Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Inteligentní šimpanz pral ve výběhu tričko: Jeho kolegyně si zase sama zametá výběh

Šimpanz v Číně pral ve výběhu tričko, odkoukal to od chovatelky.
Šimpanz v Číně pral ve výběhu tričko, odkoukal to od chovatelky.  (Autor: Lehe Ledu Theme Park)
Autor: ČTK - 
3. prosince 2019
07:00

Šimpanzi jsou svou inteligencí proslulí, přesto se však jednomu primátovi v Číně podařilo překvapit i svou chovatelku. Opičák se totiž chopil mýdla a začal prát bílé tričko ve svém výběhu poté, co to od ženy odkoukal. Jeho snažení zachytila kamera.

Pozoruhodná příhoda se odehrála v zoologické zahradě Le-che Le-tu v Čchung-čchingu v jihozápadní Číně. Mluvčí zoo uvedl, že osmnáctiletý samec Jü-chuej rád pozoroval svou chovatelku, když prala oblečení, a začal ji napodobovat, informoval na svém webu britský bulvární deník Daily Mail

Chovatelka se ale chtěla přesvědčit, zda šimpanz praní opravdu odkoukal, a tak mu do výběhu k malému kamennému bazénku s vodou dala bílé tričko, mýdlo a kartáč. Jakmile byli Jü-chuej s jeho sedmnáctiletou sestrou opět vpuštěni do výběhu, zamířil samec přímo k tričku a začal prát.

Tričko opakovaně namočil do vody a několikrát ho namydlil, zatímco jeho sestra vše sledovala z nedaleké prolézačky. Když se na tričku vytvořilo dostatečné množství pěny, tak ho Jü-chuej opláchl, vyždímal a položil na stranu. Zřejmě ho to tuze bavilo, protože po chvíli postup zopakoval. Celá akce, během níž chovatelka oběma šimpanzům připravila potravu, trvala zhruba půl hodiny.

 

Dříve v tomto roce se neobvyklým koníčkem proslavila také osmnáctiletá samice šimpanze Mej Su. Ta naopak odkoukala zametání. Video, na němž si koštětem zametá v kleci, obletělo internet. Zaměstnanci lesní zoo v Šen-jangu na severovýchodě Číny uvedli, že Mej Su má inteligenci asi tříletého dítěte. Uvědomili si to prý, když se nesnažila ukousnout víčko od lahve s vodou, ale prostě uzávěr odšroubovala.

DNA člověka a šimpanze jsou z 99 procent shodné, což z těchto primátů dělá nejbližší žijící příbuzné lidí.

Zobrazit celou diskusi