3. prosince 2019 • 13:49

Škrcení a kopance? Děs v NHL roste. Bál jsem se jít na stadion, říká Švéd

Autor: mto
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odvolání trenéra Mikea Babcocka z Toronta spustilo lavinu, kterou nikdo nečekal. Brzy totiž přišlo na přetřes jeho nevhodné chování vůči vlastním svěřencům a z NHL se začala valit jedna podobná informace za druhou. Duchové minulosti už dohnali například Billa Peterse, který musel skončit na střídačce Calgary, a teď se blíží k Marcu Crawfordovi, vítězi Stanley Cupu z roku 1996 a trenérovi Kanady ze ZOH v Naganu.



Chicago hrálo v pondělí proti šampionům ze St. Louis (0:4), ale osmapadesátiletý Crawford, který je asistentem trenéra Jeremyho Collitona, už u toho nebyl. Klub začal vyšetřovat incident z prosince 2006, kdy Crawford vedl Los Angeles a údajně nakopl Seana Averyho.

Jeden z nejneoblíbenějších hráčů své doby během utkání proti Nashvillu chybně střídal a Kings byli potrestáni za příliš mnoho hráčů na ledě. „Nenechal mě to odsedět, ale dal mi to sežrat,“ řekl pro New York Post. „Byl jsem zvyklý stávat opřený o střídačku a on ke mě přišel a dal mi kopanec, po kterém mi zůstal pěkný otisk,“ vzpomínal.

Chicago okamžitě vydalo prohlášení, že začalo celou událost prošetřovat, ale to by nebyl Avery, aby se neozval. Status Blackhawks okomentoval ironickou odpovědí.

„Po vyčerpávajícím vyšetřování ´Averyho situace´ jsme došli k závěru, že Marc "vrána" Crawford byl náročný kouč, který bojoval za své hráče a dal panu Averymu šanci stát se lepším hokejistou a spoluhráčem i když byl takový nezvladatelný blbec.“

Jenže Avery nebyl jediným, kdo měl s Crawfordem problém. Ozval se například také bývalý obránce Brent Sopel, který tvrdil, že ho trenér kopl, škrtil a tahal za dres.

K čemu dospějí v Chicagu se zatím neví, ale další nepříjemnosti se ještě valí na Babcocka, nedávno považovaného za nejlepšího trenéra součanosti. Pustil se do něj například legendární obránce Chris Chelios, který pod ním hrál v Detroitu. Na svého o rok staršího svěřence si Babcock netroufl, ale těžký život pod ním měl například útočník Johan Franzén, kterého dle Cheliose slovně urážel hlavně v play off 2012.

Švéd byl díky své neústupnosti a drsné hře před brankou přezdíván „mezek“, jenže styl hry si vybral svou daň. Devětatřicetiletý útočník má ještě pro tuto sezonu platný kontrakt, ale zápas hrál naposledy 10. října 2015. Dohání ho symptomy otřesů mozku, kterých utrpěl během kariéry několik. Do těch se prý Babcock také trefoval.

„Třesu se jen si na to vzpomenu,“ řekl Franzén pro Expressen. „Je to nejhorší člověk, kterého jsem kdy potkal.“

Švéd nezpochybňoval Babcockovy trenérské kvality, ale ty lidské nezvládal. „Opíral se do několika hráčů, většinou nemluvných pohodářů. Když z klubu odešli, šel po mně. Říkal mi hrozné věci. Od roku 2011 jsem se děsil chodit na stadion, každý den se mi dostával do hlavy a napadal mě, až v posledním roce jsem mohl normálně spát,“ vzpomíná mistr světa z roku 2006, který o dva roky později vyhrál Stanley Cup.

Mike Babcock po více jak čtyřech letech skončil na střídačce TorontaFoto Reuters

Podle Cheliose se teď Babcockovi akorát vrací to, jak s hráči v průběhu kariéry zacházel. Když on sám byl kdysi u Red Wings nespokojen se svým herním vytížením, kouč ho údajně rovnou poslal za generálním manažerem se slovy, že on celou situaci vyřeší.

Tím bylo jasně ukázáno, že Babcock nijak nevychází ani se staršími hráči, což Chelios potvrdil.

Například dalšího legendárního útočníka Mika Modana nechal sedět ve chvíli, kdy mu jediné utkání zbývalo na dosažení 1500 v kariéře. K němu se pak už nikdy nedostal. „To bylo neuvěřitelně neuctivé,“ řekl pro „Spittin' Chiclets“ podcast.

Stejně tak varoval před dvěma lety vedení Toronta, že žádný veterán nebude chtít s Leafs podepsat, dokud bude Babcock u moci. Jason Spezza to toto léto udělal a jak to dopadlo? Šestatřicetiletý Kanaďan zůstal pro první zápas sezony jen zdravým náhradníkem...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud