Úvodní strana  >  Články  >  Osobnosti  >  V Brně se uskuteční jedinečná konference věnovaná Kurtu Gödelovi

V Brně se uskuteční jedinečná konference věnovaná Kurtu Gödelovi

Jen před pár týdny město Brno pokřtilo uličku Kurta Gödela a už se chystá další událost - konference věnovaná osobnosti tohoto světově uznávaného matematika a logika. V polovině ledna se v Brně setká několik desítek odborníků, kteří ve svých přednáškách a debatách naváží na inspirativní dílo tohoto slavného brněnského rodáka.

Informace o Tribute to Kurt Gödel hledejte na https://www.physics.muni.cz/~godel/tribute2020/

Na seznamu přednášejících na konferenci Tribute to Kurt Gödel 2020 je hned 12 výjimečných osobností. Například profesor Matthias Baaz z vídeňské univerzity, jenž je i místopředsedou Kurt Gödel Society sídlící ve Vídni, se specializuje na matematickou logiku a teoretickou informatiku, zejména teorii důkazů, teorii formálních jazyků, Hilbertův epsilon-počet a vícehodnotovou logiku. Profesor Albert Visser vystudoval aplikovanou matematiku na holandské univerzitě v Twente, byl docentem např. na Stanfordově univerzitě, a nyní je profesorem logiky, filosofie matematiky a epistemologie na utrechtské univerzitě. Docent Curtis Franks z notredamské university v USA se specializuje na historii a filozofii logiky, teorii důkazu a filozofii matematiky. Mezinárodního věhlasu dosáhli i další zvaní řečníci, profesor a nositel Ceny Neuron Pavel Pudlák z pražského Matematického ústavu AV, který se zabývá matematickou logikou a teorií složitosti, a profesor Jiří Rosický z brněnské Masarykovy univerzity, jehož vědecké práce spadají do teorie množin, matematické logiky a diskrétní matematiky.

128361.jpg

Součástí konference bude udělení Ceny Kurta Gödela vynikající osobnosti, která přispěla k rozvoji odkazu a k popularizaci díla Kurta Gödela v jeho rodném městě i ve světě. Cenu uděluje Společnost Kurta Gödela v Brně. Prvním laureátem ceny se stane in memoriam matematik a filosof Petr Vopěnka za celoživotní dílo v oblastech matematické logiky, klasické i alternativní teorie množin a filosofie a dějin matematiky.

Mezinárodní konference Tribute to Kurt Gödel 2020 se uskuteční 13. až 15. ledna 2020 v prostorách Hvězdárny a planetária Brno a Masarykovy univerzity. Je určena především odborníkům, ale ani laická veřejnost nepřijde zkrátka. Ve stejné době spatří světlo logického světa mapa Kurt@BRNO#vy, která bude hravým průvodcem po stopách Kurta Gödela v jeho rodném městě. Součástí budou logické paradoxy i nejrůznější hříčky.

Víte, že…

  • podobizna Kurta Gödela je na řetězu děkana Fakulty informatiky Masarykovy univerzity?
  • se filosofie na Gödelovy věty o neúplnosti odvolává jako na doklad nevyčerpatelnosti našeho poznání světa?
  • na Fakultě informačních technologií VUT v Božetěchově ulici je posluchárna Kurta Gödela?
  • už v útlém věku byl Kurt Gödel neobyčejně zvídavý, proto mu jeho rodiče přezdívali „Herr Warum“?
  • naposledy Brno navštívil v roce 1929?
  • Kurt Gödel byl od dob svých studií přítelem dalšího génia Johna von Neumanna, konstruktéra prvních počítačů ve 40. letech 20. stol.?
  • se věnoval velmi složité otázce povahy času?
  • Kurt Gödel použil pro zápis matematických formulí ve svém důkaze o neúplnosti něco jako programovací jazyk, což ovlivnilo konstruktéry prvních počítačů?
  • jeho otec byl jedním z prvních majitelů Chryslera v Brně?
  • další z géniů, Alan Turing, který vyluštil kód Enigma německých ponorek za 2. světové války, byl posluchačem Gödelových přednášek na princetonské univerzitě v r. 1936?
  • státní reálné gymnázium v dnešní Hybešově ulici (naproti lázním na Kopečné) absolvoval jako premiant?
  • ve svých pracích o kosmologii se zabýval rotujícím vesmírem, tedy podobným problémem jako jiný velký brněnský rodák Ernst Mach?
  • jedním z jeho nejbližších přátel v americkém Princetonu po útěku z Evropy před Hitlerem byl Albert Einstein?
  • Albert Einstein a Kurt Gödel byly povahově a zjevem tak odlišné osobnosti, že se dodnes vypráví o jejich přátelství anekdoty? - To, co je ale skutečně spojovalo, byl společný smysl pro pravdu a odhodlání jít až na kořen věci.

Konferenci pořádá Hvězdárna a planetárium Brno spolu se Společností Kurta Gödela v Brně a Masarykovou univerzitou. Záštitu převzali (v abecedním pořadí): Martin Bareš, rektor Masarykovy univerzity v Brně, Jaroslav Kubera, předseda Senátu České republiky, Robert Plaga, ministr školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Bohumil Šimek, hejtman Jihomoravského kraje, Petr Štěpánek, rektor Vysokého učení technického v Brně a Markéta Vaňková, primátorka statutárního města Brna. Součást projektu Jihomoravský kraj fandí vědě.

128362.jpg




O autorovi

Jiří Dušek

Jiří Dušek

Jiří Dušek (* 11. srpna 1971, Sušice) je český astronom a astrofyzik, ředitel brněnské hvězdárny. V Brně žije od svých tří let. O astronomii se zajímal od dětství, což vyústilo ve studium astrofyziky na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Dlouhodobě působí na Hvězdárně a planetáriu Brno, jejímž ředitelem se stal v roce 2008. Je autorem populárně naučných programů, které jsou v planetáriu promítány veřejnosti, a také různých publikací z oblasti astronomie. Je po něm pojmenována planetka (14054) Dušek.

Štítky: Hvězdárna a planetárium Brno


17. vesmírný týden 2024

17. vesmírný týden 2024

Přehled událostí na obloze a v kosmonautice od 22. 4. do 28. 4. 2024. Měsíc bude v úplňku, meteorů z roje Lyrid proto mnoho neuvidíme. Slunce je pokryto hezkými malými skvrnami, které byly v nejaktivnější oblasti viditelné i okem přes patřičný filtr. Kometa 12P/Pons-Brooks už pozorovatelná není a jakmile to svit Měsíce umožní, nabídne obloha jen několik slabších komet. SpaceX letos uskutečnila už 40. start Falconu 9 a při příštím startu očekáváme už 300. přistání prvního stupně této rakety. Komunikace s helikoptérou Ingenuity již nebude možná, Perseverance jede pryč za dalšími výzkumem povrchu Marsu. Před 250 lety se narodil anglický astronom Francis Baily.

Další informace »

Česká astrofotografie měsíce

ic2087

Titul Česká astrofotografie měsíce za březen 2024 obdržel snímek „IC 2087“, jehož autorem je Zdeněk Vojč     Souhvězdí Býka je plné zajímavých astronomických objektů. Tedy fakticky ne toto souhvězdí, ale oblast vesmíru, kterou nám na naší obloze souhvězdí Býka vymezuje. Najdeme

Další informace »

Poslední čtenářská fotografie

Mesiac - prvá štvrť

Mesiac vo farbe, časť mesačných vyvrelých hornín je sfarbená do modra

Další informace »