Dnes Čtvrtek - skorojasno 15°C
Zítra Pátek - oblacno 20°C
Čtvrtek 28. 3. 2024
Svátek má Soňa
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Vedení Prahy 2 podpořilo novoroční ohňostroj, odpálen bude z novoměstských hradeb nad Folimankou
Roky byl novoroční ohňostroj odpalován z Letné. Foto: Aleš Náhlý

Vedení Prahy 2 podpořilo novoroční ohňostroj, odpálen bude z novoměstských hradeb nad Folimankou

Vedení radnice Prahy 2 souhlasí s uspořádáním novoročního ohňostroje na svém území. Odpálen bude z Bastionu nad parkem Folimanka. Radní druhé městské části udělili ohňostroji záštitu. Uvedla to mluvčí Prahy 2 Andrea Zoulová. Ohňostroj odpálí spolek Ohňostroj pro Prahu. Bližší informace radnice sdělí později.

„Jsme si jisti, že většinu Pražanů obtěžuje celodenní, amatérské odpalování pyrotechniky, které probíhá většinou nekontrolovaně, a je tak velkou psychickou zátěží pro malé děti i zvířata. Patnáctiminutové organizované představení profesionálních pyrostrůjců považujeme za důstojnou oslavu Nového roku, která k evropským i světovým metropolím neodmyslitelně patří,“ uvedl místostarosta Jan Korseska (ODS).

Radnice svým rozhodnutím zároveň podpořila kampaň organizátorů ohňostroje s názvem Nebudu střílet. Ta se věnuje rizikům amatérského používání pyrotechniky a dopadům na život a zdraví lidí a zvířat.

O nahrazení klasického ohňostroje videomappingem rozhodl magistrát v srpnu a jako důvod uvedl negativní důsledky pyrotechniky především na zvířata. Promítání zajistí za necelé dva miliony korun agentura Art 4 Promotion a promítat se bude na Národní muzeum.

Na financování ohňostroje chce spolek vybrat peníze prostřednictvím otevřeného účtu. „Věřím, že lidé o ohňostroje stojí, a tak financování necháváme pouze na jejich vůli a každý obyvatel Prahy, občan Česka i organizace může přispět na náš transparentní účet jakýmkoliv obnosem,“ uvedl již v říjnu za spolek Jan Šaršoun.

Ohňostroje byly v minulosti odpalovány například z Letné, Vítkova, Petřína nebo z pontonu na Vltavě. Ohňostroj na začátku letošního roku tematicky připomněl sametovou revoluci a stál 1,7 milionu korun.


Autor: ČTK

Praha 10: Živnostenský odbor pouze na objednání

25. března 2024 ve 12:28

Počínaje dnem 4. dubna budou čtvrtky určeny pouze pro objednané klienty odboru. S konkrétním referentem se lze domluvit telefonicky či e-mailem nebo se objednat elektronicky.

Další články
Nahoru