Generali: Vybitá autobaterie už někdy potrápila 85 % řidičů


			Generali: Vybitá autobaterie už někdy potrápila 85 % řidičů

Čerstvý průzkum pojišťovny Generali ukázal, že vybití autobaterie zažilo 85 % českých řidičů, 53 % řidičů dokonce opakovaně. Řidiči si nejčastěji baterie sami dobijí, asistenci si na pomoc volají jen zřídka. U nových typů automobilů často není dobití vlastními silami reálné, v této situaci pomohou vhodně nastavené asistenční služby.

Blížící se nízké venkovní teploty neznamenají pro české řidiče jen povinnost přezout své auto na zimní pneumatiky, ale také návrat jednoho z nejotravnějších motoristických problémů – vybité autobaterie. Mrazivé počasí totiž akumulátorům škodí, a tak se může stát častěji než kdy jindy, že nečekaně vypoví službu. „Z našeho aktuálního průzkumu mezi motoristy vyšlo, že jde o velmi častý problém. Alespoň jednou se baterie vybila 85 % českých řidičů, vícekrát dokonce v 53 % případů,“ vypočítává Miroslav Matějka, produktový manažer autopojištění pojišťovny Generali.


Mohlo by vás zajímat: ESET: Kybernetickou bezpečnost na školách řeší učitel informatiky


Očekávání řidičů od životnosti baterie se liší

Nejčastějším důvodem problémů s akumulátorem je podle českých řidičů jeho stáří. „Přes polovinu (54 %) řidičů uvedlo, že za vybití autobaterie mohl její vysoký věk. Dalších 16 % přiznalo, že zapomnělo vypnout světla, a podle 4 % řidičů mohlo za vybití akumulátoru ponechané zapnuté rádio. 11 % řidičů pak reportovalo technickou závadu na baterii,“ doplňuje Miroslav Matějka.

Očekávání toho, jak dlouho autobaterie vydrží v provozu, se mezi českými řidiči poměrně liší. Zhruba polovina řidičů uvedla, že od ní očekávají životnost 3 až 5 let, 35 % řidičů pak očekává, že jim baterie bude bez potíží fungovat ještě déle, ideálně 6 až 10 let. „Jsou i tací řidiči, kteří jsou k životnosti baterie skeptičtí. Deset procent z nich totiž uvedlo, že plnou funkčnost baterie očekávají jen v délce její záruky, tedy dva roky. Dvě procenta pak očekávají výdrž ještě kratší,“ komentuje výsledky Miroslav Matějka.


Mohlo by vás zajímat: Téměř třetina Čechů umírá na nemoci srdce


Podle experta se životnost autobaterie odvíjí podle toho, jakým způsobem řidiči využívají své vozy. „Pokud někdo jezdí jen krátké trasy v řádu kilometrů, kde se akumulátor nestihne pořádně ani dobít, zkracuje se životnost až na garancí danou dobu 2 roky z výroby, 3 roky pak pokud jde o originální náhradní díl. Tento efekt se mnohem více projevuje v zimním období, kdy jsou na akumulátor kladeny vysoké nároky z důvodu využití mnoha spotřebičů jako např. vyhřívání sedadel, oken či zrcátek apod., to vše bez ohledu na délku ujeté vzdálenosti. Při provozování vozidla na střední a dlouhé trati, není výjimkou životnost akumulátoru pět i více let,“ vysvětluje Lukáš Popelka z Porsche ČR.

Nabíjecí kabely budou minulostí, pomůže asistence

Průzkum pojišťovny Generali se ptal i na to, jak řidiči postupují, když zjistí, že mají vybitý akumulátor. „Nejčastěji si dokáží pomoci sami - 33 % řidičů uvedlo, že baterii vyndalo a nabilo ji, 32 % pak použilo startovací kabely. Rovnou novou baterii koupilo 21 % řidičů. Jen 5 % zavolalo na pomoc asistenci a 6 % řidičů oslovilo autoservis,“ poukazuje Miroslav Matějka z Generali.

Podle experta ze společnosti Porsche Česká republika je u nových aut problém použít startovací kabely nebo baterii rovnou vyndat z auta ven. „Dnes jsou už akumulátory bezúdržbové a jejich kontrola se nejeví jako reálná. V motorovém či zavazadlovém prostoru jsou většinou pod různými kryty, jejichž demontáž je vhodnější svěřit autorizovanému servisu,“ vysvětluje Lukáš Popelka.


Mohlo by vás zajímat: Glosa Roberta Stejkory: Zkoušky, kam se podíváš. Mají však smysl?


Vyplatí se mít proto vždy po ruce číslo asistenční služby. Každý, kdo má sjednané povinné ručení u Generali, má nonstop k dispozici bezplatnou linku asistenční služby. Kontakt na ní najde na zelené kartě. „U povinného ručení od varianty Komplet a výše asistenční služba řidičům pomůže mimo jiné i v případě, že se jim vybije autobaterie. Pomoc k řidičům dojede do 60 minut od zavolání. Asistenční služba zajistí odtah vozidla i náhradní vozidlo na 24 hodin,“ vypočítává Miroslav Matějka z Generali. Řidiči v praxi stále zapomínají, že mají asistenční služby u autopojištění k dispozici.

Reprezentativní průzkum, který provedla agentura Perfect Crowd, se uskutečnil v průběhu října a zúčastnilo se ho 412 respondentů.

Generali_infografika_autobaterie1

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články