Hlavní obsah

Architektka Šrámková dostala postmoderní dům na kolečkách

Novinky, tnk

Slavná česká architektka Alena Šrámková se letos dočkala několika velkých poct. Projekt od jejího ateliéru Corso pod Lipami získal prestižní ocenění Grand Prix Architektů, nyní se její práci rozhodli ocenit i studenti. Dali jí k narozeninám dům na kolečkách s názvem The Rolling House inspirovaný tvorbou architekta Johna Hejduka.

Foto: Archiv ČVUT

Česká architektka Alena Šrámková dostala darem působivý postmoderní dům.

Článek

Studenti a pedagogové Fakulty architektury Českého vysokého učení technického v Praze stvořili na nádvoří dejvického kampusu dům podle skic amerického architekta Johna Hejduka. Jde také o dárek ke třicetinám sametové revoluce, při jejichž akademické oslavě byla socha odhalena.

John Hejduk byl americký pedagog a architekt s českými kořeny. „Byl to první západní architekt, který po sametové revoluci přivezl své dílo do Prahy. Letos by, podobně jako Šrámková, slavil 90. narozeniny. Toto je dárek k jejich narozeninám,“ uvedla u příležitosti předání ocenění Hana Seho, vedoucí ateliéru.

Foto: Archiv ČVUT

Dům předali studenti Českého vysokého učení technického.

Hejduk byl jako architekt členem skupiny New York Five, jednoho z pilířů postmoderní architektury. Kromě několika staveb realizoval sám nebo se svými spolupracovníky a studenty řadu objektů na pomezí architektury a sochařství.

Stejně jako Šrámková měl bohatou pedagogickou činnost. Projekt The Rolling House vznikl jen podle skic. Studenti stavbu probírali také s Hejdukovou dcerou Renatou a jejím prostřednictvím také s kolegy a pokračovateli architekta.

Foto: Archiv ČVUT

Dům působí mohutně a monumentálně.

Jednoduchá hmota stavby má válcový balkón, větrník připomínající anténu a světlovod ve tvaru komína. Vnější plášť tvoří plechové desky upevněné viditelnými spoji s přesným geometrickým členěním, zatímco vnitřní opláštění je z lakovaných překližek.

Otevřený vnitřní prostor je doplněn třemi stupni „hlediště“ pro sledování hemžení na nádvoří školy.

Foto: Archiv ČVUT

Stavba nezapře výrazné brutalistní rysy.

Vně i uvnitř je stavba černá, aby vynikla její tvarová bohatost a dobře se vyjímala na terakotové dlažbě. Jako řada jiných Hejdukových návrhů je i tento dům mobilní.

Jde bezpochyby o jeden z nejoriginálnějších architektonických dárků, který v Čechách v posledních letech vznikl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám