Jeden svět

Press: Přehlídka Juraje Herze v Biu Oko

Vydáno dne 03.12.2019
Ke sklonku roku si letenské kino Bio Oko připravilo filmovou přehlídku mistra hororového žánru. Od 9. do 14. prosince totiž uvede šest titulů Juraje Herze
Letos jsme se rozhodli adventní promítání věnovat Juraji Herzovi. Vybrali jsme z jeho repertoáru takové snímky, které se hodí k tajemné prosincové a předvánoční atmosféře. Vánoce přece mohou být trochu strašidelné a sledovat celý prosinec jen klasické pohádky a romantické filmy a komedie by nás nebavilo,“ říká David Beránek, ředitel a dramaturg Bia Oko. 

Jako první mohou diváci zhlédnout Ivu Janžurovou ve dvojroli ve filmu Morgiana. Bravurně zde ztvárnila dvě věkově, vzhledově i povahově odlišné sestry. Mladší, laskavější krásku Kláru a starší, ošklivou a zlou Viktorii. Na vizuální atraktivitě a výtvarné ucelenosti Herzova pozoruhodného snímku má zásadní podíl kamera Jaroslava Kučery.
 
 










 
Promítat se budou i dvě stylizované hororové pohádky – Deváté srdce a Panna a netvor. Ačkoliv se obě pohádky natáčely ve stejných kulisách, působí odlišným dojmem. Na Devátém srdci totiž výtvarně spolupracovali Jan a Eva Švankmajerovi. V české tvorbě naprosto ojedinělý hororový sci-fi příběh Upír z Feratu se odehrává kolem ďábelského vozu jezdícího na lidskou krev. V hlavní ženské úloze začínající automobilové závodnice Mimi se objevuje Dagmar Veškrnová. Jejího přítele si zahrál Jiří Menzel a trenéra Petr Čepek. Design vozu na základě prototypu nikdy nevyráběného vozu Škoda Supersport 724 navrhl výtvarník Theodor Pištěk.

V pátek 13. prosince přijde plátno kina navštívit podivínský zaměstnanec pohřebního ústavu Karel Kopfrkingl (vždy vynikající Rudolf Hrušínský). O jakém filmu je řeč není třeba dlouze vysvětlovat. Jedná se o legendárního Spalovače mrtvol, který si v trezoru počkal celých 21 roků. Perličkou na závěr přehlídky je snímek Straka v hrsti, svého času považovaný za pornografický. Jeho podtitul "Hra o lásce a nenávisti" odkazuje k staročeské středověké satiře Mastičkář, námět napsal zakázaný autor Antonín Přidal. Na provokativnosti filmu dodala i hudba kapely Pražský výběr. Tyto okolnosti přispěly k tomu, proč je titul méně známý a proč byl i on režimem zakázán a mezi menšinové publikum se na VHS dostal až po revoluci.

Juraj Herz v Biu Oko
9.12. od 18:00 – Morgiana (1972)
10.12. od 18:15 – Deváté srdce (1978)
11.12. od 18:30 – Upír z Feratu (1981)
12.12. od 18:00 – Panna a netvor (1978)
13.12. od 18:30 – Spalovač mrtvol (1968)
14.12. od 17:30 – Straka v hrsti (1983)

Vstupenky k zakoupení za 140 Kč

FOTO: Aerofilms
(Autor: Tomáš Kordík)
 

DVD

Recenze: Záskok

Brzy vstoupí do kin Panenky na útěku v režii Ethana Coena, který ve čtyřiadevadesátém režíroval se svým... celý článek
 
Přidat na Seznam.cz