Od hrubého základu odečteme povinné pojištění a daň, přičteme slevy a eventuální bonus, a máme výsledek. Někteří zaměstnanci odvedou státu více nežli čtvrtinu svých vydělaných peněz, jiní naopak dostanou speciální sociální dávku. Výpočet čisté mzdy můžete označit jako solidární, nebo nespravedlivý. Názorový komentář necháme na vás. Fakta spočítá mzdová kalkulačka 2022.

Skutečná cena lidské práce a nová daňová sazba

Obchodní společnosti (s.r.o., a.s.) získávají kvalifikovanou pracovní sílu díky státním a regionálním školám, ovšem zároveň jsou klíčovými sponzorkami našich veřejných rozpočtů. Svému kmenovému zaměstnanci platí nejenom hrubou mzdu, ale navíc ještě většinu sociálního (důchodového) a zdravotního pojištění:

  • příspěvek ve výši 24,8 % hrubé mzdy České správě sociálního zabezpečení
  • příspěvek ve výši 9 % hrubé mzdy zdravotní pojišťovně

Takže když zaměstnanec vydělává například 30 000 Kč hrubého, celkové (takzvané super-hrubé) mzdové náklady jsou 40 140 Kč. Podle této částky jsme dříve počítali daň z příjmu fyzické osoby. Nyní vycházíme z hrubé měsíční mzdy, přičemž uplatňujeme dvě sazby: 15 % a 23 %. Vyšší sazbou daníme pouze vysokou mzdu, respektive její část, která přesahuje 155 644 Kč. Nicméně nadále platí, že všichni mají nárok na slevu.

Mzdová kalkulačka 2022 pro výpočet čisté mzdy

Každý můžeme využít takzvanou daňovou slevu na poplatníka: 2 570 Kč měsíčně. Zvýhodněni jsou také zaměstnanci, jejichž manžel nebo manželka nemá vyšší příjem než 68 000 Kč ročně (sem nezapočítáváme sociální dávky). Další úlevu dostávají postižení lidé a studenti (do 26 let, doktorandi do 28 let), takže v některých případech vychází nulová daň z příjmu.

Lidé, kteří vychovávají a vyživují dítě, mohou dokonce obdržet bonus. Některým šťastlivcům potom vyjde vyšší čistá mzda, než hrubá mzda! Podrobnosti čtěte pod TÍMTO odkazem.

Všichni námezdní pracovníci ovšem musejí platit pojištění:

  • 6,5 % z hrubé mzdy České správě sociálního zabezpečení (zaměstnavatel a zaměstnanec však dohromady odvedou maximálně 48 717 Kč/měsíc)
  • 4,5 % z hrubé mzdy zdravotní pojišťovně (zaměstnavatel a zaměstnanec však dohromady odvedou minimálně 2 187 Kč/měsíc)

Využijte, prosím, diskusní fórum, pokud podle vás naše mzdová kalkulačka 2022 obsahuje jakékoli nedostatky.

Autor úvodní ilustrační fotografie: Miloslav Hamřík

7 KOMENTÁŘE

  1. Kalkulačka nepočítá s tím, že invalida pracující na zkrácený úvazek nedosahuje minimální mzdy a uvádí větší odvod zaměstnance na zdravotním pojištění.

  2. jestli mzdová kalkulačka počítá správně, tak i při zvýšení hrubého platu o 2 tisíce budu brát čistého o tisícovku méně…

  3. Jestli nová mzdová kalkulačka počítá správně, tak v roce 2019 budu mít cca o 400 Kč více než letos.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno