Zero waste produkt, který pomáhá. České značky Leros a Elka vyrábí vonné pytlíčky z ústřižků látky

Nela VítováNela Vítová

leros-elka

Foto: Leros

Vonné pytlíčky vyrábí Leros a Elka z odstřižků látek

0Zobrazit komentáře

Český výrobce bylinných čajů Leros patřící do skupiny Kofola se spojil s tuzemským výrobcem spodního prádla Elka Underwear a společně vyrábějí vonné pytlíčky z odstřižků látek a směsí vonných bylin. Společně tak naskakují na trend zvaný zero waste, v rámci něhož se snaží předcházet vzniku odpadů. Při výrobě pytlíčků tak využívají materiály, které by se jinak vyhodily.

Spolupráce tradiční české značky s mladým brandem Jakuba Kofroně se zrodila především s cílem pomoci handicapovaným lidem s malou šancí uplatnit se na trhu práce. Právě ti vonné pytlíčky ručně vyrábí v chráněné dílně Rukama Nohama v Dobříši.

„Spojení sil s další českou značkou nám dává smysl, zvlášť když projektem navíc podpoříme lidi, kteří těžko hledají práci,” komentuje spolupráci Tatiana Vomáčková, brand manažerka ve společnosti Leros, která se specializuje na výrobu bylinných směsí a také bylinných, ovocných i dalších čajů.

leros-elka5

Foto: Leros

Vonné pytlíčky vznikají v chráněné dílně Rukama Nohama na Dobříšsku

Zero waste produkt, který pomáhá

Spolupráce pro obě strany podle všeho perfektně funguje především díky tomu, že každá z nich dodává jednu z potřebných částí. Leros poskytuje obsah vonných pytlíčků, v tomto případě ručně nasbíranou bylinnou směs máty a citronového aroma.

Tu následně v chráněné dílně Rukama Nohama sešijí do finálního produktu s využitím zbytků látky, které pro změnu vznikají při výrobě českých bavlněných trenýrek značky Elka.

„Do projektu jsme se rádi zapojili proto, že podporuje myšlenku zero waste, kterou sdílíme. Už dříve jsme z odstřižků látek, které vznikají při šití našich trenýrek, využívali k výrobě škrabošek na spaní, a teď se přidaly ještě vonné pytlíčky,” dodává zakladatel společnosti Elka Underwear Jakub Kofroň.

elka4

Foto: Elka

Jakub Kofroň, zakladatel značky Elka

Na výrobě pytlíčků se podílejí zejména matky handicapovaných dětí a další lidé, kteří nemají příliš velkou šanci pro uplatnění na trhu práce. Právě ty mohou zájemci o produkt podpořit jeho koupí na e-shopu obou firem. Vonné pytlíčky budou k dostání za 99 korun, za 149 korun bude potom na e-shopu Lerosu v blízké době k dostání také limitovaná edice Elka sáčků se směsí sypaných čajů s názvem Pro něj a Pro ni.

elka4

Přečtěte si takéZačalo to trenýrkami pro skejťáky. Teď se chce Elka Jakuba Kofroně stát světovou značkou domácího oblečeníZačalo to trenýrkami pro skejťáky. Teď se chce Elka Jakuba Kofroně stát světovou značkou domácího oblečení

Právě z Dobříše, kde se nachází chráněná dílna a kde zero waste pytlíčky vznikají, pochází i zakladatel Elky Jakub Kofroň. Ten firmu založil před lety vlastně úplnou náhodou díky příhodě ze svého dětství, kdy mu maminka oblíbené skejtové trenky nekoupila v obchodě, ale ušila je sama z košile a cedulkou z jiných trenýrek. Jakub tenkrát nebyl schopen rozeznat trenýrky od originálu a zamiloval si je natolik, že se rozhodl je nabízet i dále.

leros-elka6

Foto: Leros

Vonné pytlíčky vznikají z odstřižků látky při výrobě trenýrek ELKA, které by jinak skončily v koši

Dnes slaví Elka obrovský úspěch nejen v Čechách, ale i na Slovensku a v Polsku a plánuje expandovat do dalších zemí i s jinými připravovanými produkty. I samotný vznik firmy vlastně skvěle rezonuje s celou myšlenkou vonných pytlíčků jako zero waste produktu vznikajícího z odpadu, který by jinak skončil v koši.

Spojení s další českou firmou, která u nás má navíc pětašedesátiletou historii a do finálního produktu dodává ručně sbírané byliny z naší krajiny, tak dává smysl ve všech směrech.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym