Seznam.cz: Soud osvobodil všech pět manažerů Krajské zdravotní

Ústecký krajský soud pravomocně v odvolacím řízení zprostil obžaloby pět bývalých i současných manažerů společnosti Krajská zdravotní (KZ). Napsal to server Seznam Zprávy. Krajská zdravotní je v majetku krajské samosprávy, sdružuje pět nemocnic v regionu. Její současný ředitel Petr Fiala a s ním René Budjač, Tomáš Indra, Eduard Reichelt a Miloslav Řehák čelili obvinění z pletich při veřejné soutěži a z porušování povinností při správě cizího majetku kvůli údajně předraženým zakázkám na nákup přístrojů a služeb.

Odvolací soud potvrdil rozsudek okresního soudu z roku 2017. Případ se týkal zakázky na nákup přístrojů za více než 400 milionů korun. Na koupi dostala KZ dotaci z Evropské unie.

Obžaloba tvrdila, že manažeři stanovili kritéria, která vedla k tomu, že zakázku získalo konsorcium firem Hospimed a Puroklima. Společnost si podle obžaloby mohla přístroje v soutěži vybrat sama, a to o 80 milionů levněji. Prvoinstanční soud ale dospěl k názoru, že žalovaný skutek není trestným činem.

Podle jednoho z obhájců soud ponechal zprošťující rozsudek nedotčený, navíc ale zrušil výrok o náhradě škody. Web Seznam Zprávy uvedl s odvoláním na advokáty, že důvodem byl fakt, že se Krajská zdravotní jako poškozený k trestnímu řízení řádně nepřipojila. Společnost již dříve uvedla, že jí žádná škoda nevznikla. Manažeři podle serveru nyní zvažují podání stížnosti o odškodnění za neoprávněné trestní stíhání.

Státní zástupce manažery vinil také z předražené zakázky na poradenství při přípravě dotačních žádostí. Podle žalobce měla každá z nich cenu maximálně 300 tisíc korun, firma za ně platila miliony.