Za dveřmi je druhý ročník Ceny Hanzelky a Zikmunda – Cestopis roku!

Na počest 100. výročí narození legendárního spisovatele, fotografa a cestovatele Miroslava Zikmunda byl vyhlášen 1. ročník Ceny Hanzelky a Zikmunda – Cestopis roku, jejímž úkolem je propagovat kvalitní cestopisnou literaturu a fotografie. Nyní je tu 2. ročník. Opět se budou udílet ceny v kategoriích nejlepší cestopis roku, nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách, nejlepší rozhlasová reportáž a nejlepší cestovatelská fotografie. Titul může nominovat sám autor nebo vydavatelství. Uzávěrka přihlášek do soutěže je 20. prosince 2019.

Miroslav Zikmund (*1919) a Jiří Hanzelka (1920–2003) společně navštívili přes 80 zemí. Ve světě proslavili bývalé Československo a vozy Tatra. Oba získali řadu vyznamenání, například Cenu Egona Erwina Kische v roce 1993 a medaili Za zásluhy v roce 1999 od Václava Havla. Jejich 18 knih bylo přeloženo do 11 jazyků a vyšly nákladem cca 6,5 milionu výtisků.

Filmař a režisér Petr Horký, rozhlasový moderátor a dokumentarista Vladimír Kroc a dokumentarista Miroslav Náplava, kteří úzce spolupracovali s Miroslavem Zikmundem, založili Cenu Hanzelky a Zikmunda o nejlepší cestopis a cestopisnou fotografii roku.

Ceny se předávaly poprvé letos 14. února 2019 v den Zikmundových stých narozenin. Ceremoniál se konal v Zrcadlovém sále dobříšského zámku, kde Zikmund s Jiřím Hanzelkou v roce 1951 psali své knihy po návratu z první velké cesty do světa.

Hlavní cenu za cestopis roku získala kniha Transsibiřská Odysea Iny Píšové (vyd. Radioservis) o expedici po stopách československých legií a předků. V kategorii cestopisná fotografie roku zvítězil Petr Vydra se snímkem Čekání na příliv, cenu za nejlepší instagramovou fotku z cest obdržel Marcel Konečný za snímek Madagaskar. Nejpůjčovanějším cestopisem v knihovnách vyhlásil Svaz knihovníků titul Už nikdy pěšky po Gruzii a Arménii Ladislava Zibury (vyd. (vyd. BizBooks). V kategorii rozhlasových reportáží ze Zápisníku zahraničních zpravodajů byl nejúspěšnější Jan Šmíd s reportáží Jak vzniká francouzské foie gras?

Výbor pro udělování Ceny Hanzelky a Zikmunda – Cestopis roku nedávno vyhlásil 2. ročník soutěže. Kategorie zůstávají stejné. V případě nominace v kategoriích nejlepší cestopis roku a nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách je podmínkou, že text vydaný knižně splňuje parametry cestopisného žánru, byl vydán v češtině v roce 2019
a nejedná se o překlad. Titul může nominovat sám autor nebo vydavatelství. Uzávěrka soutěže je 20. prosince 2019.

Slavnostní večer 2. ročníku s vyhlášením cen se bude konat opět v Zrcadlovém sále zámku v Dobříši 14. února 2020.

Kontakt na přihlášku v kategoriích Cestopis roku, Nejpůjčovanější cestopis v českých knihovnách, Nejlepší rozhlasová reportáž: poradatele@cestopisroku.cz

Kontakt na přihlášku v kategorii Cestopisná fotografie roku: https://soutez.cewe-fotokniha.cz/cestovatelska-soutez-hz

Více infa: www.cestopisroku.cz

Foto: www.cestopisroku.cz