Index průmyslové výroby v Česku se propadl na nejhorší pozici ze sledovaných zemí

Redakce Redakce
— vydáno 3. prosince 2019

Pravidelně prováděný průzkum společnosti IHS Markit signalizuje prohlubující se problémy českého výrobního sektoru, když sledovaný index PMI klesl na zatím nejhorší hodnoty od ekonomické recese v roce 2009.

PMI, jako ukazatel celkového výkonu výrobního sektoru sleduje změny v objemu nových zakázek, ve výrobě, zaměstnanosti, výkonnosti dodavatelů a skladových zásobách. Výsledek pod 50 bodů znamená zhoršení podmínek, přičemž listopadová hodnota činí 43,5 bodu (proti 45 bodům v říjnu). Jedná se o nejprudší pokles za poslední čtyři měsíce, přičemž index klesá nepřetržitě již po dobu dvanácti měsíců.

Jako hlavní důvod útlumu průzkum uvádí prudší pokles výroby v listopadu, zhoršující se domácí i zahraniční poptávku a klesající indexy zakázek. Na vině mají být především pokračující problémy v automobilovém sektoru, zpomalování globálního průmyslu a důsledky obchodních válek.

Obavy z dalšího ekonomického vývoje vedou k propouštění, přičemž počet pracujících ve výrobním sektoru v listopadu klesl nejrychleji za posledních deset let.

Že je na vině negativního vývoje na českém trhu jeho přílišná závislost na automobilovém průmyslu, naznačuje také pohled na globální statistiku PMI, která na rozdíl od českých hodnot u více než 60 % sledovaných zemí zaznamenává pozitivní trend vývoje (PMI >50 s rostoucí tendencí). Česká republika se pak v listopadovém žebříčku ocitla dokonce až na nejhorší pozici v žebříčku sledovaných zemí (hned za Německem, na kterém je tuzemský průmysl velmi závislý).

Zdroj: IHS Markit

Další článek: Nové lineární osy HIWIN HC-B pro přesné a dynamické vertikální polohování