O místech, kam vyrazit v Olomouci na kávu a něco dobrého k snědku, jsme vás už před časem informovali. Jelikož je ale centrum Hané univerzitní město a podniky se zde stávají útočištěm studentů, kteří u stolů s dobrou kávou pilně pracují na počítačích, nebo si minimálně každé ráno vezmou tento kofeinový životabudič s sebou, se s kavárnami a bistry v poslední době roztrhl pytel. Přinášíme vám tedy další várku osvědčených tipů, kam rozhodně zajít potěšit své chuťové pohárky.

KONVIKT bistro & bar

Univerzitní 3, Olomouc
www.konviktolomouc.cz

V prostorách bývalého jezuitského konviktu, v němž sídlí Umělecké centrum Univerzity Palackého, se mimo parkán či kapli skrývá i bistro, jež se s posledními paprsky soumraku mění v bar. Osobité prostory s možností sedět venku na nádvoří, nebo v patře vedle sochy Panny Marie, si vás v kombinaci se skvělou kávou a lahodnými pokrmy rychle získají. Z místní neotřelé nabídky snídaní, obědů a večeří si zaručeně vybere každý.

Cokolif Kafárna

Pavelčákova 8-16, Olomouc
www.facebook.com

Omrzely vás už známé podniky, jež věčně praskají ve švech a toužíte v rušném shonu města najít oázu klidu? Zamiřte do Kafárny Cokolif! Útulná kavárnička, jež se nachází v zapadlé uličce v centru Olomouce, je to pravé místo pro všechny milovníky ticha, příjemné přátelské atmosféry a samozřejmě dobré kávy a zákusků. Mimo to si můžete také vybrat z týdenní nabídky pokrmů, která obsahuje jak snídani či menší svačinu, tak i polévku a několik hlavních chodů. Prostory působí vzdušně, obsluha za pultem každého uvítá s úsměvem od ucha k uchu a díky barevným dřevěným židlím si na pár chvil zavzpomínáte na dětství.

21 Rock´n´Roll Cafe

Masarykova tř. 877/36, Olomouc
www.facebook.com

Jestli chcete v Olomouci okusit kousek Ameriky, je tu pro vás podnik 21 Rock’n’Roll Cafe. Nejedná se o minimalistickou kavárnu, ale o místo jako vystřižené z padesátých let, kde červené boxy a černobílá dlaždicová podlaha hrají prim. Na výběr je samozřejmě několik tradičních i neotřelých milkshaků, alkoholické i nealkoholické koktejly, káva či menší pochoutky a americké sladkosti jako Reeses či čokoláda Hershey’s. Návštěvou tohoto místa tak můžete zažít malý americký sen i šest tisíc kilometrů daleko od USA.

Trouble Cafe

Palackého 592/17, Olomouc
www.facebook.com

Industriální prostory nového podniku Trouble Cafe, kde ze stropu visí holé žárovky, zaujmou na první pohled. O něco více zajímavější je však nabídka pokrmů – ať už snídaní, polévek, které jsou každý den jiné či zákusků, jimž nejde odolat. K tomu všemu si nezapomeňte objednat šálek kávy či výborný sypaný čaj. Pokud navíc v kavárnách rádi pracujete a hledáte podnik, kde se budete plně soustředit, jste na správném místě. Touble Cafe ve svých útrobách skrývá tiché posezení, kde vás bude rozptylovat jenom lahodná vůně kávy.

Bistro Žehlírna

Masarykova tř. 972/2, Olomouc
www.facebook.com

V blízkosti kolejí v centru města vzniklo během léta nové bistro s názvem Žehlírna. V malých prostorech s květovanými křesly a barevnými obrázky na zdi se budete cítit tak útulně, že okamžitě zapomenete na čas a klidně zde strávíte hodiny. A jestli se ptáte, kde ve městě na nejlepší dezert Pavlova a báječné ovocné limonády, právě jste narazili na ten správný podnik. Mimo to si zde můžete objednat i sendvič či teplý oběd, a k pití samozřejmě i šálek kávy.

Café 87

1. máje 29, Olomouc
www.facebook.com

Staronové Café 87, jež se dříve nacházelo na náměstí Republiky, má svoji novou pobočku nedaleko Žižkova náměstí. Dva ikonické velké květinové lustry si však podnik zachoval a s nimi i širokou nabídku zákusků – od jahodového či snickers cheesecaku až po Sachrův dort. Mimo to kavárna také nabízí do 11:30 stálou nabídku snídaní a palačinek. A že byste si dali i něco k pití? Samozřejmě můžete zvolit lahodnou kávu, lepší volbou je však něco nevšedního ze sezónní nabídky. Na podzim servírují například skvělý tymiánový čaj s jablíčky.

Bistro Bistrá kráva

Wurmova 5, Olomouc
www.facebook.com

Bistro Bistrá kráva se nachází v zapadlé uličce nedaleko Zbrojnice a kde kdo by ho mohl lehce minout bez povšimnutí. To by ale byla vskutku ohromná škoda. Zavítat byste zde měli zejména ráno na snídani, nebo v době oběda. Začátek dne zde skvěle nastartujete špaldovými lívanečky s ovocem nebo míchanými vajíčky na másle se smetanou. K tomu samozřejmě šálek výjimečné kávy z olomoucké pražírny Kodó. Obědové menu se naopak každý den liší a na výběr jsou dvě polévky ve dvou velikostech a jedno hlavní jídlo.

Café New One

tř. Svobody 21, Olomouc
www.cafenewone.cz

Přepychový podnik Café New One se nachází na náměstí Národních hrdinů a ať už si vyberete z nápojového a jídelního lístku cokoliv, v designově zařízených prostorách to bude vždy zážitkem. Do této kavárny můžete zajít na snídani či obědové menu, ale taktéž je možné zvolit například některou z nepřeberného množství limonád a k tomu chutný red velvet, brownies s arašídovým máslem a slaným karamelem či jiný zákusek. Na své si přijdou také milovníci výtečné kávy a kvalitního vína.