Přihlášení

Udělejte si radost a vstupte do naší komunity milovníků čtení
Na úvodní stránku Na úvodní stránku
Registrovat
Nepřihlášený čtenář
  - Zaregistrujte se

V hlavní roli schizofrenie...


V hlavní roli schizofrenie...
Recenze knihy: Vzkaz na zdi záchodků
Autor: Julia Walton
Nakladatelství: Argo
Počet stran: 248
Americká spisovatelka Julia Walton se rozhodla sepsat young adult román s hodnotným námětem. Jak se jí podařilo ztvárnit závažné téma schizofrenie, kterým se ohání v anotaci? Přiroste vám fiktivní příběh, volně inspirovaný touto chorobou, k srdci nebo se jedná jen o další titul, jenž zapadne ve stínu vaší knihovničky?

Román je netradičně psaný formou deníkových zápisů, mezi nimiž vždy uplyne týden. Autentické zápisky jsou autenticky pojaté, ryze nespisovné. Obsahují občas i vulgarity a vyprávějí příběh šestnáctiletého Adama trpícího schizofrenií.

Ukázka knihy


Adam chodí k psychoterapeutovi, ale jelikož odmítá na sezeních mluvit, píše lékaři týdenní zápisy. Adam to nemá jednoduché. Nejenže je teenager, takže s ním mlátí hormony a potýká se s dospíváním, které je samo o sobě složitým procesem, ale ke všemu má psychickou nemoc, která mu rozostřuje realitu. Trápí ho halucinace jak sluchové, tak i zrakové. Adam tak denně potkává spousty svých imaginárních přátel i nepřátel. Musí se dívat, jak se ve školní jídelně z ničeho nic postřílejí gangsteři. Pozor na něj dává jeho imaginární kamarádka, která se jej drží jako klíště. A ke všemu musel začít chodit do nové školy...
Katolická škola, kterou navštěvuje, zobrazuje další téma, a tím je náboženství. Autorka se snaží křesťanství ztvárnit přirozeně a příjemně, ale občas zobrazí i jeho ostré hrany. Čtenář tak zažívá mše, zpovědi a jinak běžnou školní docházku, ve které se řeší křesťanství. Díky této škole však Adam potkává Mayu... svou první lásku.

Ukázka knihy


Maya je rázná dívka, která se s nikým a ničím nemazlí. Má jen pár přátel, zbytek světa tak nějak ignoruje. Pochází z chudší rodiny. Otec je instalatér a v dobách, kdy má méně práce, se stará o malá dvojčata-chlapce, zatímco jeho žena pracuje na směny v nemocnici. Maya obvykle doma něco uvaří, ale nic moc to není...

To naopak Adam vaří a peče velmi rád, čemuž se ale bohužel nemůže moc věnovat, protože s ohledem na jeho nemoc se najednou ztrácejí z domova ostré předměty. Jeho maminka a nevlastní otec se obávají, co všechno Adam může udělat... Snaží se najít si k němu cestu, ale nic není jednoduché.

Ukázka knihy


Adamovy zápisky jsou plné emocí a reálného života. Silně je ovlivňuje zákeřná psychická nemoc, ale i přesto se Adam nevzdává a bojuje za svůj vlastní život. Za to, aby mohl smět chodit do školy, mít přátele a možná i lásku...

Romantická linie není nijak výrazná. Jedná se o prvek, který je podstatný v životě hrdiny, ale neočekávejte nějaký rozkošný románek, nad kterým budete vzdychat. Stejně tak zvláštně působí i ztvárnění nemoci. Autorka se v doslovu svěřuje, že o nemoci hledala informace a něco málo načetla, ale v rámci young adult tématu působí lehce povrchním dojmem, i když by byla možnost jít více do hloubky. Nezdá se, že by autorka potenciál plně využila, ale i tak vám nemoc snadno představí.

Průměrný příběh neobyčejného chlapce se odehrává vlastně pozvolna. Příliš se toho neděje, žádné velké zvraty nepřicházejí, až na samotný závěr, kdy už něco očekáváte. V tomto případě nejsou podstatné zvraty, spíše porozumění.

Kniha má mezi řádky napsané poučení a má sílu vám zas o něco rozšířit obzory. Snad proto je kýženým čtením především v případě, že vás námět zaujal. Neoslní, ale na Adamův příběh nezapomenete...

Hodnocení autora recenze
70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70% 70%


V obchodech
(220 - 267 Kč)




Komentáře

Barabura
  4. 12. 2019, 14:02
Já teda nevim, ale mně se ani ty fotky moc nelíbí... První je rozmazaná a poslední zase hází prasátka ;-)
togaf
  4. 12. 2019, 11:22
Fotky se mi moc líbí, text recenze už méně. Chtělo by to trochu strukturovat text, takhle je to spíš dojmologie. Ty trojtečky jsou taky zbytečné, působí to, jako byste nevěděla, jak větu či myšlenku dokončit. Mám z recenze pocit, že to první verze psaná po dočtení, na které by se mělo dál pracovat.


Další zajímavé recenze



Najskôr svadba, potom láska
Recenze knihy Svadba na blind

Vydarený debut novej slovenskej autorky
Recenze knihy Chuť ticha

Arnieho motivační kniha
Recenze knihy Buď užitečný