Hlavní obsah

Návštěva Mikuláše letos přijde i na několik tisíc

Právo, Martin Procházka

Rodiče, kteří chtějí ve čtvrtek večer své děti potěšit návštěvou Mikuláše s andělem a čertem, musí počítat s tím, že za deset minut programu zaplatí nejméně několik set korun.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ilustrační foto

Článek

V Praze nabídky na internetu začínají na 300 korunách u návštěv studentů, standardní cena se pohybuje kolem 500 korun a roste až na několik tisíc korun za příchod dospělých s dlouholetou mikulášskou praxí.

Na stránkách nadilky.cz si můžete Mikuláše s doprovodem objednat na čtvrtek odpoledne za 3000 korun, 30minutová nabídka Top Class se zkušenými umělci a propracovanými kostýmy pak vyjde na 5500 korun. Mikuláš s čertem Krampusem z Rakouska zase na 1500 korun. Mimo hlavní město jsou ceny nižší, třeba v Ostravě se dá návštěva pořídit od 200 korun.

Retro hračky jsou zpět. Děti baví igráčci i céčka

Vánoce

Lidé se tak někdy snaží ušetřit tím, že se sejde více rodin s dětmi do jednoho bytu. „Za návštěvu dáme letos 1000 korun. Bude nás pět rodin, takže každou to vyjde na dvě stovky,“ řekl Právu 38letý Karel z pražských Vršovic. Ten dříve pro děti dělal Mikuláše sám, ale děti povyrostly a už by jej poznaly.

Objednáte už jen dražší návštěvy

Kdo si na objednání Mikuláše vzpomene až dnes, bude muset sáhnout hlouběji do peněženky, případně se na návštěvě domluvit se známými v převleku. „V neděli jsem začal Mikuláše shánět, ale na číslech z inzerátů už to byl problém. Naštěstí kamarádka si uvědomila, že má známé, kteří to dělali už loni, a tak se domluvili. Dříve to pro nás dělali kamarádi, ovšem ne za peníze, ale za půl litru slivovice,“ dodal Karel.

Nutnost objednat včas potvrzují i lidé, kteří nabízejí služby Mikuláše, anděla a čerta dlouhodobě. „Začínáme už 4. prosince, děláme i pro školky. Ve čtvrtek začínáme ve tři hodiny odpoledne a loni jsme končili v 11 večer.

Průzkum: Každý čtvrtý Čech kupuje vánoční dárky už od září

Finance

Stejně to bude i letos, lidé kvůli návštěvě neváhají své děti nechat vzhůru o dost déle než obvykle. Inzerát jsme dali v polovině listopadu a za týden už jsme měli plno,“ řekl Právu Jiří z Teplic, který Mikuláše dělá už patnáctým rokem. „Lidé to ale nechávají na poslední chvíli. Jen dnes mi volalo asi osm lidí, které jsem už bohužel musel odmítnout,“ dodal.

Dospělých, kteří se návštěvám věnují, je podle jeho slov čím dál méně. „Lidé ale kvůli autenticitě příliš nechtějí studenty a ptají se nás, kolik je nám let,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám