Close search

Nejdražší umělecká díla v historii: Kolik jsou sběratelé ochotní zaplatit za obraz od Leonarda da Vinci?

wikimedia Zdroj: wikimedia

Významná umělecká díla se těší velkému zájmu veřejnosti a mnozí zámožní kupci se nebojí zaplatit velké finanční částky, aby si jedinečné skvosty pořídili. Kolik stálo nejdražší umělecké dílo, které se v moderní historii prodalo?

V květnu 2018 aukční síň Sotheby's porazila svůj vlastní rekord, když prodala dílo italského umělce Amedeo Modiglianiho. Za jeho obraz "Nu couché (sur le côté gauche)" kupec zaplatil 157.2 milionu dolarů. Obraz "Meules" vytvořený slavným malířem Claudem Monetem se zase prodal za neuvěřitelných 8 minut a zájemce vyšel na 110,7 milionu dolarů. Tyto závratné částky se však ani zdaleka nepřibližují k cenám, které byli někteří zájemci ochotni utratit za významná umělecká díla. Které obrazy se do historie zapsaly jako ty nejdražší?

Jackson Pollock, Number 17A

Díla celosvětově známého amerického malíře Jacksona Pollocka se těší velkému zájmu a obdivu po celém světě. Abstraktní malíř, který svá plátna vytvářel pomocí techniky zvané dripping, se proslavil tvůrčí dynamikou svých děl. Není proto divu, že mnozí milovníci umění jsou ochotni zaplatit nemalé peníze za jeho tvorbu. Pollockův obraz 17A, který se prodal v září 2015, se tak dostal na páté místo mezi nejdražší umělecké artefakty, jelikož jeho cena dosáhla 200 milionů dolarů (4,5 miliardy korun).

Paul Gauguin, Nafea Faa Ipoipo (Kdy se vdáš?)

Slavný francouzský malíř a představitel postimpresionismu, Paul Gauguin, byl jednou z vůdčích osobností tohoto stylu ve své vlasti. Osobně se znal s dalším slavným malířem Vincentem van Goghem, ale během života měl co dělat, aby svá plátna dotáhl k dokonalosti. Jeho díla se ale nyní velice cení a proto za jeho obraz Nafea Faa Ipoipo (Kdy se vdáš?)" v roce 2014 kupec zaplatil 210 milionů dolarů (4,7 miliardy korun).

Paul Cézanne, Hráči karet

Tento výtvarník, kterého mnozí nazývají "otcem moderního umění" se stal jedním z nejvýznamnějších představitelů moderní tvorby. Mezi jeho styly patřily impresionismus a postimpresionismus. I když se mu během života nedostalo uznání, jak už to tak s významnými umělci bývá, velký zájem o jeho tvorbu je i více jak sto let po jeho smrti. Proto se jeho obraz The Card Players (Hráči karet) prodal v roce 2011 za 250 milionů dolarů (6,3 miliardy korun).

Willem de Kooning, Interchange

Tento nizozemský malíř se jako jeden z hlavních představitelů abstraktního umění nesmazatelně zařadil do dějin výtvarného umění. Jeho díla ve stylu abstraktního expresionismu učarovala mnohým milovníkům umění, a proto se i jeho plátno s názvem Interchange prodalo v roce 2015 za 300 milionů dolarů (6,9 miliardy korun).

Leonardo da Vinci, Salvator Mundi

Avšak jednoznačné prvenství patří jednomu z nejvýznamnějších umělců v lidských dějinách. Leonardo da Vinci byl hlavním představitelem italské renesance a jeho obrazy, které tvořil na začátku 16. století, mají nyní nesmírnou hodnotu. Jeho nejslavnější obraz Mona Lisa sice není na prodej, jelikož již dlouhé roky láká milovníky umění do pařížské galerie Louvre. Někdy se ale stane, že se některé z jeho děl dostanou do aukce. Přesně tato situace nastala v roce 2017, kdy se slavný obraz Salvator Mundi, který je připisován právě Leonardu da Vinci, prodal v aukční síni Christie's za rekordních 450,3 milionů dolarů (9,9 miliardy korun). Díky této neuvěřitelné částce se plátno s vyobrazením Ježíše Krista stalo zatím nejdražším prodaným uměleckým dílem poslední doby.

PODÍVEJTE SE NA JEDINEČNÁ DÍLA, KTERÁ KUPCE STÁLA MILIARDY KORUN:

Nejčtenější články