Hlavní obsah

Senátorka Harrisová vzdala boj o Bílý dům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pětapadesátiletá americká senátorka Kamala Harrisová odstoupila v úterý z klání o demokratickou nominaci do prezidentských voleb příští rok. Když v lednu ohlásila nominaci, sledovalo to v Oaklandu 20 000 lidí, jenomže se v houfu ostatních kandidátů nedokázala prosadit a nezískala na kampaň dost peněz.

Foto: John Amis, ČTK/AP

Senátorka Kamala Harrisová na archivním snímku

Článek

O tom, že ze souboje o nominaci odstupuje, Harrisová informovala své podporovatele e-mailem: „Podívala jsem se ze všech úhlů na to, co mám, a v posledních dnech jsem dospěla k jednomu z nejtěžších rozhodnutí svého života. Moje prezidentská kampaň prostě nemá dost prostředků, které potřebujeme pro její pokračování. Nejsem miliardářka, nemohu si platit vlastní kampaň. A jak kampaň pokračovala, bylo stále těžší a těžší získávat peníze potřebné pro další souboj.“

Joe Biden, který má mezi kandidáty největší podporu, Harrisovou ocenil: „Mám z toho smíšené pocity, protože je to velmi pevná a solidní osoba plná talentu. Je to kandidát první třídy.“

Pětapadesátiletá Harrisová, která je dcerou imigrantů z Jamajky a Indie, byla jedinou ženskou zástupkyní menšin v souboji o nominaci na prezidentskou kandidaturu. Měla velké zkušenosti z politiky, v Kalifornii byla státní zástupkyní a dobře se jí dařilo v červnové debatě. Její popularita ale v uplynulých měsících podle průzkumů klesla, uvedla agentura Reuters. Pohybovala se v jednociferných číslech, aktuálně měla čtyřprocentní podporu. Poté, co na začátku své kampaně získala 12 milionů dolarů, se jejímu týmu nedařilo získat dost dalších prostředků.

Foto: Gretchen Ertl, Reuters

Senátorka Kamala Harrisová na archivní fotce

Chtěla demokratické voliče sjednotit, jejím sloganem bylo heslo „Pro lidi”, čímž se odkazovala ke kariéře prokurátorky, ale nezaujala mladší, progresivnější a levicové voliče, kteří v ní viděli „policajta”. Čelila kritice kvůli tomu, že stíhala lidi kvůli užívání drog, přičemž je sama zkusila.

Odchod Harrisové zužuje pole uchazečů o prezidentskou funkci přesně dva měsíce před začátkem stranických primárek a dává šanci dalším demokratickým kandidátům získat si přízeň senátorčiných stoupenců, i když jejich počet je tak malý, že z nich zřejmě nebude nikdo výrazně profitovat.

Nemůžeme si dovolit další roky s Trumpem, hlásí se Bloomberg do boje o Bílý dům

Zahraniční

Zatím je v klání patnáct uchazečů, největší šance má stále Joe Biden, značnou podporu však mají i Bernie Sanders a Elizabeth Warrenová. Zamíchat kartami může bývalý starosta New Yorku Michael Bloomberg, který vstoupil do klání na poslední chvíli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám