes.org právník Diag Human Jan Kalvoda.

Reakci ministerstva financí s ohledem na státní rozpočet, redakce zjišťuje. „

rozhodnutí belgického soudu zatím nebylo ČR doručeno. Jakmile se tak stane, ČR se s rozhodnutím seznámí a nepochybně využije opravného prostředku k Nejvyššímu soudu Belgie. V případě, že dojde ze strany společnosti Diag Human SE k jakýmkoliv právním krokům vůči majetku ČR, využije ČR všechny právní prostředky k zajištění jeho ochrany,“ reagovala mluvčí ministerstva Gabriela Štepanyová.

Podle Jana Kalvody Česká republika v Belgii ještě může proti rozhodnutí podat kasační stížnost, ta však podle něj nemá odkladný účinek. „Rozhodnutí je pravomocné a vykonatelné,“ říká Kalvoda.

Kalvoda naznačuje, že předmětem exekuce může být prakticky jakýkoli majetek ČR: „Asi bych nijak neomezoval rozsah majetku,který je postižitelný.“

V roce 2011 na základě předběžného rozhodnutí soudu Diag Human nechal zabavit tři umělecká díla ze sbírek českých galerií. Vídeňský soud však exekuci později označil za neplatnou a díla se do Česka vrátila.

„Další útěk před věřiteli?“

Diag Human má podle svého prohlášení exekuční povolení k inkasu ze dvou lucemburských bank (z celkem 56), u nichž byly už dříve obstaveny účty.

Podle dřívějších vyjádření ministerstva zdravotnictví však na těchto účtech žádná aktiva nejsou.

Diag Human proto viní ČR z útěku před věřiteli. „Pokud ČR zahájí stahování aktiv i z Belgie a posléze v celé EU, pak bude dalším otevřeným útěkem před věřitelem opět demonstrovat své pojetí právního státu a bude čelit všem reputačním a ratingovým rizikům,“ konstatuje Diag Human ve své tiskové zprávě.

Na rozdíl od Lucemburska a Belgie Diag Human neuspěl se stejným požadavkem v dalších zemích: v Rakousku, Švýcarsku, ve Francii a v Nizozemsku.

Původní arbitráž mezi ČR a Diag Human začala již v roce 1996.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)