Hlavní obsah

Odsuďte barbarské činy Pekingu vůči Ujgurům, vyzval Kongres Trumpa

Kongres vyzval k sankcím vůči vysokým představitelům Číny.

Reklama

Americká Sněmovna reprezentantů si v úterý jasně odhlasovala podporu zákona, který po vládě prezidenta Trumpa požaduje odsouzení perzekuce ujgurské menšiny a uvalení sankcí na vysoké představitele Číny. Čínské ministerstvo zahraničí jednání Sněmovny odsoudilo a uvedlo, že bude postupovat podle dalšího vývoje situace.

Článek

Celkem 407 ze 408 hlasujících členů Sněmovny reprezentantů se vyslovilo pro přísnější verzi zákona, který v září prošel Senátem a už tehdy rozzlobil Peking. Zákon, v případě že projde Senátem a podepíše ho prezident, by od Trumpa vyžadoval uvalení sankcí na členy nejužšího čínského politického vedení.

To vše navíc týden poté, co americký prezident podepsal zákon na podporu protivládních protestů v Hongkongu navzdory protestům Pekingu. Čínská diplomacie po úterním hlasování vyzvala Spojené státy, aby „chybu napravily“ a zabránily tomu, aby zákon vešel v platnost.

Mezinárodní sdružení investigativních novinářů minulý měsíc uvedlo, že na základě uniklých dokumentů čínské komunistické strany Čína zřídila pro Ujgury tábory určené k ideologické indoktrinaci a převýchově. Tábory v provincii Sin-ťiang podle nejnovějších důkazů mají strážní věže a jsou vybaveny kamerovými systémy, které mají zamezit únikům.

Ujgury a další menšiny pak v táborech hodnotí na základě toho, jak ovládají mandarínštinu nebo zda dodržují přísná pravidla týkající se všedního života. „Jde o koncentrační tábory moderní doby,“ pronesl ve Sněmovně reprezentantů republikán Chris Smith. Podle něj dochází v Číně k masové internaci, kterou jsme neviděli od dob holokaustu. „Nesmíme mlčet. Musíme požadovat ukončení těchto barbarských praktik,“ dodal Smith, člen většinově demokratické Sněmovny reprezentantů.

Podle její předsedkyně Nancy Pelosiové z Demokratické strany jsou čínské postupy vůči Ujgurům „urážkou kolektivního svědomí světa“ a dodala, že „Amerika se dívá“. „Lidská důstojnost a lidská práva ujgurské komunity jsou ohroženy barbarskými činy Pekingu,“ prohlásila Pelosiová krátce před hlasováním.

Čína si za svůj přístup k muslimské menšině vyslechla kritiku v listopadu také od amerického ministra zahraničí Mikea Pompea, k němu se přidala také německé kancléřka Angela Merkelová, podle níž je o tomto tématu potřeba nahlas mluvit.

Čína ale jakékoli špatné zacházení s Ujgury odmítá a dění v oblasti Sin-ťiang označuje za svoji vnitřní záležitost. Tábory jsou podle Pekingu střediska odborného vzdělávání, kam lidi posílá mimo jiné na politickou převýchovu v rámci boje proti extremistickým ideologiím.

Podle amerických odborníků na americko-čínské vztahy může v případě schválení zákona dojít k ještě většímu zhoršení vztahů mezi oběma zeměmi. To může zkomplikovat vyjednávání o obchodní dohodě, v kterou doufá prezident Donald Trump.

Reklama

Doporučované