Historik Stehlík odmítl Metnarovu nabídku. Odbor veteránů už dál nepovede

Ředitel odboru ministerstva obrany pro válečné veterány Eduard Stehlík odmítl nabídku šéfa resortu Lubomíra Metnara za ANO na prodloužení kontraktu. Webu Euro.cz to v úterý potvrdil mluvčí ministerstva. Stehlíkův nástupce vzejde z výběrového řízení.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Eduard Stehlík

Eduard Stehlík | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek uvedl, že Eduard Stehlík dostal nabídku na prodloužení závazku a setrvání ve funkci. „Vzal si čas na rozmyšlenou a poté oznámil, že nabídku nepřijímá a prodloužit závazek nechce,“ řekl Pejšek webu Euro.cz.

Vojenskému historikovi Stehlíkovi ke konci roku končí vojenský závazek, ministerstvo mu jej původně nechtělo prodloužit.

Metnar změnil návrh ministerstva. Historik Stehlík by měl i nadále vést odbor pro válečné veterány

Číst článek

Původně měl ve vedení odboru skončit kvůli změnám v organizační struktuře ministerstva. Jeho místo chtěli od ledna obsadit civilistou a odbor měl být rozdělen na dvě oddělení. Dosud existovala oddělení tři.

Plán však vyvolal kritiku některých politiků včetně premiéra a předsedy ANO Andreje Babiše. A za Stehlíka se postavil také sněmovní výbor pro obranu.

Stehlík, který stojí v čele odboru od roku 2014, se zcivilněním svého místa nesouhlasil. Je přesvědčen o tom, že pozici má zastávat voják.

Motivace ke změně podle ministra Lubomíra Metnara vycházela ze zkušeností například policie, kde podobnou pozici také zastává civilista. Nakonec ale návrh svého úřadu Metnar změnil. A Stehlíka zároveň označil za výborného historika.

Vzhledem k tomu, že ministr před nedávnem určil, že odbor pro veterány bude i nadále vést voják, na Stehlíkovo místo bude nyní vypsáno výběrové řízení, uvedl server Euro.cz.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme