Hlavní obsah

Církevní plán na slušný zisk sežral kůrovec a sucho

Právo, Oldřich Danda

Katolická církev loni hospodařila se ztrátou 25 milionů korun. Za propadem zisků je hlavně sucho, nízká cena kůrovcového dřeva a malé úroky ve finančních fondech. Církev spočítala své ztráty způsobené v lesním hospodářství v roce 2018 na 761 milionů korun.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle olomouckého biskupa Josefa Nuzíka se vlivem kůrovce ztrojnásobila povinná těžba. „Je moc dřeva a tím klesla jeho cena a my můžeme říci, že denně ztrácíme milion korun, které jsme počítali, že budeme moci z lesů čerpat, a tuto představu nám kůrovec ničí,“ řekl Nuzík na tiskové konferenci, na níž církev představila loňské hospodaření.

Dodal, že v církevních lesích už letos nasázeli okolo devíti milionů sazeniček a na boj s kůrovcem dali 60 milionů korun.

Denně ztrácíme milion korun, které jsme počítali, že budeme moci z lesů čerpat, a tuto představu nám kůrovec ničí
Josef Nuzík, olomoucký biskup

Osm českých a moravských biskupství hospodaří na 160 tisících hektarech půdy, z toho je 130 tisíc hektarů lesů. Největším vlastníkem lesů je olomoucké arcibiskupství, které hlavně v restitucích získalo 42 tisíc hektarů. V některých polesích kůrovec porosty zcela zdecimoval. Podle Nuzíka už napadl zhruba pět tisíc hektarů. „Prodáváme vlákninu za tak nízkou cenu, že je to na hranici, že se z toho skoro nezaplatí těžař,“ poznamenal biskup.

Celkově katolická církev měla loni výnosy i výdaje ve výši skoro pět miliard korun. V hlavní činnosti – tedy v duchovní praxi – měla církev ztrátu 485 milionů korun. V hospodářské činnosti vygenerovaly církevní podniky zisk 460 milionů korun. Což podle ekonomického poradce ČBK Karla Matyska je o sedm procent nižší zisk než v roce 2017.

Církev prostavěla 1,5 miliardy

„Kromě horšího hospodaření v lesích se nepodařilo dosáhnout předpokládaných výnosů z katolického fondu. Dokonce tam byla mírná ztráta,“ řekl Matyska. Dodal však, že vzhledem k dobrým výnosům v minulých letech se průměrný zisk z investičních fondů stále pohybuje okolo šesti procent.

Do několika fondů církev loni vložila 519 milionů korun, což je dvakrát více než předloni. Zdvojnásobila i investice do oprav památek a budov.

Celkem se katolická církev stará o 5300 kostelů, klášterů a kaplí, má dva tisíce far a 2600 dalších budov. Loni prostavěla 1,5 miliardy korun.

Nejvíc lidé věří policii a armádě, nejméně církvím a politickým stranám

Domácí

Katolická církev dostává každý rok v rámci církevních restitucí zhruba 1,6 miliardy korun z paušální náhrady za nevydaný majetek. Poslední splátka přijde v roce 2043.

Z toho diecéze získají 1,3 miliardy, 300 milionů jde řádům a kongregacím. Dále dostávají státní příspěvek na platy, který se každým rokem snižuje o pět procent a jeho výplata skončí v roce 2030. Loni diecéze získaly na státních příspěvcích 739 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám