Hlavní obsah

Nástupce Vagonky Studénka kupuje miliardář Chrenek

Strojírenskou firmu MSV Metal Studénka (nástupce Vagonky Studénka) koupila od brněnské investiční skupiny Jet Investment společnost Moravia Steel miliardáře Tomáše Chrenka, která vlastní mimo jiné Třinecké železárny. V úterý to sdělila mluvčí skupiny Třinecké železárny – Moravia Steel Petra Macková Jurásková.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Tomáš Chrenek sleduje finále tenisového utkání Fed Cupu v roce 2014.

Článek

Společnost MSV Metal Studénka má ve Studénce přes 400 zaměstnanců a dalších více než 200 v Polsku. Chrenkova Moravia Steel koupila současně i polskou dceřinou společnost Kuźnia Ostrów Wielkopolski (KOW).

Hodnotu transakce firmy neuvedly. Smlouvu o prodeji 100 procent akcií podepsali zástupci stran minulý týden. Vypořádání transakce ještě podléhá schválení příslušných antimonopolních úřadů.

„Akvizicí pokračujeme v naplňování naší dlouhodobé strategie prodlužování výrobkových řetězců. Spojení s naším významným odběratelem bude přínosem pro obě společnosti,“ uvedl předseda představenstva Moravia Steel Petr Popelář.

Třinecké železárny loni dosáhly zisku 1,424 miliardy

Ekonomika

Firmy ve skupině Třinecké železárny – Moravia Steel dlouhodobě dodávají ocelové polotovary do Studénky v sortimentu tyčové oceli, bezešvých trub i ploché oceli.

MSV Metal Studénka je předním evropským výrobcem výkovků a výlisků pro železnice, zemědělství, stavebnictví a těžební průmysl.

Společnost je přímým nástupcem bývalého závodu Vagonka Studénka na výrobu vagonů, založeného v roce 1901. V roce 2011 se firma dostala do insolvence a během reorganizace ji v roce 2013 získala investiční skupina Jet Investment.

„Prodej MSV Metal Studénka strategickému partnerovi je úspěšným vyústěním našeho restrukturalizačního úsilí a vstupu do projektu před sedmi lety. Ze společnosti v insolvenci se za dobu našeho vedení stala jasná jednička na trhu výkovků a podsestav pro železnici v Evropě, od našeho vstupu jsme zdvojnásobili zisk i tržby celé skupiny,“ uvedl spolumajitel Jet Investment Marek Malík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám