Při vyhýbání se vězení vrah přepadl ženu, odsedí si celkem 23 let

  12:54
Milan Oračko, jenž si v současnosti odpykává patnáct let za ubodání družky, zůstane za mřížemi ještě dalších osm let za loupežné přepadení. Trest mu potvrdil odvolací krajský soud. Čin se odehrál v Mostě v době, kdy se Oračko vyhýbal nástupu do vězení právě za vraždu své partnerky.

„Soud prvního stupně provedl úplné dokazování a zjistil správný skutkový stav,“ sdělil Radek Šnajdr, předseda odvolacího senátu, který zamítl Oračkovo odvolání.

Prvoinstanční mostecký soud se případem musel zabývat dvakrát. Oračkovi dal osm let i poprvé. Krajský soud mu však případ vrátil kvůli nevyčerpaným možnostem v dokazování.

Nelíbilo se mu, že uložení vysokého trestu stálo pouze na tvrzení přepadené ženy. Označil ji sice za věrohodnou, chtěl však její svědectví podpořit dalším důkazem.

Požadoval proto vyhodnocení pachové stopy z jejího mobilního telefonu, který pachatel na místě činu držel v ruce, než ho odhodil.

Mostecký soud proto v rámci nového hlavního líčení nařídil odebrání pachových stop z Oračkova těla a porovnání. 

Výsledkem byla shoda. V Mostě poté Oračkovi uložili osm let vězení i podruhé.

Po doplněném dokazování už k verdiktu neměli v Ústí připomínky. „Je to trest důrazný, ale odpovídající způsobu spáchání činu i osobě obžalovaného,“ podotkl Šnajdr. Oračko byl v minulosti už více než desetkrát trestaný.

Podle spisu ženu přepadl v Mostě v prosinci 2015 mezi druhou a třetí hodinou ráno na cestě mezi aquadromem a průmyslovou školou. Nejprve ji podle verdiktu udeřil pěstí, až upadla. Pak se s ní přetahoval o kabelku a ukradl z ní peníze a náušnice. Následně utekl.

Poznala jsem ho podle hlubokých očí, řekla přepadená žena

Žena ho označila za pachatele poté, co několik dní po činu viděla jeho fotografii v televizních zprávách, v nichž připomínali pátrání po skrývajícím se vrahovi. 

„Poznala jsem ho podle těch hlubokých očí,“ řekla už dříve při hlavním líčení. Ukázala na něj i při následné rekognici.

Oračko vinu od začátku odmítal. Zopakoval to i při dnešním odvolacím jednání. „Já se psychicky připravoval na nástup do vězení. Proč bych dělal takovou blbost a někoho přepadával?“ uvedl.

Nástupu do vězení za vraždu se mohl vyhýbat, protože nebyl ve vazbě. Skrýval se přes půl roku, nakonec nastoupil sám. Kvůli tomuto oddalování pobytu za mřížemi dostal za maření výkonu úředního rozhodnutí sedmiměsíční trest, který je součástí toho osmiletého, který je trestem souhrnným.

Dnešní rozhodnutí krajského soudu je pravomocné. Oračko se proti němu může bránit mimořádným opravným prostředkem v podobě dovolání k Nejvyššímu soudu.